Košarka

Srbi osvojili končno peto mesto, ZDA kljub zmagi najslabše v zgodovini

Peking, 14. 09. 2019 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška košarkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu na Kitajskem osvojila končno sedmo mesto, potem ko je v Pekingu premagala Poljsko s 87:74. Končnega petega mesta so se razveselili Srbi, ki so bili boljši od Češke (90:81).

Američani so, po četrtfinalnem porazu proti Franciji, izpadli iz boja za odličja.
Američani so, po četrtfinalnem porazu proti Franciji, izpadli iz boja za odličja. FOTO: Fiba

Američani, sicer pred tem dvakrat zaporedoma svetovni prvaki, so prevladovali v prvem polčasu, vodili so tudi že za 19 točk. V tretji četrtini so se Poljaki približali na osem točk zaostanka (63:55), a v zadnjih desetih minutah so jih igralci ZDA držali na varni razdalji. Pri zmagovalcih je Donovan Mitchell dosegel 16 točk in deset podaj, Joe Harris je dodal 14 točk, Khris Middleton pa 13 točk ter po šest skokov in podaj. Pri poražencih pa je bil z 18 točkami najboljši Mateusz Ponitka, točko manj je prispeval Adam Waczynski.

Srbski košarkarji na koncu peti
Košarkarji Srbije so osvojili peto mesto na SP: premagali so Češko z 90:81. Glavna favorita za zlato odličje pred začetkom tekmovanja sta prvenstvo končala dan prej od načrtovanega, predvsem pa s tekmama, ki nista imeli nobene vrednosti. Američani so zabeležili svoj najslabši rezultat v zgodovini svetovnih prvenstev; padli so še mesto nižje kot na domačem mundialu v Indianapolisu 2002. Zasedba Gregga Popovicha, ki je bila sestavljena izključno z igralci iz lige NBA, a brez izrazitih zvezdnikov, je doživela dva poraza. V četrtfinalu je izgubila s Francijo (89:79), v tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta pa s Srbijo (94:89).

Selektor "orlov" Saša Đorđević (na fotografiji) med zadnjo preizkušnjo letošnjega mundiala proti Češki.
Selektor "orlov" Saša Đorđević (na fotografiji) med zadnjo preizkušnjo letošnjega mundiala proti Češki. FOTO: Fiba

ZDA so bile na svetovnih prvenstvih neporažene od polfinala Tokia 2006. Od tedaj naprej so osvojile tri zlate medalje na olimpijskih igrah in dva naslov svetovnih prvakov. Dva poraza so na Kitajskem doživeli tudi Srbi. V drugem delu predtekmovanja so izgubili s Španijo (81:69), v četrtfinalu pa z Argentino (97:87). Tudi zanje je to najslabši rezultat na zadnjih petih velikih tekmovanjih. Na EP 2017 so bili drugi za Slovenijo, na OI 2016 so prav tako igrali v finalu, na EP 2015 bili bronasti, na SP 2014 pa srebrni.

Pri Srbiji je v soboto Bogdan Bogdanović zbral 31 točk (trojke 7:12), štirinajst jih je dosegel Nikola Milutinov, dvanajst pa Stefan Jović. Na drugi strani je Patrik Auda dosegel 16 točk, štirinajst pa Martin Peterka. Po zadnjih informacijah bi lahko srbskega selektorja Sašo Đorđevića po tem, ko je tudi sam potrdil svoj odstop, ob povratku v domovino nasledil nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Igor Kokoškov.

Svetovno prvenstvo v košarki, tekme za razvrstitev od 5. do 8. mesta:

- tekma za 5. mesto:
Srbija ‒ Češka 90:81

TEKMA

- tekma za 7. mesto:
ZDA ‒ Poljska 87:74

TEKMA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
15. 09. 2019 07.41
-1
Čestitke Srbom za prestižno peto mesto. ;)
cekinar
14. 09. 2019 13.36
+0
Končno zmaga "Dream Teama".
stojcevic
14. 09. 2019 16.52
+9