Košarka

Chatrice White: Čaka nas razburljivo svetovno prvenstvo!

Ljubljana, 21. 09. 2018 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Košarkarica celjske Cinkarne, Američanka Chatrice White, se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje. To ji je uspelo na mladinskem prvenstvu 2015. Takrat je zares začutila, kako zelo velik projekt je ženska košarka v ZDA.

Ko je Chatrice White prestopila vrata telovadnice I. Gimnazije v Celju so mnogi pomislili, da gre za še eno Američanko, ki je prišla v Slovenijo in bo popolnila zasedbo državnih prvakinj.

A ni povsem tako. Whiteova je že na uvodnih prijateljskih preizkušnjah dokazala, da je izjemna igralka.  191 cm visoka igralka se dobro znajde pod obročem, a izjemno natančno meče tudi izza črte, ki označuje met za 3 točke. "Presrečna sem, da sem v Celju, da sem del tako velikega kluba, kot je Cinkarna. Gre za zelo ugledno sredino, z izjemnim strokovnim štabom. Iz talentov brusijo košarkarske diamante, vsako sezono se katera izmed nosilk igre preseli k evropskim velikanom. Kljub temu, da sem najstarejša v moštvu, da moram z izkušnjami pomagati soigralkam do dobrih rezultatov, verjamem, da imamo v letošnji sezoni izjemno kakovostno ekipo. Komaj čakam, da se začnejo tekme," pravi športnica, ki je prvi dve sezoni v ameriški študentski ligi igrala za univerzo Illinois, zadnji dve pa na zelo ugledni univerzi Florida State.

Chatrice White v dresu Celja.
Chatrice White v dresu Celja. FOTO: Gojko Kusić/ŽKK Cinkarna Celje

Četudi se ženska košarka v ZDA – po priljubljenosti – ne more primerjati z moško in ligo NBA, si želijo Američani ta trend obrniti. Želijo, da bi tudi ob spremljanju ženskih tekem vsi uživali do te mere, kot ob spremljanju tekem predstavnikov močnejšega spola. "Ženska in moška košarka v ZDA je velikanski projekt. Moške ni potrebno posebej predstavljati, saj vsi poznajo ligo NBA, gre za globalne zvezdnike. A ženska košarka prav veliko ne zaostaja. Velika čast je biti del reprezentančne zgodbe in izjemno ponosna sem, da sem bila del reprezentance, ki je leta 2015 osvojila naslov svetovnih mladinskih prvakinj," dodaja športnica, ki se zaveda, da se bo moralo tudi v ZDA nekaj bistveno spremeniti, če si želijo kakovostne profesionalne lige. WNBA je namreč spektakel, ki traja le nekaj mesecev in potem se vrunska ženska košarka v deželi onstran Atlantika igra le še v študentski ligi NCAA.

V želji po izjemnem zaslužku, najboljše igralke prejemajo tudi slab milijon evrov na sezono, se zato najboljše odpravijo v Evropo. "To je pogosta tema košarkarskih debat. Zakaj najboljše Američanke igrajo v Evropi? Letošnje poletje je bilo na to temo prelitega ogromno novinarskega črnila. Sploh, ko gre za plače, ki jih igralke prejemajo v ZDA in v Evropi. Ravno zaradi tega so začeli s projektom, s katerim želijo trend obrniti, v prihodnje naj bi vlagali precej več v žensko košarko na poklicni ravni. Upam, da se bo to zgodilo, da bodo našli rešitev tudi za ta problem," pravi Whiteova.

ZDA : Senegal
ZDA : Senegal FOTO:

Igrala s Taurasijevo
Takšen status, kot ga je in ga nenazadnje še vedno uživa v ZDA Michael Jordan, s takšnim statusom se lahko v Ameriki pohvali Diane Taurasi. Zvezdnica v pravem pomenu besede, medijsko oblegana na vsakem koraku. "Imela sem priložnost igrati in trenirati z njo. Nazadnje, ko sem bila vabljena na kamp WNBA moštva Phoenix Mercury. Ogromno sem se naučila, saj gre za neverjetno košarkarico in izjemno osebo. Naslednja, od katere sem se lahko ogromno naučila je A'ja Wilson," dodaja članica slovenskih državnih prvakinj, ki jo letos čaka nastopanje v pokalu FIBA, regionalni ligi WABA in vseh domačih tekmovanjih.

A z enim očesom bo pozorno spremljala tudi svetovno prvenstvo in stiskala pesti za rojakinje: "Menim, da bi morala naša reprezentanca ubraniti naslov svetovnih prvakinj, čeprav je bila zadnja prijateljska tekma z Avstralkami zelo izenačena. Verjamem, da nas čaka razburljivo svetovno prvenstvo."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.