Košarka

Brez velikih slovenskih pričakovanj pred žrebom kvalifikacij za Eurobasket

Ljubljana, 19. 07. 2019 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženska in moška slovenska članska reprezentanca bosta na žrebu v Münchnu v ponedeljek dobili tekmece v kvalifikacijah za evropski prvenstvi leta 2021. Članice so v prvem, člani pa v drugem kakovostnem bobnu.

Edo Murić
Edo Murić FOTO: Miro Majcen
Člani se v borbo za uvrstitev na EuroBasket podajajo kot aktualni evropski prvaki iz Carigrada in so razvrščeni v drugi kakovostni boben. Dvaintrideset reprezentanc bo razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.

Na EuroBasket so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija (Slovenija je tudi kandidirala za organizacijo ene od predtekmovalnih skupin, a je ostala praznih rok), ki pa bodo ne glede na to vseeno igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Možni tekmeci Slovenije so reprezentance iz tretjega bobna (Turčija, Italija, Latvija, Ukrajina), šestega bobna (Bosna in Hercegovina, Madžarska, Nizozemska, Makedonija) ter sedmega bobna (Estonija, Bolgarija, Švedska, Avstrija).

"Osebno nimam nekih pričakovanj glede nasprotnikov. Na žreb ne moremo vplivati, tako da se tudi z morebitnimi tekmeci nima smisla obremenjevati. V kvalifikacije za evropsko prvenstvo se podajamo kot aktualni evropski prvaki in ta sloves bomo morali na parketu upravičiti ter nenazadnje tudi popraviti vtis iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Si pa seveda želim, da se bomo v vseh reprezentančnih akcijah zbrali v najboljši možni sestavi v tistem trenutku," pravi reprezentant Edo Murić.

Slovenske košarkarice so na zadnjem EP zasedle 10. mesto.
Slovenske košarkarice so na zadnjem EP zasedle 10. mesto. FOTO: Damjan Žibert

Baričeva: V tokratne kvalifikacije gremo v drugačni vlogi
V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu vstopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin bo imelo po štiri ekipe, tri skupine po tri, rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini pa se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Kapetanka Nika Barič je dejala:"V zadnjih letih smo večkrat dokazale, da se lahko enakovredno merimo z vsako evropsko reprezentanco. Je pa dejstvo, da se bomo po dveh zaporednih uvrstitvah na evropsko prvenstvo v tokratne kvalifikacije podale v nekoliko drugačni vlogi. Proti določenim tekmicam se bomo znašle v vlogi favoritinj in to bomo na igrišču morale potrditi. Ne glede na nasprotnice v kvalifikacijah, bo rezultat v prvi vrsti odvisen od nas samih.''

Slovenke so na zadnjem EP osvojile 10. mesto, kar jih uvršča v prvi kakovostni boben. Reprezentančna okna za igranje kvalifikacijskih tekem bodo med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.