Košarka

Devet 'velikih' z Bryantom na čelu še letos v Hišo slavnih

New York, 04. 04. 2020 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vseh devet finalistov na čelu s tragično preminulim Kobejem Bryantom je v soboto tudi uradno dobilo svoje mesto v hiši slavnih lige NBA. Ob že omenjeni legendi Los Angeles Lakersov je ta čast doletela še Tima Duncana, Kevina Garnetta, Eddieja Suttona, Tamiko Catchings, Kim Mulkey, Barbaro Stevens, Rudyja Tomjanovicha in Patricka Baumanna.

Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett in Tamika Catchings so bili prvič finalisti, z ostalimi nominiranci pa so morali prejeti najmanj 18 od 24 glasov za sprejem v Hišo slavnih najmočnejše košarkarske lige na svetu..Slovesnost bo 29. avgusta.

Novico o tem, kdo so novi člani "Hall of Fame", običajno objavijo na zaključnem turnirju četverice lige NCAA, ki bi letos moral biti na sporedu v Atlanti, a je bil zaradi pandemije koronavirusa odpovedan. Shams Charania, novinar in analitik The Athletica o dogajanju v ligi NBA, je na svojem Twitterju najprej objavil, da je za letošnjo Hišo slavnih izbrana velika trojica Bryant, Duncan in Garnett, Eddieja Suttona je dodal Tulsa World, potrdil pa tudi sloviti ESPN.

Za nekdanjega odličnega trenerja Houston Rocketsov sredi devetdesetih let minulega stoletja Rudyja Tomjanovicha sta novico delila lokalna Fox 26 Houston in Houston Chronicle, medtem ko je dolgoletni spremljevalec ženske WNBA lige Mel Greenberg na Twitterju zapisal, da bodo posebne časti deležne tudi Tamika Catchings, Kim Mulkey in Barbara Stevens.

Tragična smrt izjemnega Kobeja Bryanta bo zaznamovala letošnjo izvedbo sprejema v Hišo slavnih lige NBA.
Tragična smrt izjemnega Kobeja Bryanta bo zaznamovala letošnjo izvedbo sprejema v Hišo slavnih lige NBA. FOTO: Profimedia
Tragičen vstop v leto 2020
Kobe Bryant je bil v svoji dolgoletni NBA karieri kar 18-krat izbran v moštvo vseh zvezd (All-Star), z Jezerniki iz Los Angelesa pa je petkrat osvojil prestižni zlati prstan za končno zmago v prvenstvu. Ob tem je bil dvakrat najboljši strelec lige, v sezoni 2007/08 pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva.

O nekdanjem sijajnem centru San Antonija Timu Duncanu tudi ni potrebno izgubljati odvečnih besed. Enako kot Bryant je v dresu Ostrog petkrat osvojil naslov prvaka lige NBA, 15-krat je bil izbran v moštvo vseh zvezd ter bil v sezonah 2001/02 in 2002/03 imenovan za najkoristnejšega igralca prvenstva. Prav tako je bil trikrat MVP končnice. 

Omenjenemu dvojcu Bryant - Duncan se je v "klubu 15" glede nastopov na tekmi vseh zvezd priključil še Kevin Garnett. Izjemno krilo Minnesote, Bostona in kratek čas tudi Brooklyna je bil v sezoni 2007/08 pod vodstvom Doca Riversa prvak v dresu Celticsov, v sezoni 2003/04 pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva.

Tomjanovich je v sezonah 1993/94 in 1994/95 vodil Houston Rocketse do dveh naslovov prvaka, kot igralec pa je prav tako v 11 sezonah, kolikor jih je preživel kot član 'Raket', v povprečju dosegal po 17 točk in 8 skokov na tekmo.   

Štiriinosemdesetletni Sutton je svoji bogati trenerski karieri vodil številna NCAA moštva, med katerimi so svoj čas najbolj izstopale zasedbe Creightona, Arkansasa, Kentuckyja in Oklahome Stata. Krajši čas je vodil tudi ekipo San Francisca, s katero pa ni dosegel vidnejšega rezultata. V celotni karieri mu je uspelo s svojimi študentskimi moštvi trikrat zaigrati na zaključnem turnirju četverice, skupaj pa je dosegel 804 zmage in ob tem doživel 328 porazov.  

Legendarni trener Houston Rocketsov Rudy Tomjanovich je z zasedbo iz Teksasa dvakrat osvojil ligo NBA.
Legendarni trener Houston Rocketsov Rudy Tomjanovich je z zasedbo iz Teksasa dvakrat osvojil ligo NBA. FOTO: AP

Catchingsova je bila 10-krat izbrana v moštvo vseh zvezdnic lige WNBA. Pred osmimi leti je v dresu Indiane Fever osvojila naslov prvakinje in bila obenem imenovana za najkoristnejšo igralko končnice prvenstva. 40-letnica se lahko pohvali tudi z nazivom najboljše košarkarice rednega dela sezone 2011/12, petkrat pa je bila proglašena tudi za najboljšo obrambno igralko lige WNBA. 

Mulkeyjeva že ima izkušnje s sprejemom v Hišo slavnih, saj je bila te časti deležna že kot košarkarica leta 2000. Letos pa v taisto "Palačo" največjih mojstrov in mojstric z oranžno žogo vstopa še kot trenerka. Zasedbo Baylor je v ligi NCAA kar trikrat popeljala do naslova prvaka (2004, 2012 in 2019) in bila proglašena za najboljšo trenerko USBWA lige v letih 2011, 2012 in 2019.

Stevensova pa v Hišo slavnih vstopa kot nekdo, ki je bila v karieri kar petkrat izbrana za najboljšo košarkarsko trenerko v WBCA Division II. Skupno pa je slavila na kar 1039 tekmah.

 V Hišo slavnih pa bodo posthumno sprejeli tudi dolgoletnega generalnega sekretarja Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) Patrick Baumanna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

farobasso
04. 04. 2020 18.30
-1
Wau kakšen jezik! Škoda da nisem bejba.
mrtvi_macak
04. 04. 2020 14.14
-2
To je blamaža, da bodo Rudija sprejeli v HIŠO slavnh šele po 25-ih letih! Sramota na kubik.
Abba
04. 04. 2020 12.18
+14
Trenutno mi je top motivator!! Kaj vse je uspel narediti s trdno voljo in garaštvom. R.I.P. Kobe, še vedno težko verjamem, da si odšel..
mrtvi_macak
04. 04. 2020 14.18
-7
Kaj je uspel? V finalih so lakersi premagovali povprečne ekipe .. dvakrat se je spopadel z vrhunskimi ekipami in nekrat zmagal. To so jajce.