Košarka

AP o 'step-backu' Hardna in Dončića: Perfektno orožje za moderno NBA

Dallas, 13. 02. 2019 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriška tiskovna agencija Associated Press se je poglobljeno lotila vedno bolj priljubljenega in pomembnega "orožja" v ligi NBA: meta s korakom nazaj, tako imenovanega "step-backa", s katerim je v le nekaj mesecih na drugi strani luže zaslovel tudi ljubljanski košarkarski biser Luka Dončić.

Dončić (desno) in Harden. Mojstra "step-backa".
Dončić (desno) in Harden. Mojstra "step-backa". FOTO: AP

Pred tekmo Dallas Mavericksov Luka Dončića z ekipo Miami Heat, katere član je še en član zlate slovenske reprezentance Goran Dragić, so se pri ameriški agenciji Associated Press (AP) lotili pomembne košarkarske prvine, ki jo je Dončić skupaj z Jamesom Hardnom in še nekaterimi stanovskimi kolegi uspel ponesti do svetovne slave.

"James Harden je to uporabil in postal najbolj neustavljiv strelec NBA. Luka Dončić je na njem jezdil do zvezdništva na obeh straneh Atlantika. 'Step-back' met za tri točke je perfektno orožje za moderno NBA, praktično nujno potreben v igri, v kateri je sposobnost iskanja prostora za met izza črte bolj cenjena kot kdajkoli prej," piše AP.

Carlisle: Met za tri brez podaje je posebna spretnost
Trener Rick Carlisle je o tej potezi, ki je hitro postala Dončićev zaščitni znak, dejal, da vse ekipe poskušajo še dodatno "raztegniti" igrišče, saj črto za tri točke nasprotniki pokrivajo veliko bolj kot v preteklosti.

Trener Dallasa Rick Carlisle se zaveda sprememb, ki se bodo še dogajale v severnoameriški in svetovni košarki.
Trener Dallasa Rick Carlisle se zaveda sprememb, ki se bodo še dogajale v severnoameriški in svetovni košarki. FOTO: AP

"Fantje se pomikajo nazaj in imate fante, ki si lahko ustvarijo met za tri brez podaje, to pa je posebna spretnost. To je spretnost, ki bo postala nujno potrebna z nadaljnjim razvojem igre," meni Carlisle.

Popovich (še vedno) ni navdušen
Njegov sloviti stanovski kolega Gregg Popovich, trener San Antonio Spursov, se je obregnil ob dejstvo, da številni, med njimi tudi zvezdnik Houston Rocketsov Harden, pri vsem skupaj kršijo tudi pravila, a jih sodniki ne kaznujejo.

"Mislite to, ko skočijo nazaj, naredijo korake in vržejo za tri? Očitno je to postalo dovoljeno. Ne vem. Zelo težko se je braniti proti temu," je izjavil Popovich. Eden najboljših strelcev v zgodovini lige, član Golden State Warriorsov Stephen Curry, priznava, da gre za težek met.

"Jasno je, da spoštuješ atletske fante, ki lahko prodrejo in uporabijo svoj prvi korak ter eksplozivnost in vse te reči. Težko je neprestano metati tako, a fantje, ki to počnejo ... Jasno je, da gre za met in vedno lahko računaš na to, da si boš ustvaril nekaj prostora in zadel," je pred tekmo zvezd v Charlottu povedal Curry.

Harden želi branilce ohraniti na petah
Gledalci bodo v Severni Karolini gotovo vsaj nekajkrat v elementu videli Hardna, ki je do minulega konca tedna s "step-backom" za tri zadel kar 151-krat (15 odstotkov vseh njegovih metov). Sedemkratni udeleženec tekem zvezd in najkoristnejši igralec rednega dela minule sezone je na 30 zaporednih tekmah dosegel 30 ali več točk, kar je tretji najdaljši niz vseh časov. Povprečno dosega 36,5 točke na tekmo, s "step-back" metom z razdalje pa je postal še bolj smrtonosen. Za primerjavo: po pisanju AP so košarkarji v sezoni 2014/15 s "step-backom" za tri vrgli 584-krat, v tej sezoni pa že 2500-krat.

Dončićev 'step-back' je hitro postal Ljubljančanova prepoznavna poteza:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mislim, da se moraš vsako leto vrniti boljši kot si bil leto prej, jaz pa sem imel precej dobro lansko leto. A moraš se vrniti boljši in si izmisliti novo potezo ali nov paket, da ohraniš branilce na petah. Pa naj bo to 'step-back' ali 'slide step', da ustvariš prostor in si sposoben vreči na koš," pravi Harden, ki je velikokrat na udaru kritikov, ki menijo, da igra preveč sebično in da pogosto (nekaznovano) napravi korake.

D'Antoni o primerjavah z Abdulom-Jabbarjem  
"Določeni fantje imajo določene talente, a to je težek met," priznava tudi Houstonov trener Mike D'Antoni, ki je Hardnov met primerjal z legendarnim "horukom" (ang. sky hoook, op. a.) Kareema Abdula-Jabbarja. "Ne vem, kakšna je statistika, a gotovo je to met, ki večini uspe v manj kot 20 odstotkih, on pa je pri 40."

Če smo povsem natančni, je Hardnov odstotek uspešnosti "step-backov" 41,5-odstoten, dodajajo pri AP, in je le malce višji od ligaškega povprečja (39,5 odstotka). Dončić je s tovrstnimi potezami sicer blestel že v Evropi, od dresa madridskega Reala se je v četrti tekmi finala španskega prvenstva proti Baskonii denimo poslovil s tem "enonožnim" lepotcem:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić: To je nekako moja poteza
"Veliko fantov ima posebne poteze. Ta je nekako moja," je z nasmeškom o vprašanjih glede svojih "step-backov" ameriškim medijem odvrnil Dončić. Tudi glasen kritik Popovich ob poplavi metov z razdalje priznava, da je potrebno čestitati izvrstnim strelcem.

"Izvrstni so v tem, to je gotovo. Ničesar jim ne smemo oporekati. To so razvili, to uporabljajo in nihče v tem ni boljši. Praktično nemogoče je braniti to, a to so izpilili do potankosti," je sklenil Popovich.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Vidic 1
13. 02. 2019 22.41
+3
Navadni step back je OK, kar se pravil glede korakov tiče. Dvojni step back, ki sta ga že tudi Luka in Harden naredila, pa so čisti koraki, tudi po ameriških pravilih.
cekinar
13. 02. 2019 18.32
-34
met za mevže bi lahko rekli tudi drugače,sicer pa je bila včasih NBA košarka man to man ,face to face in ni nikomur niti prišlo na misel ,da bi naredu dvokorak nazaj.
Maxx365
13. 02. 2019 17.16
+8
Korak vstran pa ni "slide step", ampak je side step.
MasterChief55
13. 02. 2019 15.55
+23
Včasih, ko smo na igrišču igrali košarko, sem tudi jaz prakticiral ta stepback. Sicer ne, da sem zaradi tega zadel več trojk, ampak sem pri tem vedno dobil občutek, da lahko lažje mečem, kot pa da bi se pomikal do črte za 3 ali pa stal za njo. Ko to narediš, se telo nekako amortizira in dobiš lepši občutek. Luka je stepback razvil do potankosti, nasploh pa ima izjemen občutek za prostor in metanje, zato pa lahko zadene toliko fenomenalnih in nerealnih košev :)