Košarka

Baričeva: Malce se bo poznala utrujenost, a smo v dobri formi

Ljubljana, 01. 02. 2021 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred slovenskimi košarkaricami sta le še zadnji kvalifikacijski tekmi za (formalno) potrditev tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo, ki ga bosta letos poleti gostila francoski Strasbourg in španska Valencia. V četrtek se bodo v ljubljanskih Stožicah izbranke selektorja Damirja Grgića, ki ga bo zaradi okužbe s koronavirusom začasno zamenjal eden od njegovih pomočnikov Slavko Duščak, pomerile z reprezentanco Bolgarije, dva dni pozneje pa še z izbrano vrsto Islandije. Obe tekmi si boste tako kot vedno lahko v neposrednem prenosu ogledali na Kanalu A in VOYO.

Tako kapetanka naše ženske članske košarkarske reprezentance Nika Barič kot tudi v. d. selektorja Slavko Duščak sta se na uvodni novinarski konferenci pred zadnjima kvalifikacijskima obračunoma za uvrstitev na letošnje evropsko prvenstvo proti Bolgariji in Islandiji zdela zelo sproščena.

Seznam slovenskih reprezentantk za zadnji kvalifikacijski tekmi z Bolgarijo in Islandijo: NIKA BARIČ (Birevim Elezig, Turčija), MERISA DAUTOVIĆ (ŽKD Maribor), ZALA FRIŠKOVEC (KSC Szekszárd), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Kangoeroes Mechelen, Belgija), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Quesos El Pastor, Španija), EVA RUPNIK (Rheinland Lions Köln, Nemčija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (Montbrison, Francija). 

V duhu odličnih predhodnih predstav bi lahko razumeli razpoloženje zgoraj omenjene organizatorke igre in njenih soigralk, ki bodo s tretjo zaporedno uvrstitvijo na prvenstvo stare celine le še potrdile svojo nedvomno kakovost. Tudi pomočnik obolelega selektorja Damirja Grgića se zaveda, da bo v četrtek (tekmo z Bolgarkami bomo neposredno prenašali na Kanalu A in VOYO ob 16.15) in dva dni pozneje, na tekmi z Islandijo (Kanal A in VOYO ob 17.00), vodil izjemno nadarjeno generacijo slovenskih košarkaric, pred katerimi je – tako pravi kapetanka – zelo svetla prihodnost.

"Na vsakem koraku se čuti, da nas košarkarska Evropa vse bolj spoštuje. Tega si pred nekaj leti nihče od nas ni upal predstavljati: da bomo čez čas storile tako zelo velik preskok na vseh ravneh. Prišle smo na položaj, ko lahko zelo optimistično zremo v prihodnost, saj imamo tudi v ozadju zelo nadarjene generacije košarkaric, ki nas bodo nekega dne nasledile v glavnih vlogah. To je resnično lep občutek," je predstavnikom 'sedme sile' med drugim zaupala Baričeva, ki pravi, da so dekleta kljub utrujenosti zaradi napornega klubskega ritma v dobri formi.

Nika Barič (na sliki z žogo) je na prvi tekmi v Bolgariji odigrala eno od ključnih vlog na poti do zelo pomembne slovenske zmage.
Nika Barič (na sliki z žogo) je na prvi tekmi v Bolgariji odigrala eno od ključnih vlog na poti do zelo pomembne slovenske zmage. FOTO: Fiba

Lepo je biti doma
"Če primerjam ta februarski cikel priprav z novembrskim na Kreti, kjer smo tlakovale pot novi uvrstitvi na evropsko prvenstvo, je razlika v pripravljenosti velika. Tam se je dobro videlo, da v kondicijskem smislu nismo bile niti približno na naši prepoznavni ravni, a je odločila čista košarkarska kakovost naše reprezentance. Sama žal nisem mogla pomagati zaradi okužbe s koronavirusom, kar me je pošteno razjezilo in tudi razžalostilo. Posledično sem komaj čakala, da se z dekleti znova zberemo in pokažemo, iz kakšnega testa smo. Lepo je biti znova v domačem 'mehurčku', kjer je za vse vrhunsko poskrbljeno," o ljubljanski organizaciji zadnjega mehurčka pravi 28-letnica iz Trbovelj, ki bo kljub praktično že zagotovljenemu tretjemu zaporednemu nastopu na evropskih prvenstvih s soigralkami lovila popoln izkupiček zmag v kvalifikacijski skupini A, v kateri ob že omenjenih Islandiji in Bolgariji nastopa še Grčija.

"Čeprav smo že malce utrujene zaradi zgoščenega urnika klubskih tekem, motivacija ne bo nič manjša. Ravno nasprotno igramo na domačem parketu, zato bosta želja in energija še za odtenek večji. Punce vemo, zakaj smo se zbrale, in to želimo pokazati tudi na igrišču. Zagotovo nam ne bo lahko, nobena tekma v kvalifikacijah ni lahka, toda želimo potrditi svojo kakovost in obenem dokazati, da nismo kar tako na vrhu svoje skupine. Zadnjih nekaj let smo na pravi poti, kar se nenazadnje odraža tudi v rezultatski uspešnosti. Če bomo nadaljevale v podobnem slogu, nam vrhunski rezultat v prihodnje ne more uiti," je še pristavila Nika Barič.        

Slavko Duščak je zaradi bolezni selektorja Damirja Grgića začasno prevzel vodenje slovenske ženske članske košarkarske izbrane vrste.
Slavko Duščak je zaradi bolezni selektorja Damirja Grgića začasno prevzel vodenje slovenske ženske članske košarkarske izbrane vrste. FOTO: KZS alesfevzer.com

Duščak: "Dekleta bodo igrala tudi za selektorja."
Tudi v. d. selektorja je bil dobro razpoložen, čeprav se zaveda dejstva, da imperativ zmage tokrat ni na slovenski strani. "Toda to ne pomeni, da nimamo določenih ciljev, povezanih s prihajajočima tekmama. Prvi vtisi po zboru so odlični. Dekleta so prišla v zelo dobrem stanju, malce jih sicer muči utrujenost, a bodo kot prave profesionalke stisnile zobe in opravile še z zadnjima kvalifikacijskima obveznostma, tako kot znajo," je uvodoma dejal Slavko Duščak, ki kot glavni motiv izpostavlja neporaženost.

"To želimo doseči z moštveno igro in z veliko odgovornosti tako v obrambi kot v napadu. Ne bo lahko, a naša dekleta premorejo toliko kakovosti, da morajo nasprotnice precej več razmišljati o njih kot obratno. Sistem igre je postavljen že nekaj časa, tako da težav glede tega ne bi smelo biti. Zavedamo se, da smo se ob odsotnosti selektorja Grgića znašli v nekoliko čudni situaciji, a to je davek epidemije covida-19. Prepričan sem, da bomo te kvalifikacije zaključili z odliko," nekdanji košarkar verjame v nadaljevanje niza neporaženosti svojih varovank. 

Ob koncu se je Duščak dotaknil še nečesa: "Ti dve tekmi bodo dekleta odigrala prvenstveno zase in tudi za odsotnega selektorja. Ta kontinuiteta vse boljših rezultatov je posledica njegovega sistema dela."     

KVALIFIKACIJE ZA EP ŽENSKE 2021, SKUPINA A
3. KVALIFIKACIJSKI CIKEL – LJUBLJANA, ARENA STOŽICE

5. kolo – v četrtek, 4. februarja 2021
ob 16.15 – SLOVENIJA : BOLGARIJA (prenos na Kanalu A)
ob 19.15 – ISLANDIJA : GRČIJA

6. kolo – v soboto, 6. februarja 2021
ob 17.00 – SLOVENIJA : ISLANDIJA (prenos na Kanalu A)
ob 20.00 – BOLGARIJA : GRČIJA 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.