Košarka

Cedeviti Olimpiji priložnost za popravni izpit

Barcelona, 14. 10. 2020 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

Po petih odpovedanih tekmah v štirih krogih košarkarske Evrolige in treh evropskega pokala vodstvo tekmovanja predlaga spremembo takoimenovanega pravilnika covid-19. To pomeni, da bi dobili košarkarji Cedevite Olimpije možnost za popravni "izpit" in bi lahko odigrali sicer že izgubljeno tekmo za zeleno mizo proti turškemu tekmecu.

Mikael Hopkins
Mikael Hopkins FOTO: eurocupbasketball.com

Ekipe, ki zaradi okužb z novim koronavirusom, niso sposobne stopiti na parket, po novem ne bodo več kaznovane z izgubo tekme za zeleno mizo, temveč jo bodo lahko odigrale naknadno. Sprememba se nanaša tako na Evroligo kot na evropski pokal, v katerem sodeluje Cedevita Olimpija. Ta je prejšnji teden že izgubila eno tekmo za zeleno mizo oziroma z 0:20, saj je morala zaradi enega okuženega igralca vsa ekipa v karanteno in posledično ni mogla igrati tekme drugega kroga proti turški ekipi iz Burse.

Košarkarji ljubljanskega kluba so morali zaradi primera enega okuženega igralca v desetdnevno karanteno, ki jo je odredil NIJZ, in zaradi tega niso odigrali tekme proti Bursasporju, zato je vodstvo tekmovanja tekmo registriralo z 20:0 za turško ekipo. V klubu so imeli na voljo dovolj igralcev, da bi tekmo odigrali, zaradi odrejene karantene pa na parket niso stopili. So pa zato košarkarji pod vodstvom trenerje Jurice Golemca dobili domačo tekmo proti Gran Canarii v Stožicah. Prepričljivo so so v 3. krogu premagali Gran Canario s 84:68. 

Po zdajšnjem pravilniku je ekipa izgubila tekmo, če ni bila sposobna priskrbeti vsaj osem igralcev za nastop, po novem pa bodo lahko moštva, ki zaradi okužb z novim koronavirusom ali nacionalnih pravil ne bodo mogla tekmovati, tekmo prestavila na kasnejši termin. Predlog je, da se vsaka tekma lahko prestavi največ trikrat, hkrati pa naj bi vodstvo lige za vsak posamezni primer določilo datumske okvire. Pravila so priredili predvsem zaradi težav moštev v Evroligi, saj so morali zaradi okužb prestaviti tekme francoskega Asvela in ruskega Zenita.

"Že od začetka smo vedeli, da bo sezona 2020/21 posebna in drugačna ter da se bomo morali prilagoditi razmeram. Poleg sprememb pravilnika covid-19 bomo še naprej budno spremljali položaj v Evropi in prilagajali zdravstvene in varnostne protokole, da zaščitimo klube in tekmovanja," je ob tem sporočil predsednik Evrolige Jordi Bertomeu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.