Košarka

Junaška predstava zmajev, po kateri evropski apetiti še živijo

Ljubljana, 01. 02. 2023 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
8

Košarkarji Cedevite Olimpije so v Stožicah na kolena spravili Reyer Venezio (77:73) in tako podaljšali svoje upe na uvrstitev v izločilne boje evropskega pokala. To je bila za zmaje, ki še vedno zasedajo zadnje mesto v skupini A, tretja zmaga na trinajsti tekmi. Najboljši strelec Ljubljančanov je bil Yogi Ferrell z 20 točkami.

Prve minute izjemno pomembnega, če ne kar odločilnega obračuna v Stožicah se niso odvile po notah domačinov, ki jih je s tribun spodbujalo le dobrih tisoč navijačev. V obrambi je (znova) puščalo na vse strani, kar so košarkarji Reyer Venezie z nekaj lahkimi koši izkoristili za vodstvo s 13:6. Za nameček je hitro dve osebni napaki prejel Rok Radović, ki je tokrat dobil mesto v prvi peterki, tako da ga je Jurica Golemac moral zamenjati z Markom Jeremićem. Prav občasni srbski reprezentant je potem s trojko začel mini preobrat zmajev, ki so dosegli osem zaporednih točk in povedli (15:13).

Po minuti odmori je Jeremić še dvakrat zadel z razdalje, ko mu je s trojko sledil še Yogi Ferrell, je Olimpija prvič vodila za šest. Pri tej razliki je ostalo do konca prve četrtine (26:20), ob koncu katere se je na parket vrnil Karlo Matković, ki ga proti Budućnosti zaradi poškodbe ni bilo v igri. 21-letnik je najprej navdušil z blokado nad Amadeom Tessitorijem, nato pa je na drugi strani v koš zatlačil visoko podajo Josha Adamsa

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenjeni dvojec je vajo ponovil takoj na začetku druge četrtine. Ljubljančani so na krilih razigranega Matkovića tako povedli za osem, a je nato tudi on moral na klop zaradi dveh osebnih napak. Brez Matkovića je ritem igre domačih padel in gostje so s trojko Andree De Nicolaoja sredi druge četrtine po dolgem času povedli. Golemac je ob stranski črti znova izgubljal živce predvsem nad Amarjem Alibegovićem, ki v zadnjih tednih nikakor ne najde prave forme. Tudi tokrat si je privoščil nekaj poceni izgubljenih žog in zgrešenih odprtih metov. 

Amar Alibegović je v zadnjem času daleč od prave forme.
Amar Alibegović je v zadnjem času daleč od prave forme. FOTO: Cedevita Olimpija

Dobri dve minuti pred iztekom prvega polčasa je Golemac klical minuto odmora, potem ko je za tri in novo najvišjo prednost gostov (42:34) zadel Derek Willis. Da sta moštvi na odmor vendarle odšli povsem skupaj, pa je s trojko preko roke v izteku zadnjega napada poskrbel Ferrell, ki je bil znova najbolj razpoložen domači košarkar. Do polčasa je dosegel 14 točk, 11 jih je dodal Jeremić, Cedevita Olimpija pa je zaostajala za štiri (40:44). 

Če je bil začetek tekme zelo živahen, je bil vstop v drugi del diametralno nasproten. Ne enim ne drugim ni stekel met iz igre, tako da je po polovici tretje četrtine na semaforju pisalo 44:49, edina dva koša je za domače zadel Alen Omić. Po minuti odmora pa je vse prej kot glasne domače navijače s trojko prebudil Jeremić, nakar je v naslednjem napadu dvakrat s črte prostih metov zadel še Adams in zmaji so se povsem približali (49:50). 

Yogi Ferrell je bil najboljši strelec zmajev z 20 točkami.
Yogi Ferrell je bil najboljši strelec zmajev z 20 točkami. FOTO: Luka Kotnik

To je bil veter v ljubljanska jadra – Ferrell je zadel za tri, nato je bil pod osebno napako uspešen Adams, svoje pa je z razdalje pristavil še Edo Murić za prvo otipljivejšo prednost zmajev v drugem delu (61:55). Olimpija je prednost zadržala do konca tretjega dela, a je Venezia ostala blizu (61:59). Nato sta se ekipi nekajkrat izmenjali v vodstvu, za nejevoljo na gostujoči klopi in posledičen time-out pa je šest minut pred koncem poskrbel Ferrell, ki je pod svojim košem ukradel žogo, v protinapadu pa lepo asistiral osamljenemu Adamsu za enostavno polaganje. 

V zaključku smo, kot je to napovedoval že celoten potek tekme, spremljali pravo dramo. Venezia je zadnjič vodila po trojki Jordana Parksa za 70:69, po kateri smo se zopet spraševali, ali bo to še ena v vrsti evropskih tekem, ki jo bodo zmaji zapravili v zadnjih minutah. 

A na srečo tokrat temu ni bilo tako. Delni izid 6:0, v katerem je breme nase tudi v napadu, potem ko je v obrambi standardno odgaral celotno srečanja, kapetansko prevzel Murić. Zadnje dvome o zmagovalcu pa je z zadetima prostima metoma 13 sekund pred koncem razblinil Adams, ki je bil na koncu s 16 točkami drugi najboljši strelec zmajev. Štiri več (in še sedem asistenc) je vknjižil Ferrell. Nikakor pa ne gre spregledati niti učinka Alena Omića, ki je z 19 skoki kraljeval pod obema obročema. Na drugi strani je bil najboljši Jayson Granger, a je kar 14 od svojih 19 točk dosegel v prvem polčasu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

1. februar, Eurocup, izid:

Cedevita Olimpija – Umana Reyer Venezia 77:73 (26:20; 40:44; 61:59)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
02. 02. 2023 10.35
+2
tej zmagi se reče tudi slapa kura kdaj zrno najde
Šumsko voče
02. 02. 2023 08.30
+2
SlepiSlovenc
01. 02. 2023 21.05
+2
Dokler je Golemac samo "golem" ne pa trener, bo žal tako. 🤣
Yoka Nono
01. 02. 2023 20.39
+1
Težko za gledat.
Mekenzi
01. 02. 2023 20.17
+1
Nikada sa ovim vodstvom.
24bata
01. 02. 2023 16.55
+1
Zadnji vlak je ostal brez goriva.
blef
01. 02. 2023 12.24
+2
Ta vlak je odpeljal.
wsharky
01. 02. 2023 10.48
+3
fix 2 pa 100 eur