Kolesarstvo

V nedeljo začetek domače sezone mednarodnih kolesarskih dirk

Ljubljana, 14. 03. 2024 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je danes predstavila sezono 2024, začenši z letošnjimi mednarodnimi dirkami na slovenskih tleh, ki se bodo začele z nedeljsko veliko nagrado Slovenske Istre. Obenem je selektor moške kolesarske reprezentance Uroš Murn spregovoril o ciljih sezone na olimpijskih igrah v Parizu in svetovnem prvenstvu v Švici.

Več videovsebin
  • Pogovor z Martinom Hvastijo
    05:28
    Pogovor z Martinom Hvastijo
  • Pogovor z Urošem Murnom, selektorjem slovenske članske kolesarske reprezentance
    03:26
    Pogovor z Urošem Murnom, selektorjem slovenske članske kolesarske reprezentance

 

Sezona mednarodnih dirk na domačih tleh se bo začela s štirimi enodnevnimi preizkušnjami med 17. in 24. marcem, vrhunec kolesarskega leta pa bo med 12. in 16. junijem z etapno dirko po Sloveniji, ki spada v drugi najvišji rang Mednarodne kolesarske zveze Uci.

O dirki po Sloveniji bodo organizatorji podrobneje spregovorili 27. marca, ko bodo predstavili traso jubilejne 30. izdaje domače pentlje, danes pa je na novinarski konferenci krovna domača kolesarska zveza pozornost usmerila marčevskim enodnevnim preizkušnjam.

Med 17. in 24. marcem se bodo zvrstile štiri, začenši z nedeljsko VN Slovenske Istre. Nato sledi še nova preizkušnja pod okriljem kolesarskega kluba mebloJogi, VN Brda-Collio, ki bo na sporedu v torek, 19. marca. Dva dni kasneje bo na vrsti VN Goriške in Vipavske doline, za konec prvega dela slovenskih dirk pa še deveta VN Adrie Mobil v Novem mestu.

Nato v sezoni sledi še VN Gorenjske, in sicer 19. maja, pri kateri ima KZS za zdaj še nekaj težav, a obljublja, da dirka bo, po junijski slovenski pentlji pa bo za konec 1. septembra na vrsti še VN Kranja. Ta poteka vse od leta 1996, a bo v koledarju tokrat zamaknjena za okoli mesec in pol.

Cestna dirka na SP
Cestna dirka na SP FOTO: AP

Domača sezona se bo torej začela s preizkušnjo v okolici Izole (156,5 km). Start bo ob 13. uri. Na njej je nazadnje kdo od Slovencev slavil leta 2019, ko je bil najboljši Marko Kump, zdajšnji športni direktor ekipe Adria Mobil.

Na zadnjih dveh preizkušnjah uvodnega marčevskega tedna bo predvidoma nastopil tudi eden od zvezdnikov cestnega kolesarstva, Slovak Peter Sagan. Ta bo v dresu ekipe Pierre Baguette nadaljeval priprave za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, kjer pa bo dirkal v gorskem kolesarstvu.

Njegov nastop na slovenskih enodnevnih dirkah bo prava paša za oči in bo pritegnil še več pozornosti javnosti, je prepričana KZS, a dirke so bistvene tudi za mlade slovenske kolesarje.

"To so razvojne dirke, na katerih so nekoč nastopali naši šampioni in se tu kalili, zato tudi organiziramo te dirke. Deset let že KZS organizira te dirke. Nastal je kar lep šopek dirk, štiri v tem uvodnem obdobju sezone," je spregovoril Martin Hvastija, športni direktor KZS, in dodal, da so dirke pomembne predvsem za mlade slovenske kolesarje, ki si želijo v poklicno kolesarstvo.

S tem se je strinjal tudi selektor reprezentance Uroš Murn: "Že dve leti sem opozarjal, da imamo zelo močno generacijo mladincev. Prvi so že prišli iz mladincev k članom. V slovenskih ekipah odlično delajo z mladimi, ki imajo velik potencial. Če je bilo zdaj nekaj luknje do teh v svetovni seriji, je vmes zdaj Gal Glivar, za naprej pa mislim, da ne bi smeli imeti skrbi, da slovenskih kolesarjev ne bi imeli v ekipah svetovne serije."

Za sezono 2024 je Murn izpostavil olimpijske igre in svetovno prvenstvo, na katerih se nadeja, da bodo nastopili vsi najboljši slovenski kolesarji. V vožnji na čas bo na OI po vsej verjetnosti priložnost dobil Jan Tratnik, saj zaradi utrujenosti in motivacije po dirki po Franciji za Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ta prihaja prekmalu za ustrezne priprave.

Na SP v Švici slovenska kolesarska reprezentanca cilja na najvišja mesta. "Trasa je lahko zahtevna ali ne, ampak naredijo jo tekmovalci. Ko je bila objavljena trasa, je jasno, da odgovarja Tadeju in Primožu, ki sta potrdila nastop. Če bo šlo po načrtih, gremo v Zürich z vsemi iz svetovne serije. Vemo, kaj je cilj na SP. Trasa je pisana na kožo našim reprezentantom s 4400 višinskimi metri," je dodal Murn.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.