Kolesarstvo

'Samo kapo dol!'

Pieve Tesino, 23. 05. 2024 11.01 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
5

Vrnitev Dirke po Italiji na prelaz Brocon, prvič po letu 1956, je nekaj, kar bo nemški kolesar Georg Steinhauser pomnil za vse življenje. Zakaj? Ker je oba vzpona na omenjeni hrib nad Pieve Tesinom končal z zajetno prednostjo pred konkurenti. In prvo zmago med poklicnimi kolesarji v karieri.

Ko se je danes 52-letni Tobias Steinhauser leta 1994 kot prvi tujec veselil zmage na Dirki po Sloveniji, je imel Georg Steinhauser skoraj sedem let. Danes je član EF Education EasyPosta nekdo, ki se lahko pohvali z etapno zmago na Dirki po Italiji. Že na kraljevski etapi s ciljem na Mottolinu je iz bega prišel do končnega 3. mesta, dobil potrditev, da je dobro pripravljen, da je do konca uvodne tritedenske dirke vredno znova izzvati srečo. Tudi Pogačar ga je nad Livignom izpostavil kot nekoga, sposobnega vrhunskega rezultata. In po dnevu počitka, skrajšani etapi s ciljem na gori Pana, je 22-letni Nemec to tudi storil. 

Tadej Pogačar je z 2. mestom še povečal prednost pred zasledovalci.
Tadej Pogačar je z 2. mestom še povečal prednost pred zasledovalci. FOTO: AP

Skupno je bil v begu kar 136 kilometrov. "Zadnjih 30 do 40 kilometrov sem dirkal na vso moč. Vedel sem, da imam dobre noge. Upal, da bo tudi Pogačar dovolil zmagati ubežniku. Nisem razmišljal o tem, da bi me prav on zlomil," je po koncu 17. etape razmišljal športnik iz Lindenberga v Allgäu, ki je bil že kot mladenič izjemen talent. Na željo očeta je na prvo mesto postavil izobrazbo, se izobrazil za strojnika, nato pa vse sile usmeril v kolesarstvo. In 22. maja dočakal nagrado. Na 107. Dirki po Italiji, kjer se je na prelazu Brocon veselil največje zmage v karieri doslej: "Neverjeten dan zame. Pravzaprav sploh še nisem dojel, kaj mi je uspelo, a verjamem, da tudi to sledi."

Nečak nemške legende

Za nečaka nekdanjega nemškega kolesarskega asa Jana Ullricha se začenja novo obdobje. Že na startu današnje ravninske etape se bo pojavil kot eden tistih, ki se lahko pohvalijo z etapno zmago na Giru. In glede na mladost ta zagotovo ni zadnja. Morda poveča bero etapnih zmag še na letošnji dirki, čeprav je priložnosti iz dneva v dan manj. A dokler bo kazal takšno raven dirkanja, nič ni nemogoče. Sploh potem, ko je njegov mobilni telefon zvonil še pozno v noč, njegovi profili na družbenih omrežjih pa so pregorevali od čestitk, kar je še dodatno okrepilo njegovo samozavest. Predpogoj, da bi bilo nadaljevanje športne poti še bolj zahtevno. 

"Res gre za močnega kolesarja, kar je dokazal že na prvem klancu dneva. Zavedal sem se, da si je privozil tako visoko prednost, da ga bo skoraj nemogoče ujeti. Zaslužil si je to zmago, že ob prvem pobegu pa mi je bilo jasno, da je sposoben za kaj takšnega," je po etapi razmišljal vodilni na dirki Tadej Pogačar, ki je v cilj prišel na 2. mestu, debelo minuto za zmagovalcem.

Vrhunci dirke po Italiji na Kanalu A
Vrhunci dirke po Italiji na Kanalu A FOTO: 24ur.com
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slayer2
23. 05. 2024 13.00
+6
"Ko se je danes 52-letni Tobias Steinhauser leta 1994 kot prvi tujec veselil zmage na Dirki po Sloveniji, je imel Georg Steinhauser skoraj sedem let", spet ste ga usekal mimo,če bi to držalo,bi Georg bil danes star 37 in ne 22 kot jih ima!!!
Podlesničar
23. 05. 2024 13.19
+3
Jp, Georg Steinhauser rojen 2001, 7 let po zmagi Tobias Steinhauser leta 1994.
slayer2
23. 05. 2024 13.31
+5
Šestka6
23. 05. 2024 13.43
+6
saj so vsi članki o kolesarjenju mimo usekani,da o komentatorju vrhunci etape ne govorim. Tako je to ko se grejo nekaj samo zaradi klikov
džonborno
23. 05. 2024 15.46
+1
Saj tudi mi ni jasno, kaj ima skupnega 52 - letni Tobias Steihauser kot prvi tujec, ki se je veselil zmage leta 1994 v Sloveniji, z zmago Steinhauserja mlajšega z zmago na Giro d Italia!