Kolesarstvo

Svetovno prvenstvo odpirli kronometristi: Pogačar deseti, znova zmagal Ganna

Brugge, 19. 09. 2021 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
6

V Belgiji se jezačelo svetovno kolesarsko prvenstvo. Kot se za nedeljo spodobi, je bil na sporedu eden od vrhuncev tekmovanja, 43,3 kilometra dolg kronometer članov, na katerem sta nastopila tudi dva Slovenca, in sicer Tadej Pogačar (10. mesto) in Jan Tratnik (15. mesto). Italijanski kolesar Filippo Ganna je ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru.

Jan Polanc in Tadej Pogačar sta bila slovenska aduta na kronometru.
Jan Polanc in Tadej Pogačar sta bila slovenska aduta na kronometru. FOTO: Damjan Žibert

Na 43,3 kilometra dolgi ravninski progi od Knokkeja do Brugga je Filippo Gana poskrbel, da je bil s povprečno hitrostjo več kot 54 kilometrov na uro, kronometer najhitrejši v zgodovini svetovnih prvenstev. Trasa kronometra je bila podobna tisti z evropskega prvenstva pred desetimi dnevi, ko je od Slovencev nastopil le Pogačar, zasedel je 12. mesto.

"Vem, kako je zmagati v domovini, vem, da sem razočaral Belgijca in njune navijače. A bil sem izredno motiviran, da ponovim lanski uspeh. Potem, ko nisem zmagal doma na evropskem prvenstvu, sem odšel na višinske priprave in izboljšal pripravljenost. Pred dirko sem imel dober občutek, dobre noge. Wout je bil odličen, a me je tudi motiviral. Imel sem podatke, v zadnjem delu se pospešil in ga prehitel. Za naslednje leto si želim novo zmago," je po zmagi dejal Ganna, ki je dosegel povprečno hitrost 54,35 km/h, s tem pa je skoraj za kilometer izboljšal prejšnji rekord Nemca Tonyja Martina, ki ga je dosegel v Dohi leta 2016. Nemec je prav danes oznanil, da končuje kariero, od katere se je poslovil s šestim mestom.

Italijan, ki je bil najboljši že lani v domači Imoli, je razočaral številne belgijske navijače, ki so pričakovali zmago domačega kolesarja, na koncu pa so se morali zadovoljiti z drugim in tretjim mestom. Wout Van Aert je z zaostankom šestih sekund osvojil srebro, potem ko je bil najhitrejši na obeh vmesnih časih, bron pa si je okrog vratu obesil Remco Evenepoel.

Solidni predstavi sta na progi, ki jima zaradi popolne ravnine ni ustrezala, pokazala slovenska tekmovalca Tadej Pogačar in Jan Tratnik. Dvakratni zmagovalec Toura je na svojem prvem nastopu v vožnji na čas na svetovnih prvenstvih z zaostankom minute in 53 sekund zasedel deseto mesto, Jan Tratnik pa je bil 15. (+2:04). Več na taki progi nista pričakovala, saj so imeli na njej prednost specialisti za to disciplino, sicer večji in močnejši kolesarji.

"Lahko sem zadovoljen. Od evropskega prvenstva sem napravil napredek. Tako po uvrstitvi kot tudi po občutku na progi. Imel sem dober ritem, vsekakor pa se še nisem počutil tako dobro kot spomladi," je dejal Pogačar, ki bo do cestne dirke naslednjo nedeljo še poizkušal popraviti formo. Tudi Tratnik je bil zadovoljen: "Mislim, da je bilo to moja najboljša vožnja na takih progah. Bolje ne bi mogel kolesariti, dobro sem porazdelil moči, nisem imel prav nobene krize."

Zanimivo je, da so stavnice pred srečanjem pravilno napovedale končno zaporedje. Prvi favorit je pričakovano bil aktualni svetovni prvak v tej disciplini Filippo Gana. Drugi je bil domači adut Remco Evenepoel, tretja pa sta s kvoto 4 bila Wout van Aert in Stefan Küng. Vsi ostali imajo bistveno višje kvote, naslednji je bil s 13 Stefan Bissegger. Pogačar pa je bil na devetem mestu s 67. Jan Tratnik je imel še bistveno višjo, in sicer 251, s čimer je bil 22. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospodar prstanov
21. 09. 2021 12.32
Remco je tudi bolj piščanc, pa je bil dober.
No pasaran
20. 09. 2021 08.37
-1
Ni bilo Rogle, da bi šlepal Pogija.
blef
19. 09. 2021 20.42
+2
10 mesto ni slabo. Razlika pa tudi ni majhna. Vseeno dober nastop.
uporabnica1
19. 09. 2021 11.14
+1
Srečno obema
Walter Pravicek
19. 09. 2021 08.42
+0
ČE NI POLEG ŠTAJERCA ROGLJIČA NI KOT SLOVENSKA MUZIKA:HARMONIKA-KLARINET IN POZAVNA ALI BARITRON BAS.POTEM JE LE TURBO MUZIKA PRIFARCEV ALI MODRIJANOV ALI CELO ČUKOV Z ELEKTRIČNO BAS KITARO IN NAFEHTANIM ŠTROMOIM.NE BO ŠLO!POGAČAR SE JE IZČRPAL Z ZAROČNIMI REČMI,DRUGI PA NISO RAVNO PARADNI KONJIČI.VSEKAKOR JE VODSTVO KOLESARSKE ZVEZE SLOVENIJE VEČ KRIVO,KOT SE MISLI.GRE NJIM VSEM V VODSTVU LE ZA PRIKAZOVANJE OB JUNAKIH,ČE ZMAGUJEJO ALI GLEDANJE V FOTELJIH V LJUBLJANI,KO VEDO,DA SO LE ŠTARNE ŠTEVILKE!TEKMOVALCI SO MITAK"LEGIONARJI"V TUJIH KLUBIH!A VAŽNA JE PLAČA+COVID DODATEK VODSTVA KZS!
SpremeniVzdevek
19. 09. 2021 13.24
+1