Košarka

Direktor Cedevite Olimpije: Mislim, da je Ljubljana dobro sprejela projekt

Ljubljana, 10. 04. 2020 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Tekmovalna sezona 2019/20 še vedno ni povsem zaključena, zaradi pandemije koronavirusa pa nič ne kaže na to, da se bo kmalu nadaljevala. V zadnjem mesecu je dogajanje na športnih prizoriščih doživelo premor, o sezoni, situaciji v Ligi ABA in še marsičem pa je tokrat v izčrpnem pogovoru za uradno klubsko spletno stran svoje misli strnil direktor KK Cedevita Olimpija, Davor Užbinec.

Edo Murić
Edo Murić FOTO: Miro Majcen
Eden od ciljev pred začetkom sezone 2019/20 je bil, da se v stoženske vitrine po sezoni 2017/18 znova vrne pokal za naslov državnega prvaka. Ta bo vsaj še eno sezono ostal v Kopru, v tej sezoni pa prvaka ne bo. Kakšno je vaše mnenje o odločitvi za dokončno odpoved tekmovanja?
Zaradi nastalega položaja z epidemijo koronavirusa se je slovensko državno prvenstvo zaključilo predčasno, in menim, da je to pravilna in korektna odločitev. Nenazadnje je bil prav naš klub ta, ki je bil pobudnik te končne odločitve, in edino pravilno je, da je Košarkarska zveza Slovenije skupaj z vsemi klubi, ki nastopajo v Ligi Nova KBM, zdravje postavila na prvo mesto. Tekmovanje se je z Ligo za prvaka praktično zares šele začelo, posledično pa ni bilo smiselno, da se določi prvaka po dveh odigranih tekmah v Ligi za prvaka.
 
Liga ABA kolo pred koncem rednega dela še ni povsem zaključena, tudi odločitev o tem, ali se bo tekmovanje sploh nadaljevalo, še ni bila sprejeta.
Razumeti moramo, da je situacija v regionalni ligi nekoliko kompleksnejša. Klubi, ki imajo velika ambicije za igranje v Evroligi, so v sestavo svojih moštev vložila ogromno. Zato tudi tekmovanje še ni zaključeno in v tem trenutku vsi še ne vemo, kako se bo tekmovanje tudi zaključilo. Če obstaja možnost, da zmagovalca Lige ABA dobimo na parketu s športnim rezultatom, potem je treba to opcijo izkoristiti. Po drugi strani se zavedamo, da epidemija koronavirusa vpliva na življenja vseh ljudi širom sveta, posledično pa ne izključujemo možnosti, da do nadaljevanja sezone ne pride. Mnenje in stališče našega kluba je, da klubi skupaj najdejo rešitev, kako najti zmagovalca Lige ABA, predloge, kako zaključiti sezono, pa mora podati vodstvo tekmovanja. Moramo biti realni in vsi skupaj sprejeti višjo silo, ki vpliva na življenja vseh nas. V mislih moramo imeti predvsem zdravje vseh, na koncu pa bomo skupaj našli pravo odločitev in rešitev. Vsi skupaj moramo biti potrpežljivi in počakati, da vidimo, kako se bo kriza zaključila. Odločitev o nadaljevanju Lige ABA, kakršna koli že bo, zagotovo ne bo zadovoljila vseh klubov, zavedati pa se moramo, da lahko tisto pravo odločitev, kdo je prvak, poda zgolj in samo košarkarski parket. A stanje, v katerem se nahaja celoten svet, je daleč od normalnega. Biti moramo pametni in racionalni. Odločitev mora biti podana v skladu z interesi Lige ABA, obenem pa moramo imeti v mislih naš položaj v Evroligi in Evropskem pokalu ter seveda obdobje, ki nas čaka po epidemiji, ko bodo nastopili problemi v svetovnem gospodarstvu.
 
Igralci so doma, dvorane so zaprte, v nekaterih državah imajo onemogočen tudi dostop do zunanjih igrišč. Kako v takšen času sploh vzdrževati telesno pripravljenost in ostati v ritmu, da se, ko se nekega dne sezona nadaljuje, ekipe brez težav vrnejo na parket?
Tu je treba napraviti korak nazaj in razmisliti v drugi smeri. Vsa moštva po praktično celotnem svetu so igralcem naročila, da ostanejo doma in tam vzdržujejo svojo formo. Fantje se teh navodil držijo, kolikor je to enostavno mogoče. Tuji košarkarji so se vrnili v svoje domovine, meje pa so zaprte. Letala so prizemljena. Po nekaterih ocenah bo možno, do neke mere, normalno zaživeti po dveh mesecih. Vsi skupaj seveda upamo, da bo temu tako. Toda ko mineta dva meseca, in če računamo, da se je sezona prekinila sredi marca, smo že praktično v juniju. Skupnega treninga moštva niso opravila več kot dva meseca, morda celo tri mesece, najmanj mesec dni pa vsi igralci potrebujejo, da znova zadihajo skupaj in ujamejo tekmovalni ritem. To pa pomeni, da bi bile ekipe do neke mere pripravljene šele v juliju, ko pa je že praktično čas, da se začnejo moštva pripravljati na novo tekmovalno sezono.
 

Jurica Golemac je ekipo prevzel v drugem delu sezone.
Jurica Golemac je ekipo prevzel v drugem delu sezone. FOTO: Miro Majcen
Ali misli že bežijo k prihodnji sezoni, ne glede na to, da ta sezona še ni uradno zaključna? Tudi mesta v evropskih tekmovanjih so nenazadnje odvisna od končne razvrstitve ekip na lestvici regionalnega tekmovanja.
Veliko je odvisno od tega, kakšna bo v tistem trenutku zdravstvena situacija v svetu, seveda pa je s tem povezana tudi organizacija kluba in proračun za prihodnjo sezono. Naše ambicije so še vedno visoke, v prihajajoči sezoni pa želimo nastopati v slovenskem državnem prvenstvu in regionalni Ligi ABA, prav tako pa je naša želja, da se znova preizkusimo v 7Days EuroCupu. Menim, da bo na koncu tudi prišlo do tega, da bomo nastopali v vseh treh tekmovanjih.
 

Kriza, ki jo je s seboj prinesla epidemija koronavirusa, zelo vpliva tudi na gospodarstvo. Klubi po celotni regiji in Evropi so v veliki meri odvisni od sponzorjev. Kako se Cedevita Olimpija sooča z nastalo situacijo?
Zagotovo lahko predvidimo, glede na trenutno situacijo in kako zadeve stojijo, da bodo proračuni klubov po celotni Evropi manjši kot v tej sezoni ali pa v nekaterih sezonah pred tem. Že zdaj lahko vidimo, v kakšnem položaju je ne le evropsko, ampak tudi svetovno gospodarstvo. Zagotovo se bo ta položaj poznal tudi na začetku nove tekmovalne sezone, ko bodo sponzorji zaključevali z načrti za prihajajoče koledarsko leto. Tako bo ne le pri nas, ampak tudi pri vseh ostalih klubih širom Evrope. Novega položaja se bomo morali vsi skupaj resno zavedati in se prilagoditi na situacijo, ki nam jo kriza prinaša. Na osnovi proračuna pa bomo lahko nato govorili tudi o naših ambicijah v prihajajoči tekmovalni sezoni. Zaenkrat je najpomembnejše to, da vsi skupaj ostanemo zdravi in doma, ko pa bo epidemija koronavirusa minila, bomo znova razmišljali o košarki.
 
Kako pa je s sponzorji? Se je v tem obdobju, odkar se je sezona ustavila, kaj spremenilo?
V športu je položaj vedno zelo zahteven, ko govorimo o financah. Zagotovo je pri vseh klubih tako, da smo vsi skupaj v največji meri odvisni prav od naših sponzorjev, vsa podjetja pa so se v tem obdobju znašla v izredno zahtevni situaciji. Brezpredmetno je v tem trenutku pričakovati, da bodo tudi naši sponzorji vse svoje obveznosti izpolnili po predvidenih rokih. Nekateri sponzorji so se znašli v zahtevni situaciji, kar je tudi nam povzročilo določene težave, toda seveda razumemo položaj, v kakšnem so se v tem času znašli, hkrati pa tudi naši sponzorji razumejo naš položaj. Vsem našim sponzorjem se zahvaljujem za razumevanje, saj v teh težkih časih izpolnjujejo obveznosti do kluba. Hkrati vsa podjetja skušajo reševati tudi svoje težave in se resnično trudijo po svojih najboljših močeh.
 
Kako pa se stanje s sponzorji odraža na delovanje kluba?
Z našimi partnerji, dobavitelji in nenazadnje tudi z igralci neprestano komuniciramo in trudimo se, da vse naše obveznosti izpolnimo po dogovorih. Pri nekaterih stvareh bo seveda treba napraviti določene spremembe. Trenutni položaj je enostavno prezahteven in pretežak, da bi lahko vsem obljubili, da bomo svoje obveznosti poravnali do zastavljenih rokov, saj tega do določene mere nismo zmožni. Trudimo se in iščemo rešitve, predvsem kar se tiče, imenujmo jih 'notranjih' stroškov. Delamo na tem, da bomo vse obveznosti poravnali v nekem razumljivem obdobju.
 
Davor Užbinec
Davor Užbinec FOTO: Aljoša Kravanja
Kako se je klub odzval na epidemijo koronavirusa? So bili sprejeti določeni ukrepi?
Še preden je koronavirus sploh prišel v Slovenijo, smo že spremljali situacijo v svetu in se ustrezno pripravljali na možnost, da nekega dne do črnega scenarija pride tudi v Sloveniji. Znotraj kluba smo nekatere pomembne odločitve in ukrepe sprejeli praktično takoj po tekmi predzadnjega kola rednega dela Lige ABA z Budućnostjo VOLI. Vemo, da smo tekmo s podgoriško ekipo zaprli za javnost in to je bila enostavno preventiva, saj je bilo nekako vsem jasno, kaj bo sledilo. Nekaj dni po tekmi z Budućnostjo VOLI je bila sprejeta odločitev o prekinitvi slovenskega državnega prvenstva, dan za tem pa še odločitev o prekinitvi Lige ABA. Takoj smo tudi sami sprejeli odločitev o prekinitvi trenažnega procesa v ekipah mlajših starostnih kategorij, praktično isti dan pa nato še v članski ekipi. Enostavno nismo želeli ogroziti zdravje igralcev, trenerjev ali pa kogarkoli iz pisarne. Zdravje vseh smo postavili na prvo mesto. Srečen sem lahko, da v klubu in pri vseh, ki so okoli nas, ni niti enega obolelega s koronavirusom, to pa pomeni, da so bile odločitve, ki smo jih sprejeli, prave.
 
Kako pa je v tem trenutku z igralci, ki še vedno, tako kot mi vsi, čakajo, ali se bo sezona v Ligi ABA sploh nadaljevala?
Prekinitev tekmovanj in primanjkljaj tekem je avtomatično s seboj prinesel tudi nekatera vprašanja v povezavi s financami. O vseh zadevah smo se takoj pogovorili z igralci in vsem se moram zahvaliti, saj so pokazali veliko razumevanje pri tem, ko smo jim razložili, v kakšni situaciji smo se vsi skupaj znašli. Trenutno smo v fazi prekinitve pogodb z igralci, vse naše obveznosti pa bomo spoštovali, a bodo, ker se je sezona, vsaj tako kaže, zaključila predčasno, manjše kot sicer.
Enak pristop smo imeli tudi do vseh ostalih, ki delujejo v klubu, torej trenerjev in vseh nas, ki smo v pisarni. Vsak od nas bo deležen manjših korekcij v zvezi z našimi pogodbami, ki jih enostavno moramo napraviti. Hkrati pa smo čakali tudi zakon, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije, v zvezi s pomočjo, da vidimo, kako lahko izkoristimo sredstva, ki so med drugim namenjena vsem, ki jih bo kriza zaradi epidemije koronavirusa prizadela.

 
Mikael Hopkins
Mikael Hopkins FOTO: Miro Majcen

Ciljev, ki so bili zadani za tekmovalno sezono 2019/20, članska ekipa ni uspela doseči. Kakšen je vaš pogled na sezono, ki je že skoraj za nami?
Če imamo v mislih dejstvo, da je klub prejšnje poletje nastal po združitvi KK Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb ter vso problematiko, ki jo je združitev prinesla s seboj, lahko rečem, da sem s sezono dokaj zadovoljen. Vsi vemo, kakšni so bili naši cilji pred začetkom sezone. Vemo, da se nam v drugi del 7Days EuroCupa ni uspelo prebiti, tudi naslov prvaka Pokala Spar nismo osvojili, še vedno pa ne vemo, če se nam je uspelo prebiti med najboljše štiri ekipe v Ligi ABA.
Sezono smo izredno dobro začeli, ob koncu prejšnjega in začetku letošnjega koledarskega leta pa je sledila rezultatska kriza, še posebej v Ligi ABA. Porazi na domačem parketu v regionalnem tekmovanju so bili na koncu krivi, da vprašanje o preboju v končnico ni odvisno zgolj od nas. V klubi smo sami sebi največji kritiki. Posledično smo nezadovoljni z razpletom, predvsem evropske sezone, in dejstva, da je prišlo do situacije, ko nimamo vse v svojih rokah v Ligi ABA, hkrati pa se zavedamo, da se dobri rezultati ne zgodijo preko noči. Na napakah se moramo učiti, jih popraviti, in nadgraditi tisto, kar smo počeli dobro.
Veseli me, da se je povečal obisk naših domačih tekem, saj je bil primarni cilj na začetku sezone to, da se navijači vrnejo v dvorano. Ostaja grenak priokus dejstva, da bi lahko v Stožice z nekoliko boljšimi rezultati privabili še večje število ljudi. Tudi organizacija dela v našem klubu se je v tej sezoni dvignila na raven velikih evropskih klubov. Naš glavni cilj je, da je vsaka tekma posebej dogodek, ki navijaču ostane v spominu in se vsakič znova vrne v dvorano. Morda nekega dne ne zaradi športa, ampak zgolj za to, da se pride družit, uživat v dogajanju, ki ga ponujamo, košarka in zmage naših fantov pa bodo le še pika na i odličnemu večeru s prijatelji.

 
Kaj pa pogled v prihodnost? Menite, da je Ljubljana sprejela zgodbo Cedevite Olimpije, in kaj lahko klub še napravi, da se bo košarka znova v velikem slogu vrnila v glavno mesto Slovenije?
Mislim, da je Ljubljana dobro sprejela projekt Cedevite Olimpije. V tej sezoni smo lahko čutili podporo, tako navijačev kot tudi sponzorjev. Na začetku so bili morda nekateri nekoliko skeptični, a kmalu so vsi uvideli, da smo pripravljeni resno delati in dvigniti ljubljansko košarko, in s tem seveda tudi slovensko košarko, na višjo raven. Celotna organizacijska ekipa, ki deluje v okviru našega kluba, živi in diha za to, da se Cedevita Olimpija vrne na pota stare slave ljubljanskega kluba. To so navijači sčasoma uvideli, njihova podpora pa je bila praktično iz dneva v dan vse večja in večja. Že ob nastanku Cedevite Olimpije sem poudaril, da so naši načrti dolgoročni. Naša želja je rast iz leta v leto in vsi skupaj si želimo, da bomo čez nekaj let pripravljeni na to, da bomo lahko v Stožicah znova spremljali evroligaške tekme. Na žalost ne vem, kaj nam prinaša čas po epidemiji koronavirusa, toda če se bo položaj v svetu v nekem kratkem času normaliziral, verjamem, da bomo tudi mi lahko kaj kmalu sestavili moštvo, ki bo imeli podporo celotne Ljubljane in prav ta ekipa se bo nato borila za nastop v Evroligi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

7654321
10. 04. 2020 14.12
Ljubljana je dobro sprejela projekt ,saj je na tekmah v povprečju po 500 gledalcev.😧😧😧😧
Rookoko
10. 04. 2020 11.24
-1
"Mislim, da je Ljubljana dobro sprejela projekt" Sploh s tistim delom Olimpije, da ne igra s slovenskimi igralci.