KOLESARSTVO

Večina pelotona končala na tleh, dva kolesarja pa v bolnišnici

Leon, 03.08.2022, 19:39 | Posodobljeno pred 11 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Etape dveh največjih kolesarskih dirk, ki trenutno potekata, dirke po Poljski in dirke okoli Burgosa, so bile v znamenju padcev. Kolesarji na Poljskem so se zapletli v padec 800 metrov pred ciljem, še bolj grozna pa je bila nesreča v Španiji, kjer je kar nekaj tekmovalcev končalo s težjimi poškodbami, dva sta morala v bolnišnico.

Najhuje naj bi jo na španski dirki skupila Italijan Davide Ballerini in Španec David Gonzalez, ki sta morala poiskati pomoč v bolnišnici, njune poškodbe pa zaenkrat niso znane, poroča cyclingnews.com.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Padec v sprintu navzdol je pri hitrosti več kot 60 km/h zakrivil sprinterski vlak Jumbo-Visme. David Dekker je izgubil oblast nad kolesom in padel, za njim pa se mu kolesarji niso mogli izogniti, mnogi iz pelotona so trčili v kovinske ograde ob cesti. Po etapi so se spet pojavile pritožbe nad organizatorji, ki naj kolesarjem ne bi zagotavljali primerne varnosti.

"Sem 'dobro' glede na to, kaj se je zgodilo. Izgleda, da nič ni zlomljeno, razen moje morale, imam pa veliko ran. Nisem videl, da prihaja hitrostna ovira, in glede na visoko hitrost sem popolnoma izgubil kontrolo. Iskreno upam, da so vsi udeleženi dobro in bodo hitro okrevali. Hvala vam za vsa sporočila," je na Twitterju zapisal Dekker.

PREBERI ŠE
Še San Sebastian, potem pa zaslužen premor za Tadeja Pogačarja

Pred Dekkerjem sta v času padca vozila le moštvena kolega Timo Roosen in Eduardo Affini, še en član nizozemske ekipe, ki je zabeležila trojni etapni uspeh, Chris Harper se je padcu izognil, vsi drugi pa se niso mogli potegovati za zmago. Po dveh etapah sicer vodi Kolumbijec Santiago Buitrago, tekmovalec Bahrain-Victoriousa, njegov moštveni kolega Matevž Govekar, po letih in stažu najmlajši slovenski kolesar v ekipah najvišje ravni, je z zaostankom sedmih minut in 44 sekund točno na 100. mestu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Množični padec tudi na dirki po Poljski
Phil Bauhaus, nemški kolesar Bahrain-Meride, je zmagovalec pete, 178,1 kilometra dolge etape kolesarske dirke po Poljski. Etapo je odločil sprint, ki pa je bil močno okrnjen, saj je v zadnjem kilometru prišlo do skupinskega padca. Ta je iz boja za najvišje uvrstitve med drugimi izločil tudi Britanca Marka Cavendisha in Nizozemca Olava Kooija.

Drugo mesto je na cilju v Rzeszowu zasedel Francoz Arnaud Demare, ki je imel na videz najmočnejšo pomoč moštvenih kolegov iz ekipe Groupama-FDJ, a Bauhaus je bil tokrat močnejši od njega, kljub temu pa je Francoz prevzel vodstvo v razvrstitvi najboljšega po točkah, za eno je prehitel Kooija. Tretji je bil še en Nemec Niclas Arndt.

Skupno vodstvo je zadržal Kolumbijec Sergio Higuita (Botra-hansgrohe), ki ima pred predzadnjo, kraljevsko etapo, štiri sekunde prednosti pred Špancem Pellom Bilbaom. Oba sta v gneči po padcu zaostala, a se jima je na koncu pisal čas zmagovalca kot vsem drugim, ki jih je zaustavila nesreča.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.