Košarka

Olimpija po napeti končnici v Tivoliju premagala Cibono

Ljubljana, 22. 12. 2023 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Cedevita Olimpija je odigrala še zadnjo domačo tekmo v koledarskem letu 2023. V domači Hali Tivoli so se zmaji v ligi ABA pomerili s Cibono in večji del tekme vodili, na koncu pa po napeti končnici slavili s 93:91. Ob 10. zmagi v regionalni ligi v tej sezoni je bil s 25 točkami najboljši strelec tekme domači kapetan Jaka Blažič.

Po začetnem skoku, ki ga je dobil Karlo Matković, je do prvega meta na tekmi prišel Jaka Blažič in zgrešil, prve točke na tekmi pa so nato pripadle gostom. Tomislav Buljan je bil ob Luki Ščuki uspešen pod košem. Po še drugem košu Buljana je Cibona hitro povedla z 0:4, nato pa je prve točke na tekmi za zmaje zabeležil Justin Cobbs. Matković je izid poravnal na 4, in ob tem izsilil še prosti met za prvo vodstvo Olimpije na tekmi, ki pa ga ni izkoristil in gostom omogočil, da so prek hitrega protinapada Krešimirja Radovčića znova povedli. A vodstvo Zagrebčanov ni trajalo dolgo, saj je DJ Stewart s trojko poskrbel za prvo vodstvo Olimpije. Jakov Mustapić je uspešno izvedel polaganje in za 7:10, a je hitro odgovoril Blažič, ki je s trojko izid poravnal na 10 in čas je bil za prvo minuto odmora na tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po odmoru so se zmaji razigrali in Stewart, Marković in Rok Radović so poskrbeli za delni izid 6:0 in gostujočega trenerja Dina Repešo prisilili v prvo minuto odmora za goste. Po odmoru je prve točke na tekmi dosegel najboljši strelec Cibone v ligi ABA Aleksandar Aranitović, nato pa se je prvič med strelce vpisal še Ivan Majcunić. A Cobbs in Shawn Jones sta poskrbela, da se je prva četrtina končala z 19:14 v prid Olimpije.

Justin Cobbs
Justin Cobbs FOTO: Aljoša Kravanja

V drugo četrtino pa so dobro vstopili gostje, ki so tako kot Olimpija v prvi z delnim izidom 0:8 prevzeli vodstvo. Domagoj Proleta in Ivan Perasović sta zadela trojki, Matej Bošnjak pa je bil uspešen pri metu za dve točki. Na 22:22 pa je s trojko in zanj prvimi točkami na tekmi poskrbel mladi Gregor Glas, ki je po košu Prolete nato izenačil še na 24:24. V prvih minutah na parketu je bil uspešen izza črte za tri točke še Nikola Radičević in Olimpija je znova vodila. V nizu trojk so nato zadeli Alex Stein za Cibono, dvakrat zaporedoma Blažič, Buljan in Aranitović, semafor pa se je tako ustavil pri 33:33. Olimpijin kapetan je bil tako na polovici druge četrtine pri devetih točkah in 75-odstotnem metu za tri točke. Cobbs in Matković sta bila uspešna za Olimpijo, Mustapić pa za Cibono, preden je Blažič dosegel še svojo četrto trojko na tekmi in Olimpija je bila že pri 40 točkah. 15 sekund pred koncem je napočil čas za še zadnjo minuto odmora v prvem delu igre, po kateri je Olimpija sestavila še eno uspešno akcijo, ki jo je zaključil Matković. Na glavni odmor so tako zmaji odšli s šestimi točkami prednosti (42:36).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi točki v tretji četrtini sta pripadli Stewartu, ki je z lepim polaganjem izsilil še osebno napako in uspešno izvedel prosti met, prednost Olimpije pa je tako narasla na devet točk. Bošnjak je zmanjšal na sedem točk zaostanka, a je s trojko hitro odgovoril Cobbs, ki je poskrbel za +10 ljubljanske ekipe. 

Justin Cobbs
Justin Cobbs FOTO: Aljoša Kravanja

A dve zaporedni trojki Aranitovića in Ivana Majcunića sta Cibono hitro znova približali zmajem, zato je Simone Pianigiani prvič v drugem delu igre vzel minuto odmora. Po prekinitvi je znova uspešno met za tri točke izvedel Aranitović in Cibona je kar naenkrat zaostajala le še za točko. Američana v vrstah Olimpije, Stewart in Cobbs, sta bila nato uspešna za dve in tri točke in ob +6 Olimpije je minuto odmora vzel še gostujoči strateg. Domagoj Vuković je po odmoru dosegel prvi točki na tekmi, nato pa so na sceno stopili Blažič, Stewart in Cobbs, ki so s po tremi točkami Olimpijo dvignili na 13 točk prednosti. Cibonin glavni trener Repeša pa je še drugič v kratkem obdobju vzel minuto odmora, ki je gostom  dobro del, saj je do še petih zaporednih točk prišel Vuković in zmanjšal zaostanek na osem točk razlike. Za zaključek tretje četrtine so se razigrali Američani v zelenem dresu, zadnjo besedo pa je imel Radović, ki je poskrbel, da se je tretja četrtina končala z 69:57.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na začetku zadnje četrtine je kapetan domače ekipe nadaljeval izjemen niz metov za tri točke in bil dvakrat zapored uspešen. A Cibono sta v igri držala Vuković in Stein, ki sta goste približala na osem točk razlike. Radičević je s trojko prekinil niz petih zaporednih košev gostov iz Zagreba in poskrbel za 80. točko Olimpije na tekmi. A Aranitović in Mustapić sta Cibono znova približala, tokrat na le še šest točk zaostanka. Po daljšem pregledu posnetka je trojka Mustapića obveljala nato pa je svojo dodal še Vuković. Olimpiji se je koš kar naenkrat zaklenil, gostom pa se je odprlo in še s peto zaporedno točko je Vuković Cibono približal na točko razlike. Cobbs je Olimpijo za kratek čas vrnil na +3, nato pa je Buljan uspešno izvedel akcijo za dve točki in izsilil še prosti met. Visokorasli Hrvat je priložnost izkoristil in izid je bil prvič po drugi četrtini izenačen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A razloga za paniko ni bilo. Matković in Radović sta uspešno izvedla polaganji, slednji pa je izsilil še prekršek in uspešno izkoristil prosti met. Aranitović je milo za drago vrnil s trojko, po dveh uspešno izvedenih prostih metih Matkovića pa je dosegel še eno in 10 sekund pred koncem tekme je Cibona znova zaostajala le za točko. Gostje so hitro naredili osebno napako in Cobbsa poslali na črto prostih metov. Ameriški organizator igre je dvakrat metal v polno in Ciboni je za preobrat ostalo le še 7,9 sekunde. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z izjemno blokado se je izkazal Stewart, žoga pa je prišla v roke Blažiča, nad katerim so gostje takoj storili novo osebno napako. Ljubljanski kapetan je zadel oba in na uri je ostalo manj kot tri sekunde. Čeprav je za konec Mustapić premagal sireno in zadel trojko, se je semafor ustavil pri 93:91. Cedevita Olimpija je tako vpisala še tretjo zaporedno zmago v regionalnem tekmovanju in 10. v tej sezoni.

Statistika tekme Cedevita Olimpija - Cibona
Statistika tekme Cedevita Olimpija - Cibona FOTO: Sofascore.com
Statistika Jake Blažiča proti Ciboni
Statistika Jake Blažiča proti Ciboni FOTO: Sofascore.com

Zagrebška Cibona v ligi Aba po 13 odigranih tekmah z 18 točkami zaseda 9. mesto, Olimpija pa je s petimi točkami več vsaj začasno skočila na visoko drugo mesto.

Izidi 13. kroga košarkarske lige ABA:

Cedevita Olimpija – Cibona            93:91 (19:14, 42:36, 69:57)

Blažič (25 točk, 7 podaj, 5 skokov), Cobbs (20 točk, 8 podaj), Stewart (14 točk, 4 podaje, 4 skoki), Matković (12 točk, 9 skokov), Radović (7 točk, 3 podaje, 3 skoki), Radičević (6 točk, 1 podaja, 1 skok), Glas (5 točk, 1 podaja, 4 skoki), Jones (4 točke, 1 podaja, 5 skokov).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tolovajmataj
24. 12. 2023 13.12
Koliko časa še bomo morali gledati nesposobnega trenerja!?
Teofil
22. 12. 2023 20.14
+4
Še dobro da to sploh še kdo gleda,to ni niti "k "od košarke
KREN49
22. 12. 2023 19.50
+5
a je nabito polna dvorana
misekmali
22. 12. 2023 19.23
+3
Apoteka
22. 12. 2023 19.21
+3
Cobbs dobro danes.