Šport

KOMENTAR: Predigra za oceno 9

Ljubljana, 23. 05. 2022 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Padel je zastor. Najmočnejše evropsko klubsko odbojkarsko tekmovanje je zaključeno. Pokal zmagovalk je v rokah turškega Vakifbanka, v moški konkurenci so najboljši na stari celini drugič zapored igralci poljske Zakse Kedzierzyn-Kozle.

Slovenija je bila šest dni, drugič po letu 2019, evropsko odbojkarsko središče. Se sprašujete, zakaj šest dni, ko pa sta bila oba dvoboja superfinala Lige prvakov odigrana v nedeljo? Ker so prvi predstavniki Evropske odbojkarske zveze (CEV), odgovorni za izvedbo najpomembnejših klubskih preizkušenj na stari celini, že od torka pripravljali vse potrebno, da bi lahko navdušenci nad športom, ki je Sloveniji v zadnjih letih prinesel toliko lepega, uživali v športnem spektaklu. Ni jim bilo lahko, še v petek je Big Foot Mama do roba napolnila Stožice.

V Stožicah je zadišalo po letu 2019 in evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija igrala vse do finala.
V Stožicah je zadišalo po letu 2019 in evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija igrala vse do finala. FOTO: Damjan Žibert

Pri CEV se že leta trudijo iz odbojkarskih tekem delati spektakle na ravni košarkarske lige NBA. V Sloveniji je športnih objektov, ki to omogočajo, zelo malo. Arena Stožice je brez dvoma primerna, kar je bilo lepo vidno včeraj. Otvoritvena slovesnost s stilom, zelo solidno ozvočenje in akustika ob glasbenih nastopih ter neumorni navijači, brez katerih ni spektakla. Na Poljskem pač velja, da je najprej Robert Lewandowski in takoj za njim se po priljubljenosti zvrstijo odbojkarji. Posledično so Poljaki zaljubljeni v šport in dejstvo, da je iz Kedzierzyn-Kozla v slovensko prestolnico pripotovalo približno 4000 navijačev, govori, da za goreče navijače nič ni predaleč. Za prisotnost so jih nagradili odbojkarji Zakse, ubranili so naslov zmagovalcev Lige prvakov, poskrbeli, da je imela armada navijačev razlog, da podaljša bivanje v Sloveniji. Podobno nagrajeni za prihod v Ljubljano so bili podporniki turškega Vakifbanka iz Istanbula. Za razliko od navijačev Trentina, ki so upali, da bo Italija po evropskih prvakih imela tudi evropskega klubskega zmagovalca. A vsem, ki so najprej v ženskem finalu prepevali navijaške pesmi Imoca iz Conegliana, kasneje pa navijali za četo Angela Lorenzettija, ni bilo pretirano hudo. Ostali so v dvorani na podelitvi. 

Odbojkarji Zakse Kedzierzyn-Kozle so ubranili naslov zmagovalcev Lige prvakov.
Odbojkarji Zakse Kedzierzyn-Kozle so ubranili naslov zmagovalcev Lige prvakov. FOTO: Damjan Žibert

Čez palec bi lahko ocenil, da je bilo slovenskih ljubiteljev odbojke približno 1500, kar je bilo lepo vidno ob zaključni slovesnosti. Njihovi stoli so bili v veliki večini izpraznjeni v trenutku, ko je Kamil Semeniuk dosegel odločilno točko na tekmi in prinesel zmago poljskim prvakom. Skupno je bilo v dvorani zasedenih blizu 10 tisoč sedežev. A vsakdo, ki je leta 2019 začutil duh evropskega prvenstva v Stožicah, sploh tekme, kjer ni bilo prostora za spodrsljaj, bi se strinjal, da je sinoči zadišalo po najlepših trenutkih v zgodovini slovenske moške odbojke. Človek je dobil občutek, da je svetovno prvenstvo povsem blizu. Glede na videno je Slovenija pripravljena, da gosti najboljše reprezentance na zemeljski obli. Manjkali so le Slovenci na igrišču (reprezentanti so bili na tribunah), češnja na torti, tisto nekaj za čisto desetko. Tisto, kar sledi. Zelo kmalu. In Slovenija je (zagotovo) pripravljena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.