Kolesarstvo

Roglič navkljub težavam v ekipi ostaja neomajen: Cilj je nespremenjen

Rim, 04. 05. 2023 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman, Marko Juvan, STA
Komentarji
20

Pred začetkom kolesarske dirke po Italiji, prve velike večetapne preizkušnje v sezoni, imajo v nekaterih ekipah veliko težav. Predvsem v moštvu slovenskega zvezdnika Primoža Rogliča Jumbo Vismi, kjer se širijo okužbe s covidom-19, s seznama je odpadel še Jos Van Emden, ki je že bil zamenjava za sotekmovalca na bolniški. Dirka po Italiji se začne v soboto z vožnjo na čas med Fossacesio in Ortono (19,6 km).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Giro tik pred vrati
    02:13
    Iz 24UR: Giro tik pred vrati
  • Jumbo Visma na enem od zadnjih treningov pred Girom
    01:20
    Jumbo Visma na enem od zadnjih treningov pred Girom
  • Primož Roglič o težavah s Covidom pred Girom
    01:20
    Primož Roglič o težavah s Covidom pred Girom

Kot poroča kolesarski portal Cyclingnews, je za Jumbo Vismo nova težava še ena okužba. Potem ko sta se morala nastopu odpovedati Nizozemec Robert Gesink in Norvežan Tobias Foss, namesto njiju pa so na seznam uvrstili Nizozemca Josa van Emdena in Avstralca Rohana Dennisa, je zdaj tudi rezerva ostala brez nastopa. 

Giro se bo začel v soboto z vožnjo na čas med Fossacesio in Ortono (19,6 km).

Zdaj bo v zasedbi za Giro Sam Oomen, ki bo zamenjal Van Emdena. "Seveda nas to skrbi, ampak nismo edini. Svet je že pozabil na korono, toda na letalu v Italijo smo vsi imeli maske. Uvedli bomo tudi druge ukrepe, kot so vsakodnevna testiranja," je za časnik Telegraaf povedal direktor ekipe Arthur Van Dongen. Nimajo pa takšnih težav le pri nizozemski ekipi. Pri Bahrain Victoriousu je zbolel Gino Mäder, ki je bil predviden za glavnega pomočnika Jacku Haigu. Švicarja bo v postavi za Giro zamenjal Japonec Yukiya Arashiro. Na seznamu obolelih, ki jih ne bo na Giru, sta še Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) in Henri Vandenabeele (DSM). Warren Barguil (Arkea-Samsic) pa je zbolel po dirki v Liegeu, a je že dobil zeleno luč za Giro. Dodal je, da okužbe niso zanemarljive in da imata prva okužena v ekipi resnejšo obliko. "Sam Oomen je bil tudi pozitiven, pa mu samo malo teče iz nosa. Robert in Tobias pa sta resno bolna z visoko vročino."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O Rogliču je direktor dejal, da je za zdaj sproščen kljub naraščajočim skrbem v ekipi. "Primož je zelo sproščen. Zdaj že ve, kaj lahko pričakuje v kolesarstvu, in ve, da niso vse stvari pod našim nadzorom. On je oseba, ki se lahko s tem zelo dobro spopade," dodaja Van Dongen in pojasnjuje, da se cilji niso spremenili – še vedno je želja dobiti Giro in premagati Remca Evenepoela.

V devetih dneh dva kronometra

Letošnja trasa bo predvsem v zadnjem tednu terjala ogromno energije. 

Vse te spremembe niso optimalne, nihče si jih ni želel. A vemo, da je covid del vseh nas. Zaradi njega je prišlo do zamenjav v zadnjem trenutku, ki še potekajo. Na nas je predvsem to, da verjamem v kogarkoli, ki bo prišel kot zamenjava, naloga nas vseh ostaja nespremenjena Primož Roglič o težavah v ekipi

Vse skupaj se bo sicer začelo z 19,6 km dolgo vožnjo na čas v okolici Pescare. Tam bo glavni favorit domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), visoko bosta ciljala tudi Evenepoel in Roglič, prav tako specialista v boju z uro. Po dveh pretežno ravninskih etapah bo že v četrti na vrsti gorski cilj do jezera Laceno. Ključni bodo predvsem zadnji štirje kilometri in pol s povprečnim naklonom okoli osem odstotkov. Po novih predvidoma sprinterskih etapah bo sedma postregla z bojem najboljših hribolazcev. Kolesarji se bodo zadnjih 35 km vseskozi vzpenjali, najprej na Calascio (12 km/6,3 %), potem pa sledi nekaj bolj ravnih kilometrov pred zaključnimi 4,5 km do vrha Gran Sasso d'Italie (8,2 %).

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: Jumbo-Visma

Osma etapa bo namenjena eksplozivnim kolesarjem, saj bo vsega šest kilometrov pred ciljem na vrsti kratek, a strm vzpon. Pred prvim prostim dnem sledi še druga vožnja na čas do Cesene. Gre za povsem ravno, 35 km dolgo traso, ki je pisana na kožo Ganni in Evenepoelu, tudi Roglič pa bi lahko bil ob zavidljivi formi pri vrhu.

Za konec pa še gorska vožnja na čas na Svete Višarje

Po dveh bolj razgibanih ravninskih etapah bo 12. spet bolj zanimiva za favorite, a vrh zadnjega vzpona prihaja 28 km pred ciljem. 

Upam, da jih bo čim več. Etapa pride zelo blizu Sloveniji, tik ob mejo. Vsekakor je nekaj izjemnega, da vidiš slovenske zastave in slišiš slovenščino ob cesti. Upam, da lahko poskrbim za lep rezultat in da bomo vsi zadovoljni Primož Roglič o slovenskih navijačih

Že v naslednji etapi pa bo ob obisku Švice treba premagati tri zahtevne alpske vzpone na Grand Saint-Bernard (34 km/5,5 %), Croix de Coeur (15,4 km/8,8 %) in zaključnega do Crans Montane (13,1 km/7,2 km). Po tranzicijski etapi sledi razgibana trasa v okolici Bergama s štirimi kategoriziranimi vzponi, po prostem dnevu pa zahtevna etapa z zaključnim klancem na Monte Bondone (21,4 km/6,7 %). Tudi 18. etapa bo zelo zahtevna, s tremi vzponi v zadnjih 40 km, tudi z zaključnim do Palafavere. Zadnji petek je rezerviran za bržčas kraljevsko etapo s petimi vzponi v zadnjih 100 km, med njimi so na visoki nadmorski višini tudi prelaz Giau (9,9 km/9,3 %), prelaz Tre Croci (7,9 km/7,2 %) ter zaključni klanec na Tre Cime (4 km/11,7 %). Skupno bodo morali kolesarji premagati kar 5400 višinskih metrov.

Primož Roglič z ekipo Jumbo Visma na enem izmed zadnjih treningov pred začetkom Gira.
Primož Roglič z ekipo Jumbo Visma na enem izmed zadnjih treningov pred začetkom Gira. FOTO: Jumbo-Visma

Trpljenja pa s tem še ne bo konec, saj pred zadnjim ravninskim dnem v Rimu sledi gorski kronometer. Ta bo zagotovo ob ugodnem razpletu privabil številne slovenske navijače, saj bo cilj na Svetih Višarjah. Začetek bo v Trbižu, po 11 km pa se bo začel 7,3 km dolg vzpon s povprečnim naklonom kar 12,1 odstotka. Peklenskih je predvsem prvih pet kilometrov s povprečnim naklonom kar 15,3 odstotka. Vzpon bo del Gira prvič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIRBCA
05. 05. 2023 15.47
+1
korona organizacija je zelo mocno zasidrana v ta sport ce se spomnite do kdaj so nosili kolesarji maske smesno sam tako je bilo. Ocitno so dobri sponzorji tako, da so prisotni lahko v medijih. Pri nogometu kosarki itd jih ni in jih tudi niso sprejeli. Gripica.
mahar123
05. 05. 2023 17.04
Brus123
04. 05. 2023 20.59
+3
In kot vedno do sedaj, bo Primož ostal "sam pred golom". Saj je že navajen, ne bo presenečenje, če ne bo pomočnikov.
Brus123
04. 05. 2023 21.03
+3
SenecaLucius
05. 05. 2023 11.40
+3
Kot vedno Primož ostal sam? Na Touru 2020 jih je imel vse tri tedne neprestano zraven, vse do zadnjega kronometra. Tudi letos po Kataloniji jih je vedno imel vse do zaključkov etap, da ne omenjam lanskih tedenskih dirk pred Tourom, ko sta ga van Aert in Vingegaard skoraj porivala v cilj za njegovi končni skupni zmagi.
mahar123
05. 05. 2023 12.48
točn to ..Pogačar bi bil zelo zadovoljen če bi mel tako ekipo
misekmali
04. 05. 2023 19.18
+7
izvenzemeljski je naš Primož z izjemnimi geni, a sreča mu vedno znova obrne hrbet!!
blef
04. 05. 2023 20.15
+6
Lepo si napisal. Velik garač, skromen... Srečo ima, da ima vse to manjka malo športne sreče. Škoda, ker leta gredo...
Xyz2023
04. 05. 2023 18.52
+0
a ni zdej covid nekatantenska bolezen kot klasičen prehlad, nič posebnega torej. kaj še kar nobijajo okoli tega?
SenecaLucius
05. 05. 2023 11.44
+1
Problem Covida je v tem, da se veliko lažje okužiš kot pa pri gripi ali navadnemu prehladu. Katera koli omenjena okužba pa preveč oslabi telo, da bi lahko dirkal na polno, plus lahko povzroči potencialne resne bolezni srca kot npr. miokarditis.
bojer
04. 05. 2023 18.07
+8
Le samo naprej...
dajno
04. 05. 2023 18.02
-3
Pa kakšen kovid neki??? A bodo z maskami vozili?
Apoteka
04. 05. 2023 17.58
-2
Res... kakšen covid...pa to je nahod in natega
Tone 12345
04. 05. 2023 17.42
-1
Pa dejte nehat s tem covidom kjer je bilo neskončno dokazov do sedaj da je vse iz trte izvito
pojtrarara
04. 05. 2023 16.40
+13
Srečno Primož - zdravja, sreče in močne noge za vse v ekipi želim do konca dirke v Rimu - da skupaj dosežete tvoje sanje! Navijamo in držimo pesti. saj tudi mi verjamemo v fante, samo malo se pa sprašujemo kako so zamenjave s formo, glede na to da na pripravah niso bile, zato malo žalosti. Želimo pa vsem srečno in zdravo in spolno formo in zdravjem vse do konca do najvišje stopničke Primož zate v Rimu! Drži se kralj!