Kolesarstvo

'V Alpah bo najbolj vidno, kdo lahko in kdo ne'

Ljubljana, 04. 07. 2022 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
12

Na dirki po Franciji je po uvodnih treh etapah na Danskem prišel prvi dan premora. Karavana se seli nazaj domov, četrta etapa bo potekala po poteh druge svetovne vojne od Dunkerqueja do Calaisa. V petek in nedeljo bosta na sporedu prvi gorski etapi. A o zmagovalcu se bo odločalo v Alpah in Pirenejih, pravi eden od prvih slovenskih profesionalcev v karavani Valter Bonča, ki ga je doslej najbolj presenetila vožnja Tadeja Pogačarja na uvodnem kronometru.

Yves Lampaert je bil presenetljivi zmagovalec uvodnega kronometra. Že na drugi etapi mu je rumeno majico vzel rojak Wout van Aert, ki je imel sicer doslej kar nekaj smole.
Yves Lampaert je bil presenetljivi zmagovalec uvodnega kronometra. Že na drugi etapi mu je rumeno majico vzel rojak Wout van Aert, ki je imel sicer doslej kar nekaj smole. FOTO: AP

Uvodne etape na Danskem so postregle z neverjetno kuliso. Kolesarje je ob progi pozdravilo več sto tisoč navijačev, ki so ob dokaj zadržanem dogajanju na cesti poželi največ pozornosti. Uvodni kronometer v Kbenhavnu je skazil dež, zaradi katerega favoriti niso želeli veliko tvegati. Drugo in tretjo etapo sta po pričakovanjih odločila skupinska sprinta. Med favoriti za rumeno majico ni bilo večjih pretresov. Skoraj vsi so se uspeli izogniti padcem in tako pred prvim celotnim tednom 109. Toura ostajajo zelo blizu v skupnem seštevku. 

"Zaenkrat še ni bilo veliko za pokazati. Še največ je razkril kronometer. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta me oba zelo presenetila. Sploh za Pogačarja sem mislil, da bo šel bolj rezervirano. V cilju je rekel, da ni tvegal, a zdelo se mi je, da je tvegal več kot drugi. Sploh v nekaterih zavojih se je peljal zares odlično," je petkovo vožnjo na čas komentiral Valter Bonča

V rumeni majici je Danski v slovo pomahal Wout van Aert, ki je na vseh treh etapah osvojil drugo mesto. Drugi je zmagovalec kronometra Yves Lampaert, tretji pa že Tadej Pogačar, ki si je v petek privozil osem sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom in še sekundo več pred Primožem Rogličem. Prav kolesarjema Jumbo-Visme stavnice pripisujejo največ možnosti, da po dveh letih prekinejo Pogačarjevo prevlado na francoskih cestah. 

Valter Bonča je pričakoval, da bo Pogačar kronometer odpeljal bolj rezervirano. Končal ga je na tretjem mestu kot najboljši izmed favoritov za rumeno majico.
Valter Bonča je pričakoval, da bo Pogačar kronometer odpeljal bolj rezervirano. Končal ga je na tretjem mestu kot najboljši izmed favoritov za rumeno majico. FOTO: 24ur.com

Pogačar se vrača na kraj, kjer je šokiral svetovno javnost

V torek se pričakuje še eno mirno etapo in skupinski sprint. Sreda pa bi lahko kot prva močno premešala karte v boju za rumeno majico. Kolesarje od Lillea do Arenberga čaka kar 20 kilometrov tlakovanih cest, ki so del legendarnega spomenika Pariz–Roubaix. Kdor bo imel tam tehnične težave, bi lahko izgubil veliko. 

Pogačar verjetno že nestrpno pričakuje petkovo etapo, ki bo prva gorska na letošnji trasi. Zaključila se bo z vzponom prve kategorije na La Super Planche des Belles Filles. Se vam sliši znano? Prav na tej planoti je 23-letnik s Klanca pri Komendi pred dvema letoma uprizoril neverjeten preobrat, ko je na predzadnji etapi dirke "slekel" Primoža Rogliča. V nedeljo sledita še dva vzpona prve kategorije (Col de la Croix in Pas de Morgins), po katerih bo, kot pravi Bonča, že bolj jasno, kakšno je razmerje moči. 

"Toura se ne da dobiti v prvih 12 kilometrih. Po kakšnih desetih dneh bo bolj jasno. Razlike bodo takrat že večje. Nekateri bodo boljši, kot so sedaj, drugim se bo že poznala utrujenost. Vsaka gorska etapa bo imela svojo vlogo. Mislim pa, da bo v Alpah najbolj vidno, kdo lahko in kdo ne. Izoblikoval se bo ožji krog favoritov, morda trije ali štirje kolesarji," napoveduje nekdanji državni prvak in tudi zmagovalec dirke po Sloveniji. 

Profil sedme etape dirke po Franciji, ki bo postregla s prvim gorskim ciljem.
Profil sedme etape dirke po Franciji, ki bo postregla s prvim gorskim ciljem. FOTO: Tour de France

Favoriti bodo morali paziti na lovce za rumeno majico

Gorske etape v Alpah bodo na sporedu v drugem tednu dirke, Pireneji sledijo v zadnjem tednu. Bonča še opozarja, da lahko prve resnejše napade pričakujemo že prej, ko bodo kolesarji, ki ne sodijo v ožji krog favoritov, skušali priti do svojih pet minut slave. Morda pa še kaj več, kot je pred štirimi leti uspelo Julianu Alaphilippeu, ki je rumeno majico nepričakovano nosil kar 14 dni. 

 "Napadali bodo tisti, ki ne sodijo med največje favorite. Na slednjih pa bo, da jih držijo blizu. Nikomur ne smejo pustiti, da bi, recimo, pridobil dve minuti. Dostikrat se je že zgodilo, da je nekdo nepričakovano prevzel majico vodilnega in nato pokazal najboljšo predstavo kariere ter na koncu celo zmagal. Mogoče bo kdo prevzel rumeno majico za eno ali dve etapi, več pa mu verjetno ne bodo dovolili," se je v prihodnji teden dirkanja zazrl Idrijčan. 

Primož Roglič je na kronometru potrdil odlično pripravljenost, v drugi in tretji etapi pa se je izognil vsem pastem, kar mu lani ni uspelo.
Primož Roglič je na kronometru potrdil odlično pripravljenost, v drugi in tretji etapi pa se je izognil vsem pastem, kar mu lani ni uspelo. FOTO: AP

Na Ineosov trojec ne gre pozabiti, Thomas naj bi bil v življenjski formi 

Pred začetkom dirke je bil v vlogi izrazitega favorita za končno zmago dvakratni zaporedni zmagovalec Tadej Pogačar. Kot njegova najbližja konkurenta se je omenjalo Rogliča in Vingegaarda, vsi ostali pa naj bi imeli bistveno manj možnosti za najprestižnejšo majico v svetu kolesarstva. A direktor Ineos Grenadiers Rod Ellingworth je prepričan, da ima britanska ekipa v Geraintu Thomasu resnega aduta, ki bi se lahko vmešal v boj za rumeno.

Zmagovalec Toura iz let 2018 je trenutno na 12. mestu. Za tretjim Pogačarjem zaostaja 18 sekund. "Če sem iskren, ga v takšni formi še nisem videl," je o Thomasu povedal Ellingworth. "Opravil je sijajno delo, da je na Tour prišel tako pripravljen. Njegova teža je idealna. Še vedno ima isto željo po zmagovanju kot pred leti, kar je glede na vse njegove uspehe impresivno. Nikoli ga ne gre odpisati." 

Pri Ineosu so se odločili za zanimivo taktiko, saj si kapetansko vlogo delijo kar trije kolesarji. Poleg Thomasa še Adam Yates in Daniel Martinez, ki bodo skušali skupaj streti ekipi obeh slovenskih favoritov. "Pogačar je prvi favorit, a vsak je premagljiv. Vsakomur se lahko zgodi padec ali kaj podobnega. Seveda si tega ne želimo. Ampak tako pač je, imamo ekipo, ki je pripravljena na spopad z najboljšimi," je pred nadaljevanjem dirke še optimističen Ellingworth.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
05. 07. 2022 08.16
+1
Naša dva carja že pred vsemi ostali že v strahu 😁
Janko133
04. 07. 2022 21.56
-2
Po koncu kariere si ljudje športnika veliko bolj kot po rezultatih, zapomnijo po njegovi osebnosti in to je tisto, kar šteje največ!
SenecaLucius
05. 07. 2022 09.02
+2
Tako je. Poleg zmag na TdF se bom Pogačarja in Mohoriča zapomnil tudi financiranju mladih kolesarjev in udeležbi na Dirki po Sloveniji in posredno promociji naše Slovenije v več kot 130 državah, ki so imele prenos našem dirke!
poper00
05. 07. 2022 12.09
+1
No pa napiši kakšna oseba je bil Carl Lewis,Sena,eddy merckx....Vse se bodo spominjali samo po rezultatih.Pa še to nahujši ljudje so tisti,ki nosijo moralo vedno na ustnicah.
El pi5tolero
04. 07. 2022 21.36
+1
Pogi je kralj, roglic pase!
Zeljenski
04. 07. 2022 20.55
+2
Dokler se pri JB zmenijo kdo bo kapetan bo že na sporedu Vuelta
Uros Mlinar
04. 07. 2022 19.17
-6
Roglič lahko pogi ne
koki91
04. 07. 2022 19.17
+4
To bomo še videli :) za 1x je Pogi 2x lahko ;)
Uros Mlinar
04. 07. 2022 20.59
-2
Ja je Lah ko se je šlepo...tk bi vsak zmago
koki91
04. 07. 2022 21.01
+3
Ne govori neumnosti, pojma nimaš o cestnem kolesarjenju. Bil je vedno tam, kjer mora biti. Lani je na touru napadal, tudi, ko mu ne bi bilo potrebno. Ne bi o njegovem 50km solo begu na klasiki.
Zeljenski
04. 07. 2022 21.50
-1
Pa tudi če se je kot pravite Pogi slepal morate priznati da je najboljši ker od toliko kolesarjev na dirki je edinemu uspelo se slepati za jumbo vismo
poper00
05. 07. 2022 12.10
Meni se je veliko bolj šlepal Roglič ,ki je imel daleč najboljšo ekipo.