Košarka

'Zoran Dragić je v vsako ekipo, v kateri je igral, prinašal energijo'

Ljubljana, 07. 01. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nov trener, nova Cedevita Olimpija. Tako nekako bi se lahko opisalo predstavo Ljubljančanov v (skoraj) polnem Tivoliju proti beograjski Crveni zvezdi. Velikan iz Beograda in vodilno moštvo ABA lige se je domov vrnilo s porazom 96:86, domači pa so po odlični predstavi napolnili dotlej praktično prazen "rezervoar" samozavesti.

Beograjčani so se na pot v Ljubljano odpravili po velikih zmagah proti Fenerbahčeju (torek) in Partizanu (četrtek) v Evroligi. Jasno je bilo, da so na gostovanje v Sloveniji prispeli utrujeni in njihov trener je šele drugi poraz na 15 tekmah lige ABA brez zadržkov pripisal natrpanemu urniku. "Rad bi čestital Cedeviti Olimpiji. Igrali so z več energije. Dosegli smo 86 točk v gosteh, ampak to ni bilo dovolj zaradi naše obrambe. V zadnjih petih dneh smo igrali na treh tekmah. Trudili smo se, ampak to ni bilo dovolj. To je bil za nas poraz, ki bi ga v ligi NBA 'odpisali' zaradi zahtevnega razporeda," je po tekmi dejal Ioannis Sfairopoulos

Posnetek tekme in odlične predstave Cedevite Olimpije si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

Vse lepo in prav, a Beograjčani imajo vseeno neprimerljivo večje finančne zmogljivosti v primerjavi z Ljubljančani in posledično veliko "daljšo" klop. Na prvem obračunu teh dveh moštev v Beogradu je končni izid (94:51) povedal vse. Razlika v kakovosti moštev je bila očitna, a Cedevita Olimpija je po odhodu Simoneja Pianigianija končno pokazala pravi obraz. Zmago bi se sicer lahko primerjalo s tisto proti Partizanu novembra v Stožicah, a tokrat je vseeno bilo nekaj drugače. Igra je imela rep in glavo, igralci so bili povezani in predvsem obramba je delovala odlično. Trener Ljubljančanov Zoran Martić je po tekmi priznal, da je računal na utrujenost nasprotnikov in od svojih varovancev je pričakoval borbo, organiziranost in hiter tempo. Ključno pa je bilo to, da so košarkarji Olimpije svoje zadolžitve opravili z odliko. Tudi, ko jim met z razdalje ni šel, so vztrajali in vedno znova iskali odprtega moža.

"Zagotovo je bil pred nami velik izziv. Zavedali smo se, da je Crvena zvezda v Evroligi imela težek program in igrali smo na to karto. Cilj je bil zgolj, da igramo z več energije kot oni. Jasno je bilo, da imajo več individualne kakovosti. Mislim, da nam je uspelo izključno na račun naše energije," je ključni dejavnik v zmagi izpostavil tudi domači strateg.

Njegov prihod na trenersko klop je prišel sredi sezone, ko ni imel na voljo veliko časa za to, da novim varovancem v miru predstavi svoje načrte, a Martić se izziva ne boji in po tekmi ni iskal izgovorov, le rešitve. "Z vsemi se pogovarjam. Vsakemu sem razložil, kaj od njega pričakujem in zakaj določene stvari ne delujejo, vsaj z mojega stališča, ter česa so oni sposobni. Ne telesno ne mentalno nismo sposobni to raven igre zadržati vseh 40 minut, želim pa le tak pristop, kot so ga imeli danes. Najbolj pomembno je, da počnejo to, kar znajo, da se ne spuščajo v avanture, ki se proti takšnim ekipam hitro kaznujejo," je bil jasen.

Prvič letos je v dresu Cedevite Olimpije zaigral Zoran Dragić, ki se je svojemu novemu trenerju in (skoraj) polni dvorani Tivoli zahvalil z odlično predstavo in 19 točkami. Gregor Glas, ki pod nekdanjim trenerjem ni dobival veliko priložnosti, je tokrat začel v prvi peterki in 10 točkam dodal pet podaj, predvsem pa ključna koša proti koncu srečanja, ki sta poskrbela za odločilno prednost.

"Vsi so mi pomembni. Moja filozofija je, da je vsako moštvo toliko močno, kolikor je močen njen najšibkejši člen. Vsak od njih je naredil svoje. Tudi Grega (Glas) je po slabem začetku prišel nazaj in boljše delal v obrambi. Rekel sem mu: 'Če boš tekel, skakal v napadu, se boril, kolikor se lahko, potem boš igral. Če bo pa tvoja igra osnovana zgolj na tem, ali boš zadel met z razdalje ali ne, je to velik pritisk za igralca, ki je do zdaj imel omejeno minutažo.' On nikoli ni bil izjemen obrambni igralec, ampak danes se je trudil in na igrišču dal to, kar je v tem trenutku sposoben dati," je pomembnost vseh košarkarjev na parketu izpostavil Martić.

"Zoran je v vsako ekipo, v kateri je igral, prinašal energijo. Tudi zdajšnja Cedevita Olimpija ni izjema. To sem od njega tudi pričakoval. Danes je zaradi spleta okoliščin mogoče igral malo več, kot je bilo načrtovano. Mislim, da so 30 minut igrali z nizko postavo in bili smo omejeni z izborom igralcev. Za vse igralce velja, da dokler delajo tisto, kar znajo, so učinkoviti. Ko počnejo tisto, česar ne znajo, je pa kaos," je predstavo slovenskega reprezentanta in njegovih soigralcev opisal zadovoljni Martić.

Nato pa je sledilo opozorilo: "Če ne bomo (igrali tako op. a.) tudi na naslednjih tekmah proti manj zvenečim imenom, ko bomo na svoji strani imeli manj gledalcev kot danes, bo to zaman. Potem vse skupaj ne bo imelo smisla." Naslednja tekma Cedevito Olimpijo čaka že v četrtek, ko bo v gosteh proti litovskemu moštvu BC Wolves poskušala priti do prve zmage v evropskem pokalu, kjer je na 13 tekmah pod vodstvom nekdanjega trenerja izgubila ravno tolikokrat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

viking76
09. 01. 2024 12.35
-1
🤣🤣🤣🤣 zoran je podpovprečen in ne rabi fejk hvalospevov
Berdem
07. 01. 2024 17.42
-2
Nerealen prikaz moči. Zvezda je bila vidno utrujena.
wsharky
07. 01. 2024 16.55
+0
stavniška namještaljka, nekako si morajo košarkaši kk-lolimpije zagotovit vir prihodka
športnik66
07. 01. 2024 11.44
+7
Res odlična predstava Olimpije včeraj! Čestitke za res prigarano zmago nad odlično ekipo Crvene zvezde. Zoran Dragić je pa dokazal odstavljenemu trenerju, Italijanu, kako zelo se je zmotil o njem! Bravo Zoki za srčno igro! 👍 Pa še to bi rekel vodstvu Olimpije: čim več SLO igralcev in čim manj črncev, pa bomo Slovenci radi na tekme hodili!
Amor Fati
07. 01. 2024 10.50
-6
Ena lastovka.
jank
07. 01. 2024 10.19
+9
Zakaj tuji trener, če imamo boljše domače? Zakaj je bilo onemogočeno igranje Zoranu Dragiću, državnemu reprezentantu, ki je mnogo boljši od številnih igralcev tujcev, za katere klub nameni precej denarja.
murate
07. 01. 2024 08.28
+3
Srbska emigracija prišla navijat za zemljake ,žal izgubili
Malo_sutra
07. 01. 2024 10.22
+1