Košarka

Olimpija zaspala v končnici in ostala brez četrtfinala Eurocupa

Podgorica, 09. 03. 2021 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarji Cedevite Olimpije so v tekmi za biti ali ne biti v zadnjem krogu drugega dela Eurocupa izgubili na gostovanju pri Bodućnosti (79:66). Poraz pomeni, da je četa Jurice Golemca ostala brez četrtine finala, ki mu je sicer bila blizu že v prejšnjem krogu, ko je doma nesrečno izgubila z Virtusom. Najboljši strelec zmajev je bil Jaka Blažič z 18 točkami.

Jarrod Jones je dosegel 12 točk.
Jarrod Jones je dosegel 12 točk. FOTO: Bodućnost
Olimpiji je na račun boljše koš razlike zadostoval tudi poraz z ne več kot tremi točkami. 

Cedevita Olimpija je tekmo začela vzpodbudno. Čeprav je v prvem napadu odprto polaganje zgrešil Kendrick Perry, je Jaka Blažič v drugem zmaje le popeljal v prvo prednost, ko je v kapetanskem slogu zadel s polrazdalje za 0:2. Nato je Bodućnost odgovorila s tremi točkami, nakar sta sledili dve trojki s strani Jarroda Jonesa in Eda Murića, po katerih je domači strateg Dejan Milojević zahteval prvo minuto odmora. Domači so ob povratku na parket zaigrali bolje v obrambi, a sta dva odlična napadalna skoka Mikaela Hopkinsa, ki ju je kronal z lahkima košema, zmaje držala v prednosti. Po zabijanju Willija Reeda je Bodućnost sicer prišla na -11 (11:12), a je že v naslednjem napadu s trojko odgovoril Perry. V zadnjih minutah smo tako na eni kot na drugi strani videli precej raztrgane igre, domači so imeli v zadnji sekundi met za tri, ki bi jih lahko popeljal v vodstvo, a je Danilo Nikolić zgrešil. 

Že v prvi minuti druge četrtine pa je Zoran Nikolić z metom za dve izid prvič po začetnem 0:0 izenačil. Amedeo Della Valle je pri izidu 21:21 dosegel koš, s katerim je svojo ekipo prvič popeljal v prednost, a je četa Jurice Golemca vseskozi držala stik in kmalu izenačila na 23:23, kasneje tudi na 28:28 štiri minute pred koncem polčasa pa so Črnogorci prvič na tekmi ušli na +5. Na srečo Ljubljančanov pa se je pred glavnim odmorom ogrel Blažič, ki je dosegel osem od zadnjih 12 točk Olimpije, ki je na polčas odšla s prednostjo 40:38. Najboljši strelec zmajev je bil prav Blažič, ki je imel po 20 minutah 12 točk, po osem pa sta jih dodala Perry in Hopkins. 

Statistika tekme Bodućnost – Cedevita Olimpija
Statistika tekme Bodućnost – Cedevita Olimpija FOTO: Sofascore.com

Skok v napadu, ki je na koncu odločil
Domači so drugi polčas odpri bolje, dosegli pet zaporednih točk in povedli za tri. Nato pa je odgovoril Rion Brown, ki je s trojko izenačil, nato pa pod svojim košem z ukradeno žogo poskrbel za napad, s katerim bi gostje zopet lahko prišli v vodstvo, a je žogo zapravil Blažič. Olimpija je imela v tem obdobju igre težave predvsem s skokom v obrambi, saj so domači v prvih minutah tretje četrtine pobrali kar štiri žoge pod košem zmajev, na srečo pa jim met nikakor ni stekel. Trojka Jonesa je v 26. minuti poskrbela za novo minimalno prednost Olimpije, po Nikolićevem odgovoru za 50:48 pa je Golemac zahteval minuto odmora. Ekipi sta se v nadaljevanju nekajkrat izmenjali v vodstvu, na koncu tretje četrtine pa je Bodućnost vodila z 58:75, kar je napovedovalo dramatičen zaključek srečanja in odločitev o tem, kdo bo potoval med osem najboljših v Eurocupu. 

Na začetku zadnje četrtine je svojo tretjo trojko na tekmi preko Brownovih rok dosegel Nikolić, ki je na ta način popeljal Bodućnost do najvišje prednosti na tekmi s štirimi točkami. Nato je prav tako prek roke zadel še Della Valle, po zaostanku -7 pa je Golemac hitro odreagiral z novo minuto odmora.  Vse do konca pa se zmaji niso več uspeli približati na vsaj tri točke, kar bi jim še prinašalo napredovanje. V zadnjih minutah so poskušali tudi na silo, z neizdelanimi meti za tri, ki pa niso prinesli želenega preobrata. Potnika med osem, kjer se bo Bodućnost pomerila z Monacom, sta dokončno odločila zgrešena prosta meta Perryja dobro minuto pred koncem. 

Najboljši pri domačih je bil z 20 točkami Melvin Ejim, 17 jih je dodal Ivanović, z 11 sta srečanje končala Nikolić in Della Valle. Na drugi strani je bil najbolj učinkovit Blažič, ki je dosegel 18 točk, z 12 se je izkazal Jones, eno manj pa je vknjižil Perry. Zmagovalca je odločil predvsem skok.  Napadalnega so domači dobili s 15:8, obrambnega pa s 30:23, posledičnega manka v priložnostih pa tokrat ne najbolj razpoloženi zmaji niso znali nadoknaditi.  

Jurica Golemac je po porazu dejal, da so se njegovi košarkarji preveč ukvarjali s sodniškimi odločitvami.
Jurica Golemac je po porazu dejal, da so se njegovi košarkarji preveč ukvarjali s sodniškimi odločitvami. FOTO: Damjan Žibert

'Vedeli smo, kako talentirana ekipa je Olimpija'
Najboljši strelec srečanja Ejim je po tekmi dejal: "Cedevita je dobra in čvrsta ekipa. Dobro jih poznamo, zato smo vedeli, kako talentirani so. Bili smo neizprosni, nismo igrali, kot so si želeli. Čeprav je bilo vse do konca napeto, nam je nekako uspelo zdržati. Zmago gre pripisati ekipnemu trudu, zelo sem ponosen na vse." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eurocup, 6. krog, 9. marec, izid:

Bodućnost – Cedevita Olimpija 79:66 (17:19, 38:40, 58:57)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cmonBruh
10. 03. 2021 08.20
Napiše se Budućnost. Igralec pa se ne piše Meji ampak Ejim. Drugače pa ne glede na poraz so naši zmaji presegli cilj, ki je bila uvrstitev v F16 še več čisto do konca smo bili v borbi za F8 s tem da smo favorita tekmovanja peljali v podaljšek. Zadnja četrtina je bila res slaba ampak kako si lahlo tekmovanje kot ke Eurocup dovoli tako zanič sojenje!?
Nimasmisla
10. 03. 2021 08.04
pa tolk so se hršili
Ilegalec
10. 03. 2021 08.00
+1
Treba je čestitat fantom za izjemno borbo.Res so dali vse od sebe.Nažalost je bil nesrečni poraz proti Virtusu v Ljubljani ključen. Fantje glave gor in srečno v Aba ligi.
Sortegilio
09. 03. 2021 21.21
+0
Očitno preveč zvezdnikov na kupu. Škoda res.
DKR
09. 03. 2021 21.45
Zvezdnikov ? Dimec, Rupnik, Ščuka, Radović...??
VAREN
09. 03. 2021 21.20
+1
Vsaj zapravljanja denarje na bo.