Kolesarstvo

Pogi se ob omembi 'Slovenca Ganne' le nasmehne

Desenzano del Garda, 19. 05. 2024 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
1

Filippo Ganna, zmagovalec drugega kronometra na 107. dirki po Italiji, govori slovensko? Za Tadeja Pogačarja to ni nič novega, čeprav vodilni na Giru priznava, da 28-letni Italijan širokega besednega zaklada v slovenskem jeziku še nima.

Več videovsebin
 • IZ 24 UR: Po 14. etapi dirke po Italiji
  02:12
  IZ 24 UR: Po 14. etapi dirke po Italiji
 • IZ 24 UR: Po 14. etapi dirke po Italiji
  01:52
  IZ 24 UR: Po 14. etapi dirke po Italiji
 • Vrhunci 14. etape Gira, 1. del
  07:34
  Vrhunci 14. etape Gira, 1. del

Natanko ob 15. uri in 10 minut je v soboto ciljno črto na kronometru s ciljem v Desanzanu del Garda prečkal Filippo Ganna. Eden izmed najuspešnejših posameznikov, ko je govora o vožnji na čas in dirkanju na velodromu. 27-letnik, ki so ga italijanski kolesarski navdušenci videli kot edinega kandidata za zmago že na uvodnem kronometru s ciljem v Perugii, kjer mu je po mukotrpnem, debeli dve uri dolgem čakanju zmago preprečil Tadej Pogačar

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tokrat je bilo možnosti, da bi se scenarij ponovil, bistveno manj, saj je šlo za pretežno ravninsko traso, kjer je lahko vodilni na dirki Pogačar izkoriščal prednost le v prvem, bolj razgibanem delu. 

Filippo Ganna se je zmage na drugem kronometru veselil s časom 35:02.
Filippo Ganna se je zmage na drugem kronometru veselil s časom 35:02. FOTO: AP

In takrat je semafor na merjenju vmesnega rezultata še kazal prednost pred Ganno. V cilju pač ne. "To, da sem zmagal, je zame izjemnega pomena. Sploh, ko govorimo o samozavesti. Rad bi se zahvalil tudi Tadeju, ker vsak dan, ko ga vidim v rožnati majici, si še toliko bolj želim, da bi mi ga uspelo premagati na naslednji etapi, da sem hitrejši od njega," je po kronometru zadovoljen razmišljal Ganna in dodal, da je bil podobno nervozen kot ob čakanju na prihod Pogačarja v cilj tudi v Perugii: "Situacija je bila zelo podobna. Dolgo sem trpel, ampak na koncu, ko sem videl, da je ob njegovem imenu rdeča barva, mi je odleglo. Znova sem dihal normalno, si rekel, končno zmaga po dolgem času. Nekaj, po kar sem prišel na Giro."

O izjemnost športnika iz Verbanie, kraja ob jezeru Maggiore, govori tudi podatek, da se je s šesto zmago v vožnji na čas na dirki po Italiji poravnal z legendarnim francoskim kolesarjem Jacquesom Anquetilom.

S Pogijem se šali tudi v slovenskem jeziku

Glede na to, da Ganna napreduje pod okriljem ekipe Ineos Grenadiers, ne čudi, da kdaj pa kdaj sliši tudi kakšno besedo v slovenskem jeziku, katero izmed njih pa si tudi zapomni. V ekipi, ki je močno odvisna od vlaganja britanskega milijarderja Jima Ratcliffa (pred kratkim je kupil lastniški delež tudi v angleškem nogometnem velikanu Manchester United), za dobro počutje kolesarjev skrbijo trije Slovenci (David Rožman, Marko Džalo, Žiga Jerman), obenem pa naj bi bil ravno Rožman 'kriv', da se je Ganna začel spoznavati s slovenskim jezikom.

Priljubljeni Pippo je z zmago na kronometru svoje dosegel, zdaj pa bo se bo trudil pomagati Geraintu Thomasu, da bi se v naslednjih dneh približal vodilnemu Tadeju Pogačarju v boju za skupno zmago. Razlika med vodilnim in Valižanom je po 14 etapah 3 minute in 41 sekund.

Vrhunci dirke po Italiji na Kanalu A
Vrhunci dirke po Italiji na Kanalu A FOTO: 24ur.com
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bik123
19. 05. 2024 12.29
+1
obenem pa naj bi bil ravno .."Rožman 'kriv', da se je Ganna začel spoznavati z angleškim jezikom" fdv?