POPKAST

Višarje? Vsi vedo, da je lahko čakanje na zadnji kronometer usodno!

Ljubljana, 22. 05. 2023 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
5

Po dveh tednih dirkanja na uvodni tritedenski dirki sezone je boj za skupno zmago še naprej odprt. Presenetljivo je v rožnati majici vodilnega Bruno Armirail. A gosta POPkasta Martin Hvastija in Jan Polanc sta prepričana, da ne sodi v skupino favoritov za zmago. Kot tudi, da ne bo odločilen zadnji kronometer na Svete Višarje.

Za kolesarji je 15. etap 106. dirke po Italiji. Drugi teden je postregel z manj dirkaške akcije, kot so si ljubitelji kolesarstva želeli, prireditelji pa so v cilju pozdravili pet različnih zmagovalcev etap. Danca Magnusa Corta (EF Education–EasyPost), Nemca Pascala Ackermanna (UAE Team Emirates), 12. in 14. etapa je pripadla Nemcu Nicu Denzu (Bora Hansgrohe), Kolumbijca Einerja Rubia (Movistar), zmage na zadnji etapi pred poslednjim dnevom počitka na Giru pa se je razveselil Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates). Teden se je sicer žalostno začel za vse podpornike Remca Evenepoela, ki se je v nedeljo pozno zvečer zaradi okužbe s covidom kot vodilni na dirki poslovil od boja za skupno zmago in odpotoval domov. Sledilo je še nekaj okužb, tudi pri njegovem Quickstep Soudalu, na sredini 11. etapi pa jo je v padcu skupil zmagovalec uvodne tritedenske dirke iz leta 2020 Tao Geoghegan Hart, kar je pomenilo naslednji hud udarec za Ineos (pred tem je dirko zapustil s covidom okuženi Filippo Ganna), kjer imajo še vedno zasedbo sposobno v rožnatem na cilj v Rim pripeljati Gerainta Thomasa.

Martin Hvastija in Jan Polanc sta prepričana, da odločitev o končnem zmagovalcu ne bo padla na zadnjem kronometru, ampak že prej.
Martin Hvastija in Jan Polanc sta prepričana, da odločitev o končnem zmagovalcu ne bo padla na zadnjem kronometru, ampak že prej. FOTO: Aljoša Kravanja

Valižana, ki za presenetljivo vodilnim Brunom Armirailom (FDJ-Groupama) po dveh tednih dirkanja zaostaja minuto in osem sekund, dve sekundi več pa Francoz beži tretjeuvrščenemu Primožu Rogliču. Edinemu Slovencu na dirki, ki se je na Giro odpravil s ciljem. Gledalci so sicer v drugem tednu dirkanja živeli za izjemno zahtevno 13. etapo s ciljem v švicarskem smučarskem središču Crans Montana, a dočakali so le 74,6 kilometra akcije, saj so bili prireditelji primorani etapo skrajšati zaradi pretirano zahtevnih razmer na poti od starta proti cilju. "Ni enostavno dirkati 14 dni v slabem vremenu, v dežju. Kolesarji so tudi v glavah preklopili v 'preživetveni' način. Po drugi strani si ne želijo vleči odločilnih potez pred samim zaključkom dirke," je pomanjkanje dirkaške akcije v drugem tednu dirke komentiral Martin Hvastija.

Od Remca do Armiraila

Na letošnjem Giru Roglič še čaka na trenutek, ko bo oblekel rožnato majico, doslej pa so ta trenutek že dočakali Remco Evenepoel, Andreas Lekknesund (DSM), Geraint Thomas in Bruno Armirail. A ni pomembno, komu so jo doslej na zmagovalnem odru že oblekli, ampak kdo bo v njej na cilju v Rimu. Do takrat pa se morajo mojstri vrtenja pedal varno in zdravi pripeljati na cilj, dan pred zaključkom dirke pa opraviti tudi z ekstremno zahtevnim kronometrom na Svete Višarje. In ne le to. Do konca dirke bodo na sporedu še tri izjemno zahtevne gorske etape. "Rekel bi, da so se kolesarji zdaj dva tedna tipali. Od tega trenutka naprej pa se zavedajo, da vstopajo v zadnji teden, da je lahko vsak dan že odločilen. In rekel bi, da je vsem jasno, da ne smejo čakati na zadnji kronometer. In verjamem, da tudi Primož Roglič ne bo čakal, ker bi rekel, da je takrat na ta način tudi izgubil Tour," razmišlja Jan Polanc

Gosta zadnjega POPkasta pa sta si enotna, da se bodo za skupno zmago udarili Primož Roglič, Geraint Thomas in Joao Almeida. Le še vrstni red na cilju v Rimu je po njunem prepričanju vprašanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
23. 05. 2023 08.08
+1
Cilj bo na Svetih Višarjah!
MojTok
22. 05. 2023 19.55
+1
No, no, do zdaj so se kolesarji dva tedna tipali, zdaj pa pričakujete akcije?
ReAnDa
22. 05. 2023 19.16
Še bodo čakali...
INAZ
22. 05. 2023 17.09
+14
Zmagal bo Primož in pika🤣🤣🤣.
pojtrarara
22. 05. 2023 17.17
+9