Kolesarstvo

Trikratni zmagovalec Toura zbolel za levkemijo

Washington, 06. 06. 2022 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
4

Nekdanji ameriški kolesar Greg LeMond je razkril, da se zdravi zaradi levkemije. Na svoji spletni strani je trikratni zmagovalec dirke po Franciji zapisal, da so mu odkrili bolezen, a kot optimistično pravi, je dolgoročna prognoza kar ugodna.

Greg LeMond je leta 1986 postal prvi Američan, ki mu je uspelo zmagati na Touru. Do danes je tudi edini, saj so rojakoma Lanceu Armstrongu in Floydu Landisu zaradi dopinga odvzeli naslove. Po upokojitvi je LeMond odločen zagovornik boja proti dopingu.

Legendarni ameriški kolesar je na francoski dirki zmagal v letih 1986, 1989 in 1990. Dvakratni svetovni prvak se je po nekaj tednih utrujenosti odločil za pregled, kjer so mu odkrili bolezen. "Na srečo je to vrsta raka, ki jo je mogoče zdraviti in je vrsta levkemije, ki ni življenjsko nevarna ali izčrpavajoča. Nekaj tednov sem se počutil utrujeno, zaradi česar sem šel na pregled, ki je vključeval nekaj krvnih preiskav," je na spletni strani zapisal LeMond.

"Po seriji testov in biopsiji kostnega mozga sem v petek prejel uradno diagnozo," je dodal LeMond, ki bo s kemoterapijami začel ta teden. "Nihče nikoli prav rad ne sliši besede rak, vendar je olajšanje, ko mi je zdaj jasno, zakaj se počutim slabo. Čez nekaj tednov bi moralo biti boljše, dolgoročna prognoza je kar ugodna. Imam srečo, da imam odlično ekipo zdravnikov in popolno podporo družine, prijateljev in sodelavcev v podjetju LeMond Bicycles," je še zapisal 60-letnik.

Trikratnega zmagovalca prestižne dirke po Franciji tako letos na Touru ne bo. Od upokojitve od profesionalnega kolesarstva leta 1994 je namreč LeMond na dirki v vlogi strokovnjaka sodeloval z različnimi mediji. "Že zdaj pa se veselim naslednjega poletja, ko se bom vrnil v Francijo," je optimističen Američan.

Greg LeMond in Chris Froome
Greg LeMond in Chris Froome FOTO: AP


  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
06. 06. 2022 19.58
+2
to so posledice dopinga,grifitiva je na letalu škripnla
Šumsko voče
06. 06. 2022 19.52
💪💪💪💪
soseda
06. 06. 2022 19.24
+2
Naj mu uspe najpomembnejša dirka v življenju. Nepozaben je bil zaključni kronometer v Parizu, na katerem je priboril 8 sekund prednosti pred Fignonom - še vedno najmanjša razlika na TDF. Greg, zmagaj.
petka5
06. 06. 2022 18.42
+2
Upam, da ozdravi... naj bo to njegova najpomembnejsa zmaga