Košarka

Bryant brez zavor: Tudi z najboljšimi bi bilo težko, to ni več leto 1992

Peking, 14. 09. 2019 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ambasador svetovnega prvenstva v košarki, legendarni Kobe Bryant, je pred finalnim spopadom Španije in Argentine v Pekingu ocenil, da so tekmeci ameriške reprezentance že pred časom ujeli njegove rojake, ki so se od boja za odličja poslovili že v četrtfinalu po porazu s Francozi. Prenos finala si boste lahko v nedeljo ob 13.50 ogledali na POP TV in VOYO.

Bryant (v sredini) med ogledom polfinalnih obračunov v Pekingu v družbi Emanuela Ginobilija (levo) in nekdanjega reprezentančnega kolega Chrisa Bosha.
Bryant (v sredini) med ogledom polfinalnih obračunov v Pekingu v družbi Emanuela Ginobilija (levo) in nekdanjega reprezentančnega kolega Chrisa Bosha. FOTO: Fiba

Pot reprezentance Združenih držav Amerike proti tretjemu zaporednemu naslovu s svetovnih prvenstev se je na Kitajskem končala v četrtfinalu, sledil pa je še poraz s Srbijo in spopad za končno sedmo mesto s Poljsko, ki so jo Američani v soboto nato uspeli premagati. To je vseeno veliko razočaranje za ekipo, ki sta jo s klopi na Kitajskem vodila slovita Gregg Popovich in Steve Kerr

Kljub temu, da je to najslabša uvrstitev Američanov v zgodovini svetovnih prvenstev, najslabše so bile ZDA ravno na domačem mundialu leta 2002 v Indianapolisu (6. mesto), je Bryant v pogovoru za spletno stran Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) dejal, da ni preveč presenečen.

Naslednjo ekipo ZDA čaka velik izziv
"Ne gre za to, da je preostanek sveta ujel ZDA. Gre za to, da je preostanek sveta že kar nekaj časa zraven," je dejal Bryant. "Vse skupaj je zdaj prišlo do točke, da bomo kot ZDA nekaj zmagovali in nekaj izgubljali. Preprosto tako bo potekalo vse skupaj," meni dvakratni olimpijski prvak (2008 in 2012) in petkratni osvajalec šampionskih prstanov lige NBA.

"Igra se nekaj izvrstne košarke: Francija, Srbija, Argentina. Preprosto izvrstna košarka se igra. Naslednjo ekipo pa čaka kar nekaj izzivov, pa če bo to Redeem Team 2 ali kakorkoli pač želite klicati to ekipo. Ne glede na to, katera ekipa to bo, ne bo lahko," je nadaljeval Bryant.

'Tudi Redeem Team je potreboval hudičevo zadnjo četrtino za zmago nad Španijo'
Sam je bil član tako imenovanega Redeem Teama, ekipe, ki je vrnila ameriški ponos po polomu v Indianapolisu in, med drugim, v finalu olimpijskih iger leta 2008 premagala takrat izjemno močno Španijo (118:107).

"Spomnim se Redeem Teama, ko smo potrebovali hudičevo dobro zadnjo četrtino, da smo premagali Španijo. Imeli smo hudičevo dobro ekipo. A v zaključku smo se morali res potruditi za zmago nad Španijo na tisti tekmi za zlato," se je ekipe, v kateri so bili tudi LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, Chris Paul, Jason Kidd in Carmelo Anthony, spominjal Bryant.

"Na prvenstvo pošljite najboljše igralce, za katere mislite, da bodo sestavljali najboljšo ekipo ZDA, a še vedno nas čakajo izzivi. To ne bo sprehod. Konec je dni Dream Teama 1992 v Barceloni," je še dodal legendarni član šampionskih ekip Los Angeles Lakers.

Cilj Kitajske mora biti doseči raven najboljših
Dodal je še, da je na Kitajskem užival v svoji vlogi globalnega ambasadorja Fibe. Kitajsko je sicer prvič obiskal leta 1998 in že več let pomaga pri razvoju košarke v tem delu sveta, letošnji mundial pa je (bil) zgolj pika na i.

"Biti del tega je bila zame ogromna čast. To igro sem se naučil igrati v Italiji, zrasel sem na mednarodnem odru. Moje prve učne ure igranja te igre so vodili italijanski trenerji. Košarka pa takrat ni bila tako globalna, kot je sedaj," se spominja Bryant. "Da se je sklenil krog in sem zdaj ambasador te igre, da poskušam pomagati pri širitvi lepote te igre, še posebej s Fibo, je izjemno pomembno. Pomembno je tudi za navijače po vsem svetu, da vidijo, kako lepa je ta igra. Če pa lahko vsaj malo pomagam, bom to prav gotovo storil," je še povedal.

"Gledal sem, kako se razvija od samih začetkov. Spremljal sem, kako raste mesto (Peking, op. a.), spremljal sem, kako se razvija strast do igre. Naslednji koraki na tem tržišču mislim, da bi se morali osredotočiti na razvoj njihove košarke do ravni, na kateri se lahko merijo z najboljšimi košarkarskimi državami na svetu. To bi moral biti cilj. Vem, da je to absolutni Jaov (Ming, legendarni kitajski košarkar in zdaj prvi mož tamkajšnje košarkarske zveze, op. a.) cilj. Res morajo vložiti v naslednjo generacijo igralcev in zagotoviti, da Kitajska pride do ravni, ko se lahko meri z ZDA in Španijo ter Argentino, Srbijo, Francijo in tako naprej."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.