Kolesarstvo

Van der Poel v svojem slogu drugič najboljši na severnem peklu

Roubaix, 07. 04. 2024 16.39 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Matheiu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) je drugič zapored slavil na spomeniški dirki Pariz–Roubaix in tako postal prvi po Fabianu Cancellari (2013), ki je v isti sezoni po dirki po Flandriji slavil še v Roubaixu. Nizozemec je zmagovalca odločil s solo napadom, ko je bilo do cilja še 60 kilometrov. Slovenskih kolesarjev tokrat ni bilo na startu, sta pa zato v konkurenci do 19 let slavila Jakob Omrzel in Erazem Valjavec.

Ob odsotnosti poškodovanega Wouta van Aerta je Mathieu van der Poel veljal za izrazitega favorita in to hitro upravičil. Uprizoril je najdaljši solo napad v zadnjih 30 letih, saj se je tekmecem odpeljal slabih 60 kilometrov pred ciljem na tlakovanem odseku Orchies.

Mads Pedersen (Lidl-Trek) mu je sicer skušal slediti, a je bilo hitro jasno, da ima Nizozemec – tako kot na dirki po Flandriji prejšnji teden – najboljše noge. Do cilja se je prednost samo še večala, 40 km do konca je bila prvič večja od dveh minut, na koncu pa je znašala točno tri minute. 

Šprint za drugo mesto je dobil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), ki je za seboj pustil Pedersna in Nilsa Politta (UAE Team Emirates). 

Van der Poelov napad, ki je prelomil dirko: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Težko sploh verjamem, kaj mi je uspelo. Ponosen sem na vso ekipo. Vesel sem, da sem lahko kronal njihove napore," se je aktualni svetovni prvak v cilju najprej zahvalil kolegom iz Alpecin-Deceunincka. 

Prvi zaporedni zmagovalec po Tomu Boonenu (2008, 2009) je priznal, da napada tako daleč od cilja sploh ni načrtoval: "Želel sem si otežiti dirko. Vedel sem, da je to moja prednost. Počutil sem se odlično. Ko je nastala prednost, sem vedel, da je do cilja še dolga, ampak sem zdržal."

Ko je prednost Nizozemca presegla dve minuti, je bilo vprašanje o zmagovalcu bolj ali manj odločeno, a na severnem peklu vselej obstaja možnost defekta, česar se je van der Poel dobro zavedal. "Vedno se lahko zgodi kaj nepredvidljivega, a sem bil kljub temu samozavesten. Noge so bile odlične, za menoj je bil ekipni avtomobil. V zmagi sem užival bolj kot prejšnji teden, ko sem bil povsem na limitu. V zadnjem delu sem tokrat res lahko užival," se je smejalo velikemu zmagovalcu. 

Na boj za zmago je zagotovo računal tudi Matej Mohorič, ki je moral nastop odpovedati zaradi padca na dirki po Flandriji minuli konec tedna.

Najhitrejši Pariz–Roubaix v zgodovini

Van der Poel je z 260 kilometrov dolgo progo opravil s povprečno hitrostjo 47,8 km/h, s čimer je postavil najhitrejši čas v zgodovini Pariz–Roubaixa. To je bila že 121. izvedba dirke. 

Vnuk legendarnega Raymonda Poulidorja je slavil svojo šesto spomeniško zmago, drugo na Pariz–Roubaixu, trikrat je bil najboljši na dirki po Flandriji, enkrat pa na dirki Milano–Sanremo. Izjemen je tudi podatek, da sta van der Poel in Tadej Pogačar skupaj dobila kar 11 od zadnjih 21 spomenikov. 

Na mladinski različici dvojna slovenska zmaga 

Pred glavnim dejanjem dneva je potekala tudi dirka Pariz–Roubaix za kolesarje do 19 let, na kateri smo videli kar dvojno slovensko zmago. Najboljši je bil Jakob Omrzel, tik za njim pa Erazem Valjavec.

V preteklosti je mladinsko različico severnega pekla, ki je letos vsebovala 17 tlakovanih odsekov, tudi nekaj izmed najzahtevnejših, dobilo kar nekaj trenutnih kolesarskih zvezdnikov. Leta 2017 je bil najboljši Tom Pidcock, leta 2013 Mads Pedersen, slavila pa sta tudi Jasper Stuyven (2010) in Geraint Thomas (2004).

Jakob Omrzel in Erazem Valjavec sta bila najboljša na dirki do 19 let.
Jakob Omrzel in Erazem Valjavec sta bila najboljša na dirki do 19 let. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Broj1 TNT
07. 04. 2024 20.56
+2
začel je oponašat pogija!
poper00
07. 04. 2024 21.14
bandit1
07. 04. 2024 18.49
-2
Boljše ceste imamo v naši vasi in na podeželju okoli. Klasika, prej sramota.
Podlesničar
07. 04. 2024 17.35
+0
Defitnitivno najboljši kolesar na svetu za enodnevne dirke.
poper00
07. 04. 2024 17.41
+1
Josip_L
07. 04. 2024 19.08
+0
poper00
07. 04. 2024 20.13
+1
Josip,če govorimo o spomenikih potem ,če je pogačar poleg ne more dobiti treh od petih.Če pa govorimo o drugih enodnevnih dirkah pa je slika za njega še slabša.