Košarka

Curry dvomi v pristanek astronavtov na Luni, Nasa ga vabi na obisk

Houston, 11. 12. 2018 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarski zvezdnik Stephen Curry se je pridružil nekaterim znanim športnim imenom, ki so se v zadnjem obdobju "proslavili" z dvomljivim poznavanjem znanosti. V neki radijski oddaji je skupaj še z nekaterimi ameriškimi košarkarji namreč podvomil v to, da je človeku uspelo pristati na Luni, kar je že sprožilo odziv Nase.

Dvomljivec. Igro Stephena Curryja so večkrat primerjali z igro Nezemljana, toda v človeško sprehajanje po Mesecu ne verjame.
Dvomljivec. Igro Stephena Curryja so večkrat primerjali z igro Nezemljana, toda v človeško sprehajanje po Mesecu ne verjame. FOTO: AP
Dvomi o pristanku na Luni niso zgolj ameriška posebnost, nedavno je evropsko javnost s podobnimi izjavami kot Curry in Irving presenetil dolgoletni španski reprezentant in član Porta Iker Casillas.

Stephen Curry je na radijski oddaji skupaj s soigralcem Andrejem Iguodalo in voditeljema, košarkarjema Vincem Carterjem in Kentom Bazemorejem, razpravljal o številnih temah izven košarke, ko je v medklicu sprožil vprašanje o pristanku na Luni, poroča ameriški časnik The New York Times. Na grozo znanstvenikov po svetu so si bili vsi prisotni košarkarji na oddaji enotni, da se to ni zgodilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pojasnilu je eden najboljših košarkarjev zadnjih let dejal, da preprosto dvomi v pristanek na Luni. To je nato sprožilo razpravo o najbolj popularnih teorijah zarote o pristanku na našem satelitu, med drugim tudi to, da je celotno zadevo uprizoril in posnel znani ameriški filmski režiser Stanley Kubrick.

Povabilo na obisk in ogled kamnov
Takšne teorije so namreč še posebej v ZDA v vzponu, kljub vsem dokazom o človeškem pristanku na Luni. Na besede znanega športnika se je zato že odzvala ameriška vesoljska agencija Nasa. Ta je Curryja povabila, da med naslednjim gostovanjem njegovega moštva Golden State Warriors v Houstonu obišče agencijo, da mu razkažejo dokaze o pristanku na Luni.

Nasine fotografije pristanka na Luni, v katerih pristnost dvomi Curry.
Nasine fotografije pristanka na Luni, v katerih pristnost dvomi Curry. FOTO: AP

Med drugim so mu ponudili ogled kamnov, ki so jih astronavti prinesli z Lune. Nasa je namreč med letoma 1969 in 1972 v sklopu programa Apollo s svojimi plovili šestkrat pristala na Mesecu, 12 njenih astronavtov pa se sprehajalo po Luninem površju. Na svoji spletni strani agencija tudi izpostavlja, da je pristanek priznala tudi zaprisežena sovražnica Amerike tistega časa Sovjetska zveza, ki je lahko neodvisno sledila misijam v sklopu programa Apollo.

Dvomi tudi Irving
Curry ni prvi znani ameriški košarkar, ki je v zadnjem času izrazil dvom v znanstvene dosežke. Podobno je pred kakšnim letom storil tudi zvezdnik ekipe Boston Celtics Kyrie Irving, ki je vztrajal, da je Zemlja ploska. Oktobra se je po skoraj letu dni prepričevanj znanstvenikov vendarle opravičil za svoje besede in priznal, da je bil nekaj časa "obseden s teorijami zarote".

Kot dodaja New York Times, bi tako Curry kot Irving lahko na svoje dvome o znanstveno dokazanih dejstvih dobila hiter in jasen odgovor, če bi si le ogledala znamenito fotografijo Zemlje, tako imenovano "Modro frnikolo", ki jo je posnela ekipa Apollo 17, poslednja človeška misija, ki je pristala na Luni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklč
11. 12. 2018 15.09
-3
Zanimivo, da se še kakšen rusoljub ni oglasil in podvomil. Je ogromno člankov, kjer je Sovjetska Zveza potrdila pristanek. Rusoljubi pa dvomijo vseeno, ker pač niso bili to rusi ampak Američani..
Wahl
11. 12. 2018 14.51
+7
No ja, morda bomo nekoč vseeno presenečeni kako zavedeni smo bil i pri nekaterih dosežkih.
detect
11. 12. 2018 14.09
-7
košarkarji tako ali tako niso bili nikoli preveč razgledani.
GAYPROPAGANDA
11. 12. 2018 13.49
+7
In zemlja je ravna! Eni bolje da se zadev, ki zahtevajo več kot dve možganski celici raje izogibajo!
jan.k94
11. 12. 2018 13.45
+5
Bolje da se držijo športa, znanost pa prepustijo resnim in izobraženim znanstvenikom
Quercus
11. 12. 2018 13.19
+8
Ne vem zakaj se zdi nekaterim pristanek na luni nekaj tako nemogočega? Če Američani res ne bi pristali na Luni, bi se to takoj razvedelo. Kajti druge države, ki prav tako preučujejo vesolje, na čelu z glavnimi tekmeci Rusi, bi kaj hitro in z velikim veseljem objavile kopico dokazov, da je NASA zavajala javnost. Ker pa tega ni storila prav nobena država, je ta teorija zarote več kot očitno ena najbolj butastih kar si jih je kdaj izmislil človeški um.
GAYPROPAGANDA
11. 12. 2018 13.50
+6
Rusi bi jih v času hladne vojne osmešili do konca, če bi ameri blefirali!
fairplayy
11. 12. 2018 13.11
+10
ma srečo da rokovanje z žogo bolj cenjeno kot pa znanost, katera lahko več ponudi in olajša življenje slehernemu človeku
kaoslovenac
11. 12. 2018 13.05
+10
Že od nekdaj znana teza za športnike in o njihovem IQ...
SenecaLucius
11. 12. 2018 13.20
+1
...in posledično 80% športnikov po končani karieri bankrotira!
papi1
11. 12. 2018 17.44
+0
Imaš prav ampak pozabil si napisati, da to velja za Balkan in balkanske "fuzbaliste". V Ameriki boš brez fakultete igral samo na svojem dvorišču.