Košarka

Baričeva s solzami v očeh po grenkem porazu. Se Grgić poslavlja?

Beograd, 03. 07. 2019 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./M.N.
Komentarji
43

Poraz košarkaric na tekmi z Belgijo je pomenil slovensko slovo od Eurobasketa. Reprezentantke niso prav lahko sprejele poraza, saj je bila priložnost za zgodovinski dosežek velika. Razočaran je bil tudi selektor Damir Grgić, ki ni želel razkriti svojih načrtov za naprej, saj se želi najprej spočiti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Košarkarice niso mogle skriti razočaranja
    02:14
    Iz 24UR: Košarkarice niso mogle skriti razočaranja
  • Vrhunci tekme Belgija - Slovenija
    02:52
    Vrhunci tekme Belgija - Slovenija
  • Damir Grgić po tekmi z Belgijo
    00:40
    Damir Grgić po tekmi z Belgijo

Številne napovedi o Belgijkah v vlogi favoritinj, tudi za končno zmago na Eurobasketu, se na tekmi s Slovenijo niso potrdile. Varovanke selektorja Damirja Grgića so bile večji del tekme boljši tekmec, dolgo so vodile, nato pa izgubile v izenačeni končnici in potrdile, da imajo kvaliteto in da bo potrebno resno na njih računati tudi na naslednjih tekmovanjih. A poraz, tudi zaradi dejstva, da slovenska dekleta (še) niso imela sodniškega kriterija, ki si ga zaslužijo, je boleč. Naredile so korak naprej v primerjavi z zadnjim prvenstvom, a neizpolnjena je ostala želja, da bi se borila za mesta, ki vodijo v olimpijske kvalifikacije. 

Kapetanka reprezentance Nika Barić je imela ob pogovoru solze v očeh: "Moje mnenje je, da smo tekmo izgubile v prvem polčasu. Bile smo 20 točk boljše od Belgije, zaradi neumnih napak v obrambi ter padcu zbranosti pa so Belgijke odšle na odmor z dvema točkama prednosti. V zaključku tekme so odločale malenkosti, morda naša neizkušenost oziroma mladost, tako da je po vodi splavala lepa priložnost za velik dosežek. Poudariti moram, čeprav to ni moja navada, da smo imeli katastrofalno sojenje na tem evropskem prvenstvu.''

Selektor Damir Grgić
Selektor Damir Grgić FOTO: POP TV

Slovenke so šele drugič v zgodovini nastopile na EP (prvič leta 2017 v Pragi), letos so v Nišu v skupinskem delu so zabeležile eno zmago in dva poraza (zmaga proti Turčiji in poraza proti Madžarski in Italiji). V repesažu v Beogradu so se za preboj v četrtfinale pomerile z Belgijkami in izgubile (67:72). Belgija, ki je pred dvema letoma na EP osvojila tretje mesto, v letošnjem skupinskem delu pa je prav tako dvakrat izgubila, se bo v četrtfinalu pomerila s Francijo.

Zelo razočaran je bil tudi selektor Damir Grgić, ki je na slovenski klopi četrto leto in dekleta, ki jih pozna v "dušo", so pod njegovim vodstvom naredila velik korak naprej. "Najprej moram čestitati in se zahvaliti vsem igralkam, ki so se od sredine meseca maja zavzeto borile za slovenski dres. Hvala sodelavcem v štabu za opravljeno delo in hvala košarkarski zvezi za vso podporo, ki smo jo bili deležni. Užitek in čast je bilo biti del te reprezentančne zgodbe. V zadovoljstvo mi je bilo delati s to ekipo čudovitih ljudi. Ko sem pred tremi leti in pol prevzel vodenje članske reprezentance, sem obljubil, da bomo slovensko žensko košarko dvignili na višji nivo. Čeprav imamo eno najskromnejših zaledij v Evropi, mislim, da nam je to uspelo," pravi Grgič.

"Naredili smo to, kar smo načrtovali, dvignili slovensko žensko košarko stopničko višje. Z najmlajšo ekipo smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z vsemi evropskimi reprezentancami in se prvič v zgodovini uvrstili med dvanajst najboljših ekip. Kljub izpolnjeni želji pa ostaja nekaj grenkega priokusa. Ne morem se znebiti občutka, da bi na prvenstvu lahko dosegli še veliko odmevnejši rezultat. Čas bo pokazal, ali nam je zmanjkalo znanja ali izkušenj. Težko se je sprijazniti s tem, saj smo bili res zelo blizu preboja med osem najboljših ekip oziroma v kvalifikacije za olimpijske igre. Žal se nam ni izšlo in ne preostane nam drugega, kot da dvignemo glave in z nadaljnjim trdim in kvalitetnim delom našo žensko košarko še naprej peljemo proti evropskemu vrhu."

"Kako naprej, je v tem trenutku še prezgodaj govoriti. Osebno naprej potrebujem nekaj časa, da se spočijem. Za konec se moram zahvaliti še košarkarski javnosti. Podpora je bila izjemna. Hvala vsem, ki so bili z nami v Nišu in Beogradu. Česa takšnega ne jaz, ne igralke še nismo doživeli. Veseli nas, da so slovenski navijači prepoznali kakovost ženske reprezentance. Vsi, ki delamo v slovenski ženski košarki si želimo, da bi takšna podpora postala stalnica na vseh tekmah, tudi v kvalifikacijah. Kult imamo že zdaj. To moramo graditi še naprej in slovensko žensko košarko s trdim delom in zanosom še bolj utrditi na evropskem košarkarskem zemljevidu," je še dejal selektor.

Košarkarice se vračajo z avtobusom
Zaradi zasedenosti letov iz Beograda v Ljubljano se ženska reprezentanca v domovino vrača z avtobus, so sporočili iz KZS. Iz Beograda bo slovenska "odprava" krenila okoli 13. ure, njihov prihod v Ljubljano, pred sedež Košarkarske zveze Slovenije, pa sledi v poznih popoldanskih/večernih urah.

Kapetanka Nika Barič na tekmi z Belgijo.
Kapetanka Nika Barič na tekmi z Belgijo. FOTO: Fiba
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
03. 07. 2019 18.32
+1
Na koncu je nekdo celo napisal, da so sodniki bili glavni krivci za neuspeh naše reprezentance. Pa kaj še? Kaj pa je bilo nepošteno dosojenega v primeru nešportne osebne napake Krošljeve? Usekala je nasprotno igralko po roki in jo za nameček še vlekla za majico, ko ji je sodnik že zdavnaj piskal osebno. Ne moremo se otresti balkanskih genov in sistema :"Lako ćemo!". Trudiš se kot žival, vodiš za 15 točk in potem v dveh minutah oplakneš. Tekma proti Belgiji me je spomnila na eno tekmo v Belgiji, ko so naši nogometaši vodil 3:0 proti ZR Jugoslaviji. Srbi so za nameček igrali z desetimi igralci. Takrat je Igor Bergant izjavil tisto legendarno:"Zmago Slovenije lahko prepreči le naravna katastrofa!" Pa smo v pičlih šestih minutah prejeli tri gole in do konca trepetali za tisto ubogo piko, ki nas na koncu ni pripeljala nikamor. Dve desetletji po tem, enaka slika. Imeli smo vse, pa smo zaradi nezbranosti spušili. Še vedno trdim da je bila narejena velika taktična napaka. Igrati brez branilk proti zelo razpoloženi Allemandovi je bil športni samomor. Dala nam je vseh 25 košev iz situacij, ko je bila popolnoma nepokrita. V premeru 5m. okoli Allemandove nobene naše branilke. Punca se je le enkrat opogumila iti v polaganje, pa je dobila takšno blokado, da si ni opomogla več kot pet minut. O zgrešenih metih naših igralk, kar se ne bi smelo zgoditi še na lažjem treningu, pa naj svoje mnenje napiše še kdo drug.
Uporabnik1552103
03. 07. 2019 15.18
-3
ja, mislim, da nas bodo v prihodnjih letih še razveseljevale. posameznice na trenutke na na nepredstavljivo visokem nivoju, ampak sodniki...
puspan
03. 07. 2019 15.14
-3
Sedaj ni treba jokati. Prej bi morale, pred tekmo.
bublika
03. 07. 2019 15.00
+1
tipično slovensko. Začnejo dobro in potem ko elan popusti , pa vse za..vozijo.
Franc Petrovi? 1
03. 07. 2019 14.22
+16
Žal mi je punc,so se borile,vendar mi Slovenci nimamo živčkov za zadnje minute tekem,prehitro mislimo da je že končano ko vodimo,potem pa padec koncentracije,je treba gol ali koš dati.SMO IZGUBILI OBE TEKMI V ZADNJIH DVEH TREH MINUTAH,TU NEKAJ NE ŠTIMA,PSIHA NE DELUJE.
uporabnica1
03. 07. 2019 14.19
+8
Ne vem kaj govorite, da so se hvalile. A če imaš nek cilj pred sabo in si motiviran, pomeni, da se hvališ? A bi raje videli da že pred tekmo obupaš in jamraš, da itak ne bo nič? V športu, treba biti pozitiven, brez tega ne gre
aristotel
03. 07. 2019 13.30
+10
Kako so lahko nekateri krivični,žaljivi in podcenjevalni s svojimi komentarji vsi športniki se trudijo po najboljših močeh enkrat se izide enkrat ne smo mali naša baza je majhna nismo edini in izpadle so že države ki so neprimerno večje in z daljšo tradicijo punce so se trudile in namesto na dopustu so trenirale in se žal zaradi poškodbe edinega pravega centra se ni išlo...drugače bi se po moje sigurno uvrstile med najboljših osem ekip. Kaj če bi tisti ki jih najbolj negirate s svojimi komentarji bili na mestu punc ! Bodimo realni in spoštujmo jih ker si zaslužijo borile so se po trenutno najboljših močeh spoštujmo to .
uporabnica1
03. 07. 2019 14.16
+4
Ah ne sekiraj se, to so večni jamrači, ki niso nič dosegli v svojem življenju, zato pa druge, ki so boljši od njih kritizirajo. S kavča pa itak vse zgleda tako lahko in se delajo pametne. Imam ogromno spoštovanje do vseh športnikov, ker nimamo pojma koliko trenirajo in garajo za to
štajerc65
03. 07. 2019 12.14
-3
pred prvenstvom sama hvala.Na prvenstvu 1x zmagale pa festa do jutra. Potem pa fan streznitve.Bejzte domov pa trenirat, pa se denar boste prisparale.
conkord
03. 07. 2019 12.00
+11
totalno razočaran....pa tako polna nusta samohvale kako so dobro pripravljene za to tekmovanje .. MORDA za ŠKL ligo.. za evropsko prvenstvo zagotovo ne ...in Sanja Modričeva (športna novinarka ) je tako košarko pred začetkom prvenstva primerjala z " zlatimi fanti" na EP ...na žalost so 30 svetlobnih let zadaj...in kar malo mi je odleglo, da ne bo treba več spremljati tega mučenja gledalcev pred malimi ekrani.
Torpedo
03. 07. 2019 11.53
+2
A je to normalno da ima baričeva na sliki tako nizke superge? A ženske nimajo gležnjev, da bi jih morale zaščititi?
Torpedo
03. 07. 2019 12.58
+1
dajte mi te z minusi razložit, zakaj tako nizke, ker me res zanima
b4life
03. 07. 2019 11.49
+10
Prosti meti odločajo tekme naše 10-13, Belgijke 20-24...pametne ekipe hodijo na proste mete!!! Skok dokaj izenačen 43-48 za Belgijke, pa naše so večkrat metale za 2t na koš 64x, Belgijke 44x. Ja verjetno preveč zgrešenih zicerjev. Se strinjam z Niko v 1. polčasu bi lahko še na odmor z +15 vsaj če bi bila koncentracija ;)
b4life
03. 07. 2019 11.40
-1
Glavna razlika prosti meti naše 10-13 Belgijke 20-24. Pametne ekipe hodijo na proste mete in dobijo tekmo. Skok dokaj izenačen 43-48 za Belgijke , kaj še bode v oči naše so za 2t metale 64x, Belgijke 44x na koš ..... Pa malo točk v vrhunski košarki 70+ je že skoraj dovolj za zmago če je dobra obramba.... Se pa strinjam z Niko lahko bi pobegnile na 20t pred polčasom, vendar je tako če jim daš prst ti odtrgajo ramo in še 3 rebra ;)
zztop5
03. 07. 2019 11.28
+8
Bravo punce in strokovno vodstvo s trenerjem, z vami smo
štajerc65
03. 07. 2019 12.15
-1
uporabnica1
03. 07. 2019 14.16
+1
štajerc, podpira se jih v dobrem in v slabem.
poserjemsenavas
03. 07. 2019 11.20
+11
ženska košarka res ni gledljiva, igra počasna, skoka ni, zicerji večina zgrešeni, pri trojki komaj vržejo do koša, kaj šele da bi zadele.....Sicer je pa tako Oblakova izjavila da se zabavajo
Kollerik
03. 07. 2019 11.21
+3
Torpedo
03. 07. 2019 11.51
+11
kakšnega respecta? saj ne gre za vaško ligo, ampak za profesionalke
Kollerik
03. 07. 2019 12.16
+3
Bile so enakovreden, v prvem polčasu celo boljši nasprotnik belgijkam. Najprej glejte tekmo, potem komentirajte, ne kr neki na pamet!
poserjemsenavas
03. 07. 2019 15.01
+2
kolerik, tekmo sem gledal in videl slovenski sindrom. Ko zagusti se vsem našim ekipam tresejo roke, al pa noge, saj je povsod enako. So pa redke izjeme. Na našo žalost.
rok1811
03. 07. 2019 11.18
+23
Sem si prvic vzel cas, da pogledam celo tekmo in moram reci...bi bilo bolj smiselno poceti karkoli drugega. Punce so vredu, ne recem nic, ampak gledali smo Evropsko prvenstvo 2019, ne pa Vaske igre 2019. Zgresena polaganja, zgreseni meti, tehnicni favli v najbolj kjucnih trenutkih tekme...katastrofa od igre. Se mi malo smilijo po eni strani...
aristotel
03. 07. 2019 11.12
+3
Glavo gor Slovenska ženska košarka napreduje iz leta v leto ni bilo sreče tradicije in iskušenj iz velikih tekmovanj ampak zaključek je pozitiven kdor misli drugače se ne razume v šport imamo malo bazo,manjkalo nam je samo nekaj sreče !
odbojka77
03. 07. 2019 11.19
-1
točno tako, se strinjam z napisanim...gremo dalje
odlekiran
03. 07. 2019 11.08
-2
A so že zahtevale enako plačilo kot moški?
Michael Jordan
03. 07. 2019 12.06
+5
Sem po pomoti stisnil minus zato razlaga...enakopravnost na vseh področjih se želimo it..ok, ko bodo enako zanimive za gledalce, enako hitre, enako atraktivne, enako zanimive za sponzorje ter s tem prinesle enako denarja za klube, nacionalne zveze inp, potem pa se lahko pogovarjamo o enakem plačilu za vse. Pa ne zaj napadat z vseh strani brez razmisleka, če se gremo enakopravnost potem naj bo ta povsod in vedno in ne samo takrat, ko vam to ustreza, se pravi želeli bi enako plačilo za manj opravljenega dela oz. slabšo storitev, kje je pol tu enakopravnost?! Nekdo bo zdaj rekel da pa ne morejo biti enako hitre ter zanimive, ker nimajo enakih predispozicij, seveda ne, zato pa smo si različni in prav je tako, ne pa da po vsej sili težimo k umetnemu izenačevanju spolov...seveda enakopravnost da, samo ne na način, kot se to dogaja danes z izsiljevalskimi prijemi inp...
Iztok Po?kaj
03. 07. 2019 12.45
+6
Pa kolajne prinesti kot rokometaši, odbojkarji, košarkaši....
pogan
03. 07. 2019 11.07
+3
Napake so bile:prevec pripravljalnih tekem, slab strokovni štab, preveč samozavesti, slovenska mentaliteta,....
Castrum
03. 07. 2019 11.27
-2
Slovenska mentaliteta nam je prinesla ogromno športnih uspehov. Če ostanemo pri košarki, tudi naslov Evropskih Prvakov!
Silvey
03. 07. 2019 11.06
+8
Niso še dorasle ostali evropski eliti. Potrebno bo dati več od sebe, ne se samo hvaliti.
the kop
03. 07. 2019 10.56
-10
pa če mi dajo milijon evrov ne bi gledal ženske košarke ali pa fuzbala!!
i141
03. 07. 2019 12.22
+4