Košarka

Prepelič: Lahkih tekem ni, že na zadnjih kvalifikacijah smo se opekli

Koper, 29. 11. 2021 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., S.M.
Komentarji
5

Slovenski košarkarji uvodni kvalifikacijski cikel zaključujejo s stoodstotnim izkupičkom. Polfinalisti zadnjih olimpijskih iger v Tokiu so s tem tudi vodilna reprezentanca skupine C, na dnu pa je Hrvaška z dvema porazoma. V februarskem reprezentančnem oknu se bodo naši košarkarji v kvalifikacijah za preboj na SP leta 2023 dvakrat udarili s Finsko.

Več videovsebin
  • Klemen Prepelič po tekmi v Kopru
    03:17
    Klemen Prepelič po tekmi v Kopru
  • Jaka Blažič po zmagi nad Švedsko
    01:49
    Jaka Blažič po zmagi nad Švedsko
  • Aleksej Nikolić po tekmi proti Švedski
    01:15
    Aleksej Nikolić po tekmi proti Švedski
Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić FOTO: Aljoša Kravanja

Švedska je bila v Kopru v vodstvu skoraj toliko časa kot Slovenija in selektorju Aleksandru Sekuliću je povzročila kar nekaj sivih las. V prvem polčasu s trojkami, v nadaljevanju pa z nepopustljivo igro, ki so jo evropski prvaki strli šele v sklepnih minutah. "Švedska ni slaba ekipa. Dobro se je pripravila na našo igro, zato smo morali pokazati vso svoje znanje in izkušnje. Fantom sem med odmorom dejal, da tekma ni šprint, ampak maraton. Treba je bilo utrujati tekmeca in ga na koncu streti. Dober začetek kvalifikacij je krasna spodbuda za naprej," je za uradno spletno stran KZ po drugi kvalifikacijski zmagi dejal selektor Sekulić.  Podobno kot pred štirimi dnevi v Zagrebu, je Sloveniji v prvem polčasu šepal met, Švedska pa je na koncu dobila tudi skok (32:31). Odločilne so bile znova predstave posameznikov, v prvi vrsti Klemna Prepeliča, ki je dosegel 30 točk (trojke 4:8, osem podaj), od tega dvajset v drugem polčasu in Jake Blažiča, ki je tekmo končal pri 23 točkah (met iz igre 7:14), devetih skokih in petih podajah. Aleksej Nikolić je prispeval 14 točk (trojke 4:7), Edo Murić pa 12 (met iz igre 5:7). "Za seboj imamo dve težki in izenačeni tekmi, predvsem pa dve zmagi in vodstvo v skupini. Tako kot proti Hrvaški smo tekmo odprli precej medlo, povsem drugače kot tekmec, ki je zadeval z vseh strani. V drugem polčasu smo zaigrali agresivneje v obrambi in z dobro kolektivno predstavo prišli do zaslužene in pomembne zmage," je dodal kapetan Murić. 

Klemen Prepelič je dosegel 30 točk (trojke 4:8, osem podaj), od tega dvajset v drugem polčasu.
Klemen Prepelič je dosegel 30 točk (trojke 4:8, osem podaj), od tega dvajset v drugem polčasu. FOTO: Aljoša Kravanja

V drugi tekmi skupine C je do prve zmage prišla Finska, ki je na domačem parketu s 77:71 ugnala Hrvaško. Po uvodnem kvalifikacijskem ciklu je Slovenija tako z dvema zmagama vodilna reprezentanca skupine. Kvalifikacije se bodo nadaljevale februarja prihodnje leto, ko se bodo Slovenci dvakrat pomerili s Finci. V petek, 25. februarja, bodo najprej gostovali in v ponedeljek, 28. februarja, igrali še pred domačimi navijači. "Lahkih tekem v teh kvalifikacijah ni. Že v prejšnjih smo se opekli in s fanti smo se dogovorili, da ne smemo manjkati na naslednjem velikem tekmovanju. Imamo zlato generacijo z Luko Dončićem na čelu in vsi si želimo znova igrati z njim. Imamo homogeno ekipo, v kateri so naloge jasno razdeljene. Danes sva izstopala jaz in Blažič, v prvem polčasu Nikolić, zadnjič Rupnik ... To je naša moč. Odlično je, da smo dve tesni tekmi prevesili v svojo korist in začeli kvalifikacije z dvema zmagama," je po tekmi v Kopru dejal prvi strelec dvoboja Klemen Prepelič. 

Svetovno prvenstvo bo sicer na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom 2023, gostili pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

Statistika tekme: Slovenija vs. Švedska
Statistika tekme: Slovenija vs. Švedska FOTO: Sofascore.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
29. 11. 2021 09.41
+5
E10
29. 11. 2021 08.49
-15
Značilno za naš nogomet in košarko, greste v napad in potem se motate, da se vam vsi postavijo. Ostale države grejo v hiter prodor brez motanja in čakanja in žoganja. Kot da smo nesamozavestni. Zelo slab šport, na nivoju rekreacije
jakec1575
29. 11. 2021 09.35
+5
enkrat pojdi na igrisce s profesionalci. ne gre za samozavest ampak stil igre, ki se ga tezko znebis.
uporabnica portala
29. 11. 2021 08.36
+13
Čestitam, ker je redko videno, da moštvo zmaga, kljub po vseh pogledih slabši statistiki igre... Zmagi se ne gleda v zobe.
Nimasmisla
29. 11. 2021 08.21
-7
ena velka žalost