Kolesarstvo

Super navijač Jumbo-Visme, ki ga še nihče ni navdušil bolj kot Roglič

Morzine, 12. 07. 2022 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Široko razprostrte slovenske zastave so pred hotelom v kraju Morzine, kjer se je v torek nadaljevala dirka po Franciji, pričakale Primoža Rogliča. Glede na to, kako pogosto jo slišimo, bi lahko slovenščino te dni v Alpah uvrstili kar med uradne jezike. A naši zvezdniki navdušujejo tudi tuje ljubitelje kolesarstva. S severa Francije je po Rogličev podpis prišel Lucas. Z letošnjim dresom Jumbo-Visme v rokah je ponosno pojasnil, da jih ima doma že sedem. "Upam, da bo ta osmi," je dodal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogačar obdržal rumeno majico
    02:23
    Iz 24UR: Pogačar obdržal rumeno majico
  • Iz SVETA: Dogajanje v Franciji
    02:12
    Iz SVETA: Dogajanje v Franciji

Lucas Guillemant je bil eden redkih pred hotelom Jumbo-Visme, ki niso govorili slovensko. A zato njegovo navdušenje nad Primožem Rogličem ni bilo nič manjše. V nizozemsko moštvo se je zaljubil mnogo pred tem, ko si je pot med svetovne zvezde v njegovih vrstah utrl 32-letni Kisovčan. 

Za ekipo, sedaj poznano kot Jumbo-Vismo, takrat pa kot Rabobank, pesti stiska od leta 2007. V 15 letih ga, kot pravi, še nihče ni tako očaral kot prav Roglič. "Zaradi napadalnega sloga in nepopustljivosti. Toliko poškodb je že staknil, a nikoli ne išče izgovorov," je iskal razloge, zakaj mu je Roglič tako prirasel k srcu.

Lucasova impresivna zbirka podpisanih Rogličevih dresov.
Lucasova impresivna zbirka podpisanih Rogličevih dresov. FOTO: Lucas Guillemant osebni arhiv

Ko nam je o svoji strasti do kolesarstva, predvsem pa Jumbo-Visme, z iskrenim navdušenjem pripovedoval med čakanjem, da iz hotela izstopijo njeni kolesarji, si je bilo vsaj malo lažje pojasniti tudi njegovo zanimivo izbiro oblačil. 

Majico z motivom Primoža Rogliča je dopolnjevala kapa z istim motivom. Letošnji dres Jumbo-Visme je bil na varnem v nahrbtniku, ki ga je prav tako krasil logotip Rogličeve blagovne znamke. Motiv na Lucasovih nogavicah pa si lahko – prepričani smo – predstavljate sami.

Super navijač Jumbo-Visme
Super navijač Jumbo-Visme FOTO: Jakob Batič

"Prvič sem ga v živo videl na startu Toura 2017 v Düsseldorfu. Še vedno hranim te fotografije. Od takrat si vsako leto skušam v živo pogledati čim več etap. Letos smo imeli to srečo, da je trasa šla mimo naših krajev. Sedaj pa gremo še v Alpe in Pireneje," je razlagal 22-letni Lucas.

Doma je iz okolice Lilla, kjer je bil letos start za Rogliča nesrečne pete etape. "Tam je bila taka gneča, da nisem uspel priti zraven ekipnega avtobusa, zato upam, da bom imel v naslednjih dneh več sreče," je nadaljeval, medtem ko je po svojem nahrbtniku iskal alkoholni flomaster.

Povedal je, da je spremljanje dirke po Franciji del družinske tradicije. Njegova mama je dodala, da to počnejo že več kot 30 let. Strast do Toura pa se je še dodatno razplamtela že omenjenega leta 2007. Danski hribolazec Michael Rasmussen je takrat v dresu Rabobanka dobil dve kraljevski gorski etapi in Lucasova ljubezen do nizozemske ekipe je bila rojena.

Za drugo polovico letošnje dirke trdno verjame, da bo znova dočakal (vsaj) etapno zmago svojega prvega ljubljenca. "Za rumeno majico je morda že prepozno, ampak prepričan sem, da bo prišel do vsaj ene etapne zmage. Če ne tu (v Alpah, op. a.), pa v Pirenejih," je bil glede Rogliča optimističen francoski navdušenec.

Na koncu se Lucasu med gručo navijačev ni uspelo prebiti do 32-letnega Kisovčana. Osmi dres je zaenkrat ostal nepopisan, a s tem si ni belil glave. Priložnosti za to bo še veliko. Že avgusta se z družino podaja na Nizozemsko, kjer bo start dirke po Španiji. 

Slovenski navijači pred hotelom Jumbo-Visme v kraju Morzine.
Slovenski navijači pred hotelom Jumbo-Visme v kraju Morzine. FOTO: Jakob Batič

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

David Rak
12. 07. 2022 20.55
+1
Dejstvo je,da je Rogliča njegova ekipa že večkrat sama uničila,dve leti nazaj bi moral gladko zmagati tour,pa so zafrknili,zdaj pa ima smolo in mislim,da je v tem trenutku Pogi premočan za njega,ker tudi ni v najboljšem stanju.Žal.
Brtoljo
12. 07. 2022 13.05
+14
Rogla je bil , je in bo za vecno kralj !
petka5
12. 07. 2022 14.59
+9
Tako je - -eden in edini... niso samo zmage na cesti na biciklu tiste, ki delajo in naredijo kolesarja večnega kralja v srcih navijačev... je še mnogo več - in to vse samo Primož ima.
MacekMuri75B
14. 07. 2022 08.16
-1
Z včerajšnjim kolesarjenjem je Primož dokazal, da je njegova najboljša vloga biti pomočnik. Veselje ob včerajšnjem prihodu v cilj je bilo nepotrebno.
SproscujocChips
12. 07. 2022 12.03
-26
Lepo, da pomocnik Van Aerta tako navdusuje druge. Sam sem privrzenec sampionov kot je Pogacar aka Merckx
murinar
12. 07. 2022 12.37
+14
Lepo bi bilo ,če bi malo objektivnosti uporabili , hvala !
bojer
12. 07. 2022 13.18
+5
Si kdaj opazoval let ptic, vedno je ena v ospredju in nobena šampionka.....zgolj v premislek.