Zmage

Bečirović: Kapetan Blažič je potegnil voz iz 'blata', zdaj nekoliko laže dihamo

Ljubljana, 29. 11. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav so košarkarji Cedevite Olimpije po lepem nizu petih zaporednih zmag (Eurocup, liga ABA) doživeli neugoden poraz na gostovanju v Zadru, ne gre prezreti dejstva, da je viden velik napredek, tako na kot ob igrišču. Po besedah športnega direktorja 'zmajev' Sanija Bečirovića gre nemajhen del zaslug za preporod čete Slavena Rimca pripisati kapetanu moštva Jaki Blažiču.

Po odličnem uvodu v regionalno ABA ligo, v kateri imajo Ljubljančani po odigranih osmih tekmah šest zmag ob le dveh (nepotrebnih) porazih (Mornar, Zadar), je bila podoba košarkarjev Cedevite Olimpije na mednarodnem prizorišču zelo klavrna.

Vsaj po polovici odigranih tekem skupinskega dela letošnjega Eurocupa, v katerem so Ljubljančani nanizali pet zaporednih porazov ob ničli, zapisani pri rubriki zmage. Nato pa se je zgodil 'klik' v glavah sicer odličnih košarkarjev, ki so v uvodnih dveh mesecih sezone 2019/20 bolj kot homogeno moštvo dajali vtis močnih posameznikov, ki jim je mar le za lastno statistiko. Toda prestižni evropski zmagi nad še ne tako dolgo nazaj članoma elitne Evrolige Unicsom iz Kazana in turško Darušafako sta spremenili 'krvno sliko' Rimčeve zasedbe. Zadnji (evropski) triumf nad italijansko Brescio pa je Ljubljančane povsem vključil v boj za uvrstitev v drugi del evropskega tekmovanja. 

Po besedah športnega direktorja košarkarjev Cedevite Olimpije Sanija Bečirovića je bil prav kapetan Jaka Blažič (na sliki) med prvimi, ki je brez težav sprejel svojo vlogo v moštvu.
Po besedah športnega direktorja košarkarjev Cedevite Olimpije Sanija Bečirovića je bil prav kapetan Jaka Blažič (na sliki) med prvimi, ki je brez težav sprejel svojo vlogo v moštvu. FOTO: Damjan Žibert
Boljše kot na začetku, a še ni (povsem) zadovoljen
"Potreben je bil čas, da se fantje spoznajo oziroma 'začutijo' s strokovnim vodstvom, na čelu z glavnim trenerjem Slavenom Rimcem. Navsezadnje smo poleti pripeljali 10 do 12 novih košarkarjev, kar bi bil velik zalogaj za prav vsak kolektiv. Sčasoma so vsi spoznali, da so le s sprejetjem vlog, ki jim jih je dodelil strokovni štab, lahko uspešni kot celota. Ko enkrat vidiš, da ti nek sistem dela in igra prinaša zmage, bi bil nor, da tega ne ponavljaš na vsaki naslednji tekmi," je v pogovoru za naš spletni portal 24ur.com uvodoma dejal športni direktor 'zmajev' Sani Bečirović, ki priznava, da kljub v zadnjem obdobju obrnjeni rezultatski krivulji navzgor še ni povsem zadovoljen s podobo moštva na igrišču. "Glede na to, da nam je vsaka tekma za biti ali ne biti, ne morem biti povsem zadovoljen. To govorim predvsem za Eurocup, kjer nismo povsem odvisni sami od sebe. Čakata nas še dve tekmi skupinskega dela, nato pa bomo potegnili črto in podali objektivno oceno doseženega na mednarodnem prizorišču. Kar se tiče lige ABA, smo na mestih, kjer si želimo biti. Zavedamo pa se, da je to šele začetek sezone, a so nastavki za uspešno nadaljevanje postavljeni," pravi nekdanji odlični košarkar tega kluba in številnih drugih vrhunskih evropskih kolektivov.

Odlični organizator igre Codi Miller-McIntyre je v dozdajšnjem delu sezone brez kančka dvoma najboljši košarkar Cedevite Olimpije.
Odlični organizator igre Codi Miller-McIntyre je v dozdajšnjem delu sezone brez kančka dvoma najboljši košarkar Cedevite Olimpije. FOTO: Damjan Žibert

Na pravi poti
Da so vsi po vrsti, ki v letošnji sezoni zastopajo zeleno-oranžne barve kluba iz Stožic, kakovostni košarkarji, je jasno od prvega dne priprav. "V to nihče v klubu ni podvomil niti za trenutek. Smo se pa po nanizanih evropskih porazih začeli spraševati o značaju moštva. Vsi skupaj moramo razumeti, da gre za na novo začrtan projekt, ki potrebuje določen čas, da zaživi v polnem obsegu. S člani strokovnega vodstva sem v vsakodnevnem stiku, prisoten sem skorajda na vsakem treningu in zato natanko vem, kako se odziva vsak posameznik. Prvi, ki je s sprejetjem svoje vloge potegnil naš voz iz 'blata', je nedvomno kapetan Jaka Blažič. Neke svoje želje oziroma osebne interese je podredil potrebam kolektiva, nakar so po Jakovi poti šli tudi ostali košarkarji," se Bečirović zaveda pomembnosti vloge kapetana-povratnika v 'zmajevo gnezdo' in ob koncu pogovora na temo domnevnega kriznega sestanka s trenerjem Slavenom Rimcem odločno poudarja:

"Da se razumemo: če bi imeli po uvodnih petih tekmah Eurocupa vsaj eno zmago na svojem računu, potem nihče ne bi natolceval o kriznih sestankih in podobnih rečeh. Kot sem že dejal, z našimi trenerji sem v vsakodnevnem stiku, pogovarjamo se in tako izmenjujemo mnenja, a nič več kot to. Ko bodo stvari še dodatno sedle na svoje mesto, bomo nevarnejši, agresivnejši v vseh segmentih igre in posledično rezultatsko še uspešnejši. Verjamem v to moštvo in strokovni štab."             

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Papirnica
30. 11. 2019 09.21
Jure Zdovc Jure Zdovc Jure Zdovc kakšen Rimac to je bil kompromis cedevita in Olimpije ko so se združili samo še naši bi morali pristati da je cedevita sponzor in nič drugega.
mallonge
29. 11. 2019 10.22
-1
Če ta šmorn plačujejo Hrvati, prav. Slovenci naj vlagamo v poštene igralce in klube!
nis9x
29. 11. 2019 09.02
+8
Kapetan Blažič je večkrat podoben kokoši ki leta po igrišču.
procesoid
29. 11. 2019 07.48
+6
Iz lune se opazi kvaliteta Blažičev, Murićev in podobnih. Ce ne bi bilo Dragića, Dončića in Kokoškova, bi greli klop v 2. luksemburški ligi. In potem izjave Muriča, da če se bodo vsi zbrali v kvalifikacijah, da se lahko celo uvrstijo na OI. Človek božji, ti še bazena ne zadaneš, kako boš šele koš zadel? Absurd od košarke...
smu?ar1
29. 11. 2019 07.27
+3
Becirko pojma nimaš.....po sramoti v zadru pametujes......blazic je odigral veliko slabse kot bi moral..pa se kaj......
SHDS
29. 11. 2019 07.07
+10
iz blata?S takim trenerjem boste skoz u blatu

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.