Košarka

Prve (uradne) odpovedi: Dončić brez vsaj enega soigralca v Orlandu

Orlando, 23. 06. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
3

Seznam košarkarjev, ki želijo nastopiti na odločilnih tekmah sezone 2019/20 severnoameriške lige NBA v zabaviščnem parku Walt Disney World na Floridi, se krajša iz dneva v dan. Svoj nastop sta v ponedeljek uradno odpovedala košarkarja Portland Trail Blazersov Trevor Ariza in član Washington Wizardsov Davis Bertans.

Bertans (spodaj v temnem dresu) med obračunom z Dallas Mavericksi in rojakom Kristapsom Porzingisom (skrajno desno).
Bertans (spodaj v temnem dresu) med obračunom z Dallas Mavericksi in rojakom Kristapsom Porzingisom (skrajno desno). FOTO: AP
Ekipa Toronto Raptors, ki brani naslov v ligi NBA, je že prispela na Florido, kjer bo začela s pripravami na zaključek sezone. Če bi Raptorsi spet zaigrali v finalu, bi to pomenilo, da bi na jugovzhodu države lahko preživeli skoraj štiri mesece (sedma tekma finala bi bila na sporedu sredi oktobra). S treningi bodo začeli na univerzi Florida Gulf Coast v Fort Myersu, omenjena ustanova pa bo njihova "baza" pred selitvijo v kompleks ESPN Wide World of Sports blizu Orlanda, kjer naj bi se julija v "mehurčku" zabaviščnega parka Walt Disney World sezona končno nadaljevala. Na Floridi so sicer v minulem tednu zabeležili občuten porast števila okužb. Košarkarji Toronta so v ZDA tako hitro pripotovali tudi zaradi dejstva, da bi morali po trenutno veljavnih ukrepih v Kanadi po povratku iz sosednje države v 14-dnevno karanteno. V izjavi za javnost so napovedali, da bodo sledili zelo strogemu protokolu in do nadaljnjega ne bodo trenirali v skupinah. Do prekinitve tekmovanja so Raptorsi s 46 zmagami in 18 porazi držali drugo mesto v vzhodni konferenci.

Kot je poročal ESPN, bi lahko Trevorja Arizo ta odločitev stala 1,8 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov), če se bodo njegovi Portland Trail Blazersi uvrstili v končnico in boj za prvaka sezone, ki je trenutno ohromljena zaradi pandemije novega koronavirusa. Na podlagi dogovora lastnikov ekip in vodstva lige NBA morajo ekipe sporočiti končne sezname nastopajočih do 1. julija. Sezona naj bi se nadaljevala 31. julija.

Nadaljevanje sezone so pod vsaj manjši vprašaj postavile izjave nekaterih vidnih posameznikov lige, podpredsednik sindikata košarkarjev in zvezdnik Brooklyn Netsov Kyrie Irving naj bi v nedavnem pogovoru s kolegi iz lige NBA, sodelovalo je tudi nekaj košarkaric lige WNBA, namignil, da je v luči protestov za pravice temnopoltih bolj naklonjen odpovedi sezone kot nadaljevanju v Orlandu. Protesti, ki so se po državi razširili konec maja po smrti neoboroženega Georgea Floyda v policijskem pridržanju, so poleg pandemije novega koronavirusa še dodatno ohromili življenje v Združenih državah Amerike. 

Bertans na počitek zaradi težav s koleni
34-letni veteran lige Ariza sicer nastopa ni zavrnil zaradi protestov ali strahu pred okužbo, temveč zaradi druženja z 12-letnim sinom, nad katerim bo enomesečno skrbništvo po dogovoru z nekdanjo partnerico dobil ravno v času, ko bi moral biti z ekipo v floridskem "mehurčku". Resni dvomi se pojavljajo tudi glede nastopa Averyja Bradleyja in Dwighta Howarda (oba Los Angeles Lakers), Damiana Lillarda (Portland Trail Blazers) ter Loua Williamsa (Los Angeles Clippers), medtem ko Irving v nobenem primeru ne bi igral zaradi poškodbe.

27-letni Bertans, latvijski reprezentant in nekdanji član ljubljanske Olimpije, je odigral izvrstno prvo sezono pri Wizardsih, a se je v dogovoru s klubom odločil, da bo zaključek sezone izpustil zaradi perečih težav s koleni. S košarkarjem, ki je v najožjem krogu igralcev v boju za nagrado za posameznika, ki mu je v sezoni uspel največji napredek, naj bi se Čarovniki iz Washingtona tako veliko lažje dogovorili za nadaljnje sodelovanje. Bertans bo sicer izgubil 520.000 dolarjev (460.702 evra), ker pa je svojo odločitev sporočil pred 24. junijem, dodatnih sankcij ne bo deležen.

Še ena potrjena odsotnost prihaja iz vrst Dallas Mavericksov, za katere je tudi v tej sezoni izjemno uspešno nastopa slovenski zvezdnik Luka Dončić. Mavsi so namreč zaradi težje poškodbe, ki jo je utrpel med premorom, izgubili veterana Courtneyja Leeja, ki je po poškodbi rame Jalena Brunsona na zadnjih tekmah rednega dela ravno začel dobivati večjo minutažo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
23. 06. 2020 13.43
+7
Od vseh pretiravanj v ZDA me ne bi čudilo, če bi Floydu podelili naslov MVP
Vapo
23. 06. 2020 16.18
Vapo
23. 06. 2020 11.01
+1