Košarka

Baričeva brez dlake na jeziku: Vzdušje v reprezentanci je na najnižji točki

Ljubljana, 11. 04. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po nedeljskem sporočilu za javnost Košarkarske zveze Slovenije o "aferi", v kateri se je znašla dolgoletna kapetanka in organizatorica igre Nika Barič, ki je pred dnevi v objavi na Facebooku neposredno okrcala vrh KZS-ja, se je najprej kratko na družbenem omrežju Instagram, nato pa še v daljšem zapisu na Facebooku, oglasila tudi glavna akterka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spor v ženski košarkarski zvezi
    03:18
    Iz 24UR: Spor v ženski košarkarski zvezi
  • Iz SVETA: Izključitev zaradi spletnega zapisa
    03:22
    Iz SVETA: Izključitev zaradi spletnega zapisa

Spomnimo: dolgoletna kapetanka in ena glavnih nosilk igre slovenske ženske košarkarske reprezentance Nika Barič je po četrti osvojeni regionalni lovoriki košarkaric Celja pod sliko na Facebooku, na kateri trener Celjank in nekdanji selektor Damir Grgić ponosno pozira ob treh pokalih, zapisala: "Takšne trenerje imamo, "ZNALCI" pa tujce podpisujejo." 

Čeprav je od datuma omenjenega zapisa minilo slabih 14 dni, se nihče z vrha Košarkarske zveze Slovenije ni čutil odgovornega oz. poklicanega, da bi kar koli ukrenil in morda še pravočasno pogasil (nepotreben) požar, ki bo gotovo vplival tako na podobo kot na splošno vzdušje v naši izbrani vrsti na junijskem evropskem prvenstvu. Po odhodu dolgoletnega (uspešnega) selektorja Damirja Grgića je vodenje slovenske reprezentance prevzel v deželi na sončni strani Alp javnosti malo znani grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos. Mnogi so bili mnenja, da bi zdajšnji rod slovenskih košarkaric na (domačem) evropskem prvenstvu moral voditi Grgić in s tem zaokrožiti uspešna leta na slovenski klopi, četudi trboveljski strateg zagotovil po zaključku zadnjega EP-ja v Franciji s strani odločevalcev na zvezi ni dobil.

Trener celjskih košarkaric Damir Grgić z lovorikami.
Trener celjskih košarkaric Damir Grgić z lovorikami. FOTO: Facebook: ŽKK Cinkarna Celje

Po uvodnih kvalifikacijskih tekmah brez rezultatskega pritiska, kajti naša reprezentanca je bila zaradi vloge ene od domačink tekmovanja na EP avtomatično že uvrščena, je bilo čutiti, da znotraj ekipe ni vse tako rožnato, kot želijo to nekateri prikazati navzven. Dikaioulakos je resda takoj po prihodu na selektorsko klop začel z uvajanjem določenih tehnično-taktičnih novosti in verjetno tudi z drugačnim načinom vodenja reprezentance, kot je to bolj ali manj uspešno pred tem na svoj način počel trofejni slovenski trener Damir Grgić, a kot se je izkazalo pozneje, zaupanja Baričeve (nikoli) ni užival. 

Nika Barič v družbi z bratom Nejcem in nekdanjim selektorjem slovenske ženske izbrane vrste Damirjem Grgićem (levo).
Nika Barič v družbi z bratom Nejcem in nekdanjim selektorjem slovenske ženske izbrane vrste Damirjem Grgićem (levo). FOTO: Instagram

O tem, da je bil zgoraj zapisani komentar Nike Barič slabe tri mesece pred začetkom vrhunca za zdajšnji rod naših košarkaric nepotreben, ni treba izgubljati besed. S tem je jasno in glasno dala vedeti, kaj si misli o odločevalcih na KZS-ju in posledično imenovanju Grka Dikaioulakosa na selektorski položaj slovenske ženske košarkarske reprezentance. Ni malo tistih, ki so prepričani, da bo izključitev Nike Barič iz nacionalne vrste morda vplivala na odločitev o (ne)igranju za reprezentanco še katere od nosilk, ki so v odličnem odnosu z Baričevo. 

To ni bilo prvič, da so se na Košarkarski zvezi Slovenije dokaj nespretno in (pre)pozno odzvali na katero od perečih tem, ki bi se ob boljši komunikaciji dale rešiti, še preden so ugledale luč sveta v javnih občilih. Škoda, velika škoda, saj bi se v nasprotnem lahko oz. bi se morali pogovarjati samo in zgolj o tem, na kakšen način bo slovenska ženska izbrana vrsta naskakovala najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dovolj je
12. 04. 2023 18.05
-3
Popravite me ce se motim...kot bivsa sportnica in reprezentantka sicer drugega kolektivnega in posamicnega sporta menim, da je dejanje Nike Baric neprimerno, ni pravi nacin...te stvari uredis za mizo na stiri oci...in ce so igralke povezane, slozne v ideji ne/menjave trenerja bi pricakovala da bi za Niko stopila cela reprezentanca pa ocitno ni...mogoce je problem nekje drugje...sama se v izbor selektorja nisem nikoli vtikala, to ni bila moja pristojnost...zastopala sem drzavo ne selektorja
marcel124
12. 04. 2023 17.30
+6
Odvetnik, ki ima pojma o košarki kot jaz in odsluženi košarkarji, ki ne znajo sestavit 3 besede skupaj. Ni vsak, ki je bil dober košarkar dober trener ali funkcionar in obratno. Marsikaj se je moglo poklopit, da je Slo postala evropski prvak, ampak tega je že davno, sedimo na preteklih lovorikah in niso naredili nič da bi se kaj izboljšalo. Podobno kot FIBA igramo drugorazredno ali tretjerazredno košarko. Zamenjat celotno KZS, ne sedet na enem evropskem prvenstvu in se oklepat stolčka za vsako ceno do penzije. Najlažje je menjat trenerje, vendar je za neuspeh treba pogledati tudi vase, konec koncev vrh zveze odpušča in sprejema trenerje in če je trener slab ga je najela kzs, ki je odgovorna za to. Prevečkrat videno pri vseh športih.
borjac
12. 04. 2023 16.06
+8
Več kot očitno je da vodstvo KZS ne živi in ne čuti skupaj z Žensko žensko reprezentanco in tudi z Moško košarkarsko reprezentanco nima realnega stika, ženska reprezentanca je dva meseca pred domačim evro prvenstvom, pa se vodstvu niti svitalo ni kaj se dogaja v reprezentanci, da o moški reprezentanci niti ne govorimo, kjer selektor Sekulič sploh ne obvladuje reprezentance, pred tekmo z Poljsko je imel 3 dni časa za pripravo reprezentanco , pa nič od tega, sedaj je pokazal da niti pomlajene ali kar mlade reprezentance ne obvlada, kako pa bo obvladoval zvezdnike ??, zapravili bomo svetovno prvenstvo, in še OI, VODSTVO KZS pa nič, kot bi bili na drugem planetu, nobene reakcije NIČ samo nemo opazovanje ladje ki se potaplja.
bojer
12. 04. 2023 14.57
+10
Prav, da je Baričeva povedala tisto o čemer je razmišljala in verjetno tudi tisto o čemer se je govorilo v ožjih krogih. To me je spomnilo na podoben primer v nekem drugem športu. Eni so prepričani, da so nad vsemi.....
proof
12. 04. 2023 14.27
+15
Nika ima pravico izraziti svoje mnenje, ker so igralke tiste, ki "trpijo" pod režimi trenerjev. Če kapetanka pove, da je reprezentanca na najnižji točki, bi ji verjel bolj kot pa trenerju. Naj se zamislijo na KZS.
Sortegilio
12. 04. 2023 14.07
+11
Zveza bo morala dati izjavo oz intervju. Tale nedosegljivost mi ni všeč. Verjetno še razmišljajo, kako bi predstavili svojo plat.
radar
12. 04. 2023 13.10
-10
In reševanje situacije v javnosti pa rešuje vzdušje..... ojej nina, si ga pihnila mimo...
girica
12. 04. 2023 13.35
+9
Sem prepričan, da je to že prej povedala zvezi, šele potem pa javno.
STDB
12. 04. 2023 10.43
-2
V ekipnem športu je nujna hierarhija. Vsak v ekipi se mora zavedati, kaj je njegova naloga in na to se mora koncentrirati. Čeprav ima Nika prav, njena naloga ni kritizirati selektorja, za oceno dela selektorja so zadolženi drugi. Vsak selektor, ki da kaj nase, bi ravnal enako; igralec/ka, ki se ne podredi ekipi, v njej nima kaj iskati. In ja, tudi meni ni jasno, kako jo je lahko G. Dragić odnesel brez sankcij, ko je v minuti odmora 'v živo' poslal Sekuliča v ...tralalalala... . Morda pa prav to kaže na to, da Sekulič ni dozorel vlogi selektorja? Si predstavljate, da je na klopi Kokoškov? Ali pa Pešić? No, slednji je prevzel neodgovornost za neuspeh, pri komu drugemu to ravno ni 'navada'.
G. Papež
12. 04. 2023 09.45
+3
Ženska košarka je zanimiva kot balinanje.
dule100
12. 04. 2023 08.24
+16
Kdo je spet zaslužil s telim "kakadrakisom"?
CDROM
12. 04. 2023 08.14
+22
Počasi bi moralo ministrstvo naredit hard prevetritev v vseh teh zvezah. Dejansko naj si bo košarka, smučanje, kolesarstvo tu imajo največjo korist pijavke na zvezi, kjer si talajo enormne plače, dejansko sam športnik nima nič od tega. Da so tudi ljudje, ki so bolj škodljivi kot koristini jih čist v vsaki zvezi noter najdeš ker slučajno se je tam zaposlil in ne delajo kaj dosti kasirajo pa ogromno. Skratka dajte ven številke koliko ljudi je na vsaki zvezi zaposleno in kake so plače od najnižje do najvišje in kaj dejansko športnik dobi. Kot bivša športnica in kot mama lahko povem, da je vse na plečih staršev, kjer moramo otroka financirat. Privilegije imajo tisti otroci čigar starš je kak visok funkionar ali kak poslovnež! Mnogokrat pa res tisti talenti,.ki jim je v zibelko blo položeno, da bi lahk se razvili v šampione pa ne uspejo ravno na račun takih dejanj! Ker je šport izjemno draga, če ne luksuzna dobrina si mnogo staršev tega ne more privoščit in tako otroci opustijo in zaključijo svojo pot. Žalostno a resnično, videno mnogo krat!
Majzelj
12. 04. 2023 08.10
+23
KZS funkcionarji so za zamenjavo. Bahajo se na račun talentiranih otrok, za katere uspehe pa so najbolj zaslužni njihovi starši in lokalni trenerji.
Yoka Nono
11. 04. 2023 21.41
+17
In moška in ženska reprezentanca morata nujno dobiti nova selektorja.
punkracij
11. 04. 2023 21.39
+23
Hm,ne vem kje ste našli tega drugorazrednega trenerja,ki sedaj nekaj diktira.Ste mu dali škarje in platno.Tako Nika kot tudi naš trofejni trener imata pozitivne reference grk pa naj bi se še dokazoval,vprašanje pa je kakšne so kravje kupčije z gospodo iz uprave KZS.
reaf
11. 04. 2023 21.39
+9
Košarka je pase, še posebno ženska košarka ... dokler bo Sekulić trener moške basket reprezentance, bo spremljanje tekem hudo nezanimivo ... škoda časa in živcev!
punkracij
11. 04. 2023 21.16
+22
Slovenski šport je velikokrat na preizkušnji ker ne zaupa v domače znanje.
Motodefinkica
11. 04. 2023 21.05
+29
Bravo Nika Slovenija stoji za teboj..
Mekenzi
11. 04. 2023 21.02
+29
KZS jo je izbrisal, selektor je le, izjavil v javnosti, ker gospodje KZS Erjavec indrugi nimajo muda.
Grega55555
11. 04. 2023 20.59
-1
K pred mnogimi leti Zahovic Ni slava za vse ..
Llaaalllaaa
11. 04. 2023 20.57
-14
Hitrejši jezik od pameti