Košarka

Slovenke, polne elana snujejo novo košarkarsko zgodbo

Ljubljana, 08. 11. 2021 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske košarkarice so v Ljubljani začele priprave za uvodni cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2023, ki ga bosta gostila Slovenija in Izrael. Izbranke novega selektorja Dzordzisa Dikeulakosa v četrtek čaka domači obračun s Turčijo in v nedeljo gostovanje v Albaniji. Kot gostiteljice prvenstva so Slovenke skupaj z Izraelkami na prvenstvo že uvrščene.

Dzordzis Dikeulakos
Dzordzis Dikeulakos FOTO: Damjan Žibert

Slovenke v Ljubljani začenjajo pisati novo zgodbo reprezentančne ženske košarke. Od decembra leta 2014 je na selektorski klopi namreč sedel Damir Grgić, po novem pa bo Slovenke vodil izjemno cenjeni grški strokovnjak Dzordzis Dikeulakos. Slednji med trenerskimi kolegi velja za odličnega obrambnega strokovnjaka, saj so vse njegove ekipe blestele v tej prvini košarkarske igre. Letošnjega junija je sedel na klop italijanskega velikana Famila Schio, s katero nastopa tudi v elitni Evroligi. Pred tem je v najmočnejšem ženskem klubskem tekmovanju uspešno vodil tudi že turški Fenerbahče in rusko Nadeždo iz Orenburga ter se z ekipama redno uvrščal na zaključne turnirje. Kot je v slovenskem taboru že običaj, dobre volje ob zboru ni manjkalo. Uvodno druženje so dekleta izkoristila za krajši klepet ob vnovičnem snidenju, a jih je kar hitro že čakal prvi trening v dvorani na Kodeljevem, kjer se bodo v četrtek pomerile s Turčijo. Selektor Dzordzis Dikeulakos zaradi poškodb v uvodnem kvalifikacijskem ciklu ne more računati na Evo Lisec, Annamario Prezelj, Tino Trebec in Tino Cvijanović, reprezentančno kariero je po junijskem evropskem prvenstvu zaključila Shante Evans, tik pred zborom pa je zbolela Lara Kozina Bubnič. "Uvodni dan priprav smo vedno veseli, da smo skupaj zbrani v reprezentančni akciji. Vsi smo že komaj čakali, da smo začeli z delom.  Glede na to da do prve tekme ni veliko časa, bomo največ pozornosti namenili taktičnemu uigravanju v obrambi in napadu. Naša naloga je, da se čim prej uigramo in osvojimo taktične zamisli," je za uradno spletno stran povedal novi slovenski selektor Dzordzis Dikeulakos.

Teja Oblak
Teja Oblak FOTO: Damjan Žibert

"Selektorsko delo na klopi slovenske reprezentance je zame nov izziv in priložnost. Sprejel sem ga, ker se zavedam, da ima ta reprezentanca velik potencial, hkrati pa bo čez dve leti evropsko prvenstvo prav v Sloveniji. Dobro poznam večino igralk, saj so stalnica v evropski vrhunski košarki, zato se veselim dela z njimi in skupaj pričakujemo vrhunske rezultate," je dejal grški strateg. "Hkrati pa bomo ob odsotnosti nekaterih nosilk igre spoznali še ostala slovenska dekleta." Med vabljenimi igralkami je tokrat nekaj novink. Za nastop v članskem reprezentančnem dresu bodo prvič konkurirale Blaža Čeh, Elma Dautović in Zala Šrot, prve minute na uradni tekmi pa bo lovila visoka Mojca Jelenc, ki se je med Slovenke odlično vklopila že med pripravami na zadnje evropsko prvenstvo. Ob odsotnosti maserke Pie Pavlič, bo vlogo maserja v tem ciklu prevzel Žane Bortek. "Vesele smo, da smo po dolgem času znova skupaj in začenjamo z reprezentančno akcijo. Pred nami je nova pot, ki bo potekala vse do domačega prvenstva čez dve leti. Te dni bomo izkoristile, da se spoznamo z novim štabom ter mladimi dekleti, ki so se priključile izbrani vrsti. Že s prvim treningom začnemo snovati novo, upam, da še eno uspešno zgodbo," je dodala Tina Jakovina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mother Russia
08. 11. 2021 17.53
Mislim da so že šteti dnevi Damirja Grgića pri Celju. Res škoda tako dobrega strokovnjaka...