Košarka

Alilović opozarja: Končnice proti Partizanu še nismo igrali

Ljubljana, 27. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Košarkarji Cedevite Olimpije bodo v nedeljo v Beogradu začeli polfinalne boje regionalnega prvenstva. Nasproti jim bo v seriji na dve zmagi stal Partizan, najboljše moštvo rednega dela sezone in obenem prvi favorit za naslov prvaka. Zato bosta morala biti obramba na najvišjem možnem nivoju, igra v napadu pa hitra in enostavna, pravi trener zmajev Miro Alilović.

Miro Alilović je strnil misli pred potjo v Beograd, kjer zmaje v nedeljo čaka prva tekma polfinalne serije s Partizanom.
Miro Alilović je strnil misli pred potjo v Beograd, kjer zmaje v nedeljo čaka prva tekma polfinalne serije s Partizanom. FOTO: Luka Kotnik

Da je Partizan proti Olimpiji jasen favorit, ni treba izgubljati besed. Navsezadnje gre za moštvo, ki je redni del Evrolige zaključilo na visokem šestem mestu, nato pa v četrtfinalu proti kasnejšemu prvaku Realu izpadlo šele po petih tekmah. In to po tem, ko je že vodilo z 2:0. A kot vsaka, ima tudi za zgodba dve plati. Zmajem namreč Beograjčani v zadnjem obdobju zelo ustrezajo. Ljubljančani so dobili štiri od zadnjih petih medsebojnih tekem. V tej sezoni lige Aba sta obe moštvi slavili na domačem terenu. 

Redni del je treba pozabiti, končnica je drugačno tekmovanje

"Vsi nestrpno pričakujemo, da se polfinale začne. Igramo proti atraktivni ekipi, ki je bila šesta v Evroligi in prva v ligi Aba. V rednem delu je bil rezultat 1:1, ampak to sedaj ne šteje. Play-off je povsem drugačno tekmovanje. Odločale bodo malenkosti – obramba, skok, dnevna forma. Izkušnje so na njihovi strani. Zavedamo se, da ne bomo imeli možnosti, če ne bomo igrali obrambe na vrhunskem nivoju. In to fantom ves čas dopovedujem. Temu smo na treningih dajali največ poudarka," je pred odhodom v Beograd poudaril Miro Alilović.

Glede dobrih spominov na tekme s Partizanom v zadnjem obdobju je previdno dodal: "Proti njim končnice še nismo igrali. Fantom ves čas govorim, naj pozabijo redni del. Končnica je čisto drugo tekmovanje. Odločajo en skok, ena žoga, odločnost, hrabrost, samozavest."

V prid Partizanu bo – sploh na prvi tekmi v nabito polni Štark Areni – zagotovo šlo za izjemno vzdušje na tribunah. A veseli se ga tudi trener zmajev, ki pravi, da na takšnih tekmah dodatni motivacijski prijemi niso potrebni: "Mislim, da mora pri igralcih obstajati notranja motivacija, glede na to, da bodo igrali proti evroligašu pred polno dvorano. Za takšne tekme ne rabim posebnih govorov." 

Načrt za uspeh? Potrpežljivo v obrambi in hitro v napadu

Varovanci legendarnega Željka Obradovića so bili v rednem delu z dobrimi 93 točkami na tekmo daleč najboljše napadalno moštvo lige Aba. Prav zato je Alilović kot glavno nalogo pred prvo tekmo poudaril igro v obrambi. 

"Igralci bodo morali biti zelo dobro pripravljeni. O vsakem njihovem posamezniku bodo morali točno vedeti, kaj počne, da minimaliziramo njihovo učinkovitost. Predvsem bomo morali igrati potrpežljivo obrambo. Imajo dobro ravnovesje med notranjo in zunanjo igro, o čemer pričajo visoki odstotki njihovega meta. Napadalno pa bomo morali igrati čim hitreje in enostavno." 

Končnica je drugo tekmovanje, je na novinarski konferenci pred odhodom v Beograd  večkrat poudaril Alilović.
Končnica je drugo tekmovanje, je na novinarski konferenci pred odhodom v Beograd večkrat poudaril Alilović. FOTO: Luka Kotnik

Pravi Partizanov obraz se je po bolečem izpadu pravočasno vrnil

Partizan je v četrtfinalu težje od pričakovanj ugnal Studentski Centar, ki je dobil prvo tekmo v Beogradu. Zelo napeta je bila tudi druga tekma, ki jo je s trojko v zadnji minuti odločil James Nunnally, medtem ko na tretjem obračunu dvomov o zmagovalcu ni bilo (112:83). Po mnenju Alilovića je na nekoliko slabše predstave Partizana vplival predvsem boleč izpad iz Evrolige, ki je pustil psihološke posledice. Je pa 46-letni strokovnjak v isti sapi poudaril, da se je na odločilni tretji tekmi zopet videl pravi Partizanov obraz. 

Adamsa bodo morali nadomestiti ostali

Pravi obraz so zmaji letos še najbolj pokazali na tretji tekmi četrtfinale serije proti FMP-ju, na kateri so ob zanesljivi zmagi (97:79) žal ostali brez Josha Adamsa, ki je zaradi poškodbe že sklenil sezono. "Vsak je pomemben. Nekateri bodo sedaj morali dati več. Poškodbe so sestavni del športa. Tudi brez njega bomo odigrali in dali vse od sebe," o izgubi ameriškega branilca pravi Alilović, ki upa, da bodo tribune po beograjskem vzoru polne tudi na torkovi drugi tekmi v Stožicah. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kavalirko
27. 05. 2023 10.38
+0
Ne bom gledal. Pred koncem tekme bo najmanj plus 15 za črnobele.
zmerni pesimist
27. 05. 2023 08.19
+1
Vas bojo pohrustali
Kbffd
27. 05. 2023 08.03
+1
Alilovič bo rešil tekmo.