Košarka

10 kilogramov močnejši Ščuka verjame, da se lahko borijo za najvišja mesta

Ljubljana, 28. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Cedevita Olimpija je v novo sezono vstopila s prevetreno zasedbo, v kateri bo veliko poudarka na razvoju mladih obetavnih košarkarjev. Med največje upe Ljubljančanov spada 21-letni Luka Ščuka, ki se vrača po zahtevni poškodbi, zaradi katere je izpustil celotno lansko sezono. Med uspešno rehabilitacijo je nase "nadel" kar 10 kilogramov mišične mase, zaradi česar verjame, da se mu bo v drugem poskusu uspelo uveljaviti med nosilci igre zmajev.

Na Luko Ščuko je pred dvema letoma resno računal že Jurica Golemac, ki je Novogoričana na začetku sezone 2021/2022 nekajkrat uvrstil celo v prvo peterko. A sledili so skromni rezultati, po katerih Ščuke ni bilo več v prvem planu. 

Lansko sezono bi zato moral preživeti na posoji pri Mornarju iz Bara, a si je med pripravami strgal sprednjo križno vez v desnem kolenu. Sezona je bila zanj končana, še preden se je sploh začela. Po operaciji je sledil zahteven proces rehabilitacije, ki jo je opravil v Ljubljani. 

"Bilo je zelo mučno, ker si oddaljen od parketa in košarke ne moreš igrati, lahko si samo v fitnesu. Praktično na novo sem se moral naučiti teči. Bilo je mučno, a to je del vsakega športa, vsake poškodbe. Vrnil sem se še močnejši," pravi Ščuka, od katerega v zmajevem gnezdu pred sobotnim začetkom sezone v ligi Aba veliko pričakujejo. 

Ščuka po uspešno prestani rehabilitaciji komaj čaka novo sezono, v kateri želi z zmaji napadati najvišja mesta – tudi v zvezdniško obarvani ligi Aba, kjer kraljujeta Partizan in Crvena zvezda.
Ščuka po uspešno prestani rehabilitaciji komaj čaka novo sezono, v kateri želi z zmaji napadati najvišja mesta – tudi v zvezdniško obarvani ligi Aba, kjer kraljujeta Partizan in Crvena zvezda. FOTO: Luka Kotnik

21 točk in naziv MVP za prepotrebno samozavest

Da so pričakovanja še kako utemeljena, je Ščuka nedavno pokazal na superpokalni tekmi proti Heliosu. Z 21 točkami in sedmimi skoki je bil najboljši posameznik ob zmagi svojega moštva. Postal je najmlajši dobitnik naziva MVP v zgodovini slovenskega superpokala.

"Lepa popotnica za nadaljevanje sezone, sploh zaradi zmage. Za mojo samozavest je bilo to zelo potrebno, ker se vračam po dolgi poškodbi. Še lepše pa bo, če zmago ponovimo v soboto," proti domačemu obračunu z beograjsko Mego že pogleduje 21-letnik. 

Simone Pianigiani za razliko od Jurice Golemca v prejšnji sezoni več stavi na hitro igro v napadu.
Simone Pianigiani za razliko od Jurice Golemca v prejšnji sezoni več stavi na hitro igro v napadu. FOTO: Luka Kotnik

Več svobode in več mišic

Ščuki dodatno samozavest vliva sistem igre, ki ga goji novi trener Simone Pianigani. V napadu dobiva "proste roke", ki jih v zvezdniški zasedbi zmajev izpred dveh let ni imel: "V ekipi je veliko mladih, trener pa nam v igri pusti veliko svobode, da se lahko učimo skozi napake. Za zdaj je vse super." 

Pod Golemčevim vodstvom se mu pri rosnih 19 letih ni uspelo uveljaviti v standardni rotaciji Cedevite Olimpije, prepričan pa je, da bo tokrat drugače. Sploh zato, ker je od takrat fizično dozorel – zaupal nam je, da je med saniranjem poškodbe pridobil kar deset kilogramov. "Rekel bi, da sem bolj pripravljen, sploh s fizičnega vidika. Med rehabilitacijo sem pridobil kar nekaj kilogramov mišične mase. Sicer pa bom moral to pokazati na terenu." 

Luka Ščuka je za Cedevito Olimpijo v ligi Aba debitiral že novembra 2020. V naslednji sezoni je zaigral na 14 tekmah. V nekaj več kot osmih minutah je v povprečju dosegal dobri dve točki.
Luka Ščuka je za Cedevito Olimpijo v ligi Aba debitiral že novembra 2020. V naslednji sezoni je zaigral na 14 tekmah. V nekaj več kot osmih minutah je v povprečju dosegal dobri dve točki. FOTO: Luka Kotnik

Zaupanje mladim ne pomeni, da se ne bodo borili za najvišja mesta 

Kljub številnim spremembam, ki jih je v Stožicah prinesel nekoliko zmanjšan klubski proračun, v taboru zmajev v en glas poudarjajo, da rezultat nikakor ne bo postavljen v drugi plan. Temu se pridružuje tudi Ščuka, ki ga sicer veseli, da so si vodilni možje kluba za enega od glavnih ciljev sezone zastavili razvoj mladih talentov. 

"Ustreza mi, da bo nam, mladim, ponujena večja priložnost. S tem pa ne zmanjšujemo možnosti, da bi se borili za najvišja mesta. Vsakič bomo šli na zmago, najprej pa je treba vrniti Megi za poraz na superpokalnem turnirju" je odločen 21-letni krilni center.

Cedevita Olimpija je v tej sezoni odigrala že štiri uradne obračune. Edino zmago je zabeležila proti Heliosu iz Domžal v že omenjenem slovenskem superpokalu. Na superpokalnem turnirju lige Aba je izgubila proti Igokei, Megi in FMP-ju. Ščuka na turnirju zaradi težav z žuljem sicer ni igral. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rookoko
28. 09. 2023 16.07
Italian že uničuje slovensko košarko...
ŠTELJO
28. 09. 2023 10.32
+0
Sirota je ekipa, kjer je Luka Ščuka glavni igralec
profi
28. 09. 2023 20.53
+2
Luka samo gass,ne beri teh beduinskih komentarjev ničvrednežev