Košarka

Dolga pot do dna in vprašanje za 200 milijonov. Kako obdržati Dončića?

Dallas, 12. 04. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
28

Začelo se je leta 2018. Na letalo iz Madrida v Dallas je stopil 19-letnik iz Ljubljane, ki je kmalu vsem v ligi NBA dal vedeti, da je v Teksas prispel nov šerif. Nagrado za novinca leta, štiri nastope na tekmi All Star in tri izbore v idealni peterki lige pozneje je vse bolj jasno, da pot v ligi NBA za že zdaj najboljšega slovenskega košarkarja vseh časov ne bo preprosta. O njem in njegovem moštvu se v minulih tednih govori ogromno, a razlog za neskončne debate vseh povezanih z najboljšo košarkarsko ligo na svetu tokrat ne tiči v dobrih predstavah Slovenca, ampak vse bolj nejasni prihodnosti njega in njegovega kluba.

Dallas Mavericksi na čelu z lastnikom Markom Cubanom v zadnjem času hodijo iz ene krize v drugo. Kmalu po podpisu nove petletne pogodbe z Luko Dončićem v vrednosti več kot 200 milijonov evrov je slike nasmejanih obrazov vseh vpletenih na naslovnicah ameriških časnikov zamenjala velika metaforična ura, ki je začela odštevati čas do konca te pogodbe. O tej uri knjigo piše ESPN-ov novinar Tim MacMahon. Omenjena ura tiho tiktaka v ozadju vsakdana vseh vpletenih v sprejemanje odločitev v tem klubu. 

Priložnost, da skozi vrata kluba, ki ima na naboru lige NBA na voljo peti izbor, vstopi zvezdnik, kot je Luka Dončić, je milo rečeno skoraj nemogoča. Možnost, da legendarni evropski košarkar Vlade Divac, ki je leta 2018 kot športni direktor vodil Sacramento Kingse, zavrne priložnost, da evropskega čudežnega dečka na drugem mestu izbere, je še manjša. Da potem s tretjim izborom igralca, kot je Dončić, izbere Atlanta in se mu odreče v zameno za Traeja Younga, meji na čudež.

Na tej loteriji je leta 2018 zmagal Dallas. Po "sedmici" pa so Mavsi na istem naboru zadeli še "6 + 1", saj so s 33. izborom leta 2018 izbrali Jalena Brunsona. V deželi Mavericksov se je sezono pred odhodom največje legende v zgodovini kluba Dirka Nowitzkega iz vzhoda znova dvignilo sonce, ki je še dodatno pogrelo pregovorno vroči Teksas. A statistika veli, da kar 70 odstotkov zmagovalcev na loteriji svoje silne milijone popolnoma zapravi v nekaj letih. Mavsi so za to potrebovali natanko pet let.

Mark Cuban, Luka Dončić in Kyrie Irving
Mark Cuban, Luka Dončić in Kyrie Irving FOTO: AP

Prvič po uvodni sezoni Dončića v ligi NBA se moštvo iz Teksasa ni uvrstilo v končnico. Še huje, Dončić se z druščino ni uvrstil niti na 10. mesto zahoda, ki bi mu zagotovilo dodatni tekmi za vstop v končnico. Vse to se je zgodilo manj kot leto po uvrstitvi v konferenčni finale. Resnici na ljubo so Mavsi del bogastva, ki ga je s svojim prihodom v klub s seboj prinesel Ljubljančan, zapravili za nove igralne listke, ki pa so bili vsakič nedobitni. Zdaj so na mestu, ki se ga boji vsako moštvo lige NBA. Luka Dončić je lahko že čez tri sezone prosti igralec in postane še en v vrsti super zvezdnikov, ki klubu, v katerem je začel svojo kariero v NBA, pomaha v slovo. Kako smo prišli do sem?

Vsi so krivi, Luka še najmanj ...

Začnimo pri človeku, ki je lastnik kluba že od leta 2000. Mark Cuban ni bil tisti, ki je na naboru izbral Dirka Nowitzkega, ki je v ligo vstopil natanko 20 let pred Dončićem, je pa človek, ki je sprejel odločitev, da leta 2004 iz kluba izpusti organizatorja igre Steva Nasha. Takrat 30-letni Nash kluba ni želel zapustiti. Cuban mu je ponudil petletno pogodbo, ki bi v njegove kovčke na sezono prinesla približno 36,5 milijona evrov. Phoenix Sunsi so mu za šest sezon ponudili 51 milijonov evrov. Nash se je Cubanu s to številko vrnil, a poslovnež mu je pomahal v slovo, saj ni menil, da je vreden take pogodbe. Nash je odletel v Phoenix in tam blestel, saj je že v naslednjih dveh sezonah bil izbran za najkoristnejšega igralca lige. Pozneje se je Cuban pošalil: "Steve je super fant in rad ga imam na smrt, ampak zakaj ni mogel igrati kot MVP, ko je bil naš član?"

Vam je ta scenarij znan? Zelo podobno se je zgodilo lansko leto. Vlogo Nasha je igral Jalen Brunson, Mark Cuban pa se v minulih 19 letih očitno ni veliko spremenil. Brunsonu bi še januarja lani lahko ponudil štiriletno pogodbo za natanko 51 milijonov evrov, ki bi jo Brunson po lastnih besedah sprejel, a tega ni storil. Zdaj je Brunson član New York Knicksov in v štirih letih bo zaslužil 95 milijonov evrov. Njegovo moštvo se je na vzhodu uvrstilo v končnico, on pa s 24 točkami, tremi skoki in šestimi podajami na tekmo naravnost blesti.

Kljub številnim neuspehom je Cuban okoli Nowitzkega na koncu vendarle sestavil moštvo, ki je osvojilo naslov. Dončić si s tem naslovom na žalost ne more pomagati. Cuban se je v Dončićevem času že dvakrat znašel pod drobnogledom lige zaradi preveč očitne želje po neuspehu. Bolj natančno je svojemu trenerju in športnemu direktorju zelo javno naročil, da mora moštvo na koncu sezone čim več tekem izgubiti v želji, da si na naslednjem naboru zagotovi čim višji izbor. Leta 2018 je zaradi svoje predrznosti in javnega priznanja, da želi to doseči, moral plačati krepkih 550 tisoč evrov kazni. Letos si bo zaradi podobnega dejanja očitno prislužil še višjo kazen, čeprav se ta poteza po vsej verjetnosti ne bo izplačala. 

S tem je ta izbor poskušal zaščititi pred New Yorkom, v primeru, da se nahaja nižje od 10. mesta, so ga dolžni poslati zaradi neuspešnega prestopa Kristapsa Porzingisa leta 2019. Zdaj imajo zgolj triodstotno možnost, da znova osvojijo loterijo in Cubana odrešijo muk s prihodom najbolj opevanega mladeniča v zgodovini košarke Victorja Wembanyame. Na drugi strani imajo kar 17-odstotne možnosti, da izbirajo z 11. mesta, kar bi pomenilo, da bi njihov izbor pripadel New Yorku, ki bi se znova obogatil s Cubanovo nesrečo. Čeprav so take mahinacije v ligi NBA pogoste, je Cuban s svojim glasnim in iskrenim pristopom znova ujezil vodilne v pisarnah lige.

Komisionar lige Adam Silver ni edini, ki ni bil zadovoljen s Cubanovo potezo. Dončić je po zaključku sezone javno priznal, da se s sedenjem na klopi na zadnjih dveh tekmah rednega dela ni strinjal. Zavrnil pa je namige, da je v klubu vse bolj nezadovoljen in vse bližje izhodnim vratom. Jasno je, da je odhod Luke Dončića iz kluba največji strah Cubana, ampak razlogov za veselje Slovenca v Dallasu je vse manj, časa tudi ...

60, 21, 10 ...

Na prvi pogled je letošnja sezona Luke Dončića najbolj učinkovita v njegovi karieri v ligi NBA. Na tekmo je v povprečju igral največ minut, na koš metal največkrat, dosegal največ točk, bil je tudi najbolj učinkovit, odkar je igralec lige NBA. Je pa tudi velika tarča kritikov. Natančneje, njegov pristop k obrambnim zadolžitvam, fizična pripravljenost in njegov odnos s sodniki, ki so iz tedna v teden bili vse bolj "kregani" s strani Ljubljančana, ki je zaradi položaja svojega moštva bil vse bolj nezadovoljen. Košarkar, ki se novinarjem pregovorno izogiba, z njimi pa po navadi "pod prisilo" podeli zgolj minimalni vpogled v svoje razmišljanje, je med serijo porazov z javnostjo nepričakovano podelil svoje zasebno in profesionalno nezadovoljstvo.

Številni nadobudni "novinarji" so za njegovo nesrečo poskušali okriviti zadnjo panično potezo v vrsti paničnih potez Cubana, Kyrieja Irvinga. Resnici na ljubo je organizator igre zaradi svojih pogledov izven parketa in željo, da te poglede deli s širnim svetom, prelahka tarča. Dončić se zaveda, kako pomemben je lahko košarkar, ki je z odločilnim metom na sedmi tekmi finalne serije leta 2016 osvojil naslov prvaka. Zato je tudi javno izrazil željo, da Irving za razliko od Nasha in Brunsona podaljša pogodbo z Dallasom. Njegova želja mogoče ne bo uresničena, saj Cuban novinarjem ni želel potrditi, da je Irvingu pripravljen plačati maksimalno pogodbo. Vzorec je znan, čas pa bo pokazal, ali se je lastnik Mavsov naučil iz svojih dosedanjih napak.

Luka Dončić (levo) in Kyrie Irving (desno) sta večino tekme proti Chicagu skupaj spremljala s klopi.
Luka Dončić (levo) in Kyrie Irving (desno) sta večino tekme proti Chicagu skupaj spremljala s klopi. FOTO: AP

Lillard in Antetokounmpo, dve plati istega kovanca

Dončić ni edini košarkar v zgodovini lige NBA, ki se je znašel v tem položaju. V najmočnejši ligi na svetu nezadovoljni igralci že od samega začetka hitro najdejo novo sredino, v zadnjem času pa klubi za njihovo srečo počnejo praktično vse, kar je v njihovi moči. Pravzaprav so tisti, ki v klubu vztrajajo kljub neuspehom v zadnjih letih bolj redki. Za najbolj zveste veljajo prav evropski košarkarji. Nikola Jokić je dvakratni MVP, ki še ni igral v finalu lige, kljub temu pa je javno dal vedeti, da Denverja ne namerava zapustiti. Nowitzki je še vedno edini v zgodovini lige NBA, ki je v zgolj enem klubu odigral kar 21 sezon. Nato je tu Giannis Antetokounmpo. Grk je v sezoni 2020/21 bil na seznamu želja praktično vsakega kluba v ligi in dolgo se je namigovalo, da bo Milwaukee Buckse zaradi neuspehov zapustil. 

Moštvo iz Wisconsina ni obupalo in s pametnim ter pogumnim pristopom vodilnih mož v klubu je Antetokounmpo na koncu le sprejel ponudbo Milwaukeeja. Prepričal ga je prihod organizatorja igre Jrueja Holidayja. Za svojo zvestobo je poleg največje možne pogodbe manj kot šest mesecev pozneje prejel še eno nagrado. Z novim soigralcem je osvojil svoj za zdaj edini naslov prvaka. To se zgodi, ko igralec, ki bi lahko igral v katerem koli moštvu v ligi, ostane zvest tistemu, ki je vanj najbolj verjel, še preden je dosegel svoj prvi koš v ligi.

Drugo plat tega kovanca najdemo na zahodu, v Portlandu. Damien Lillard tam živi in v dresu Trailblazersov igra od leta 2012. Po sedmih nastopih na tekmi vseh zvezd in številnih odločilnih metih v najbolj napetih trenutkih tekem v končnici v njegovo kakovost nihče več ne dvomi. V 11 sezonah je s Portlandom v končnici nastopil osemkrat in le enkrat obiskal finale zahodne konference. Kljub številnim napovedim je svojemu moštvu ostal zvest in s Portlandom podpisal ogromno pogodbo, po kateri bo v sezoni 2026/27 pri 36 letih starosti zaslužil neverjetnih 63 milijonov dolarjev (okoli 57 milijonov evrov). Kljub zavidanja vrednemu znesku bi Lillard po drugi zaporedni neuspešni sezoni, ki se je zaključila brez končnice, lahko zahteval prestop. Tega za zdaj še ni storil, po zaključku sezone je znova potrdil svojo zvestobo moštvu in mestu, ki v primeru njegovega odhoda takega zvezdnika še dolgo ne bi videlo.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Jasno je, da bi morebiten naslov v dresu Portlanda zanj bil neskončno bolj vreden kot pokal v dresu katerega od drugih moštev, a zaradi potez vodilnih mož v klubu se je pri 32 letih starosti po svoji statistično najuspešnejši sezoni znašel v nezavidljivem položaju. Zvestoba trenutnemu klubu zagotovo ne bo obrodila šampionskega prstana, odhod pa iz leta v leto deluje vse bolj nemogoč. Tudi osem let mlajši Dončić se bo v prihodnjih letih moral odločiti, kakšno kariero želi ustvariti. Odhod ne zagotavlja uspehov, ostanek tudi ne. Vsekakor je jasno, da bosta športni direktor Dallasa Nico Harrison in lastnik Mark Cuban morala zelo hitro in izjemno učinkovito obrniti tanker, ki hitro pluje v napačno smer. Luka Dončić pa se bo moral odločiti, ali bo svojima kapetanoma zaupal ali oblekel rešilni jopič in poklical na pomoč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
13. 04. 2023 16.32
+1
že pred dvema letoma sem zapisal da Luka v Dallasu brez potrebe izgublja energijo in zdravje ker s tem klubom ne bo nikoli prvak ...
Boris JahBoris Hribljan
12. 04. 2023 13.21
+4
Luka naj gre čimprej iz Dallasa! Tu mu bo samo propadla kariera! Cuban je totalno nesposoben ustvariti uspešen klub! Srečo je imel, ko so dobili Dirka in, ko so dobili Luko! To je pa tudi vse! Da v petih letih kar je Luka pri Dallasu niso uspeli zgraditi konkurenčne ekipe za naslov pove, da je nekaj narobe! Zelo narobe! Z goljufi nikoli ne imej opravka!!! In Cuban ni nič drugega kot goljuf! Obogatel je tako, da je Yahoo-ju prodal nedelujoč program kar je še danes ena največjih prevar!
printerus
12. 04. 2023 10.58
+3
Poveličevanje žogometalca ( ki kapo dol - sicer odlicno opravlja svoj posel ) v šerifa in boga ipd, lahko vidiš samo na tem portalu. On je še vedno samo žogometalec. Ne recem clanek ali dva tedensko - tole pritiskanje na javnost vsakodnevno po dva cclanka na naslovnici, Doncic gor, Doncic dol....zdaj ali se vam je odpeljalo v urednistvu, ali pa vasi lastniki v Ameriki dobivajo velike denarce od nekoga, da takole promovirate tega razvajenega mulota...vsi se vam že smijijo..
tekač
12. 04. 2023 10.55
+2
Biti zvest klubu,ki strelja take " kozle" meji na neumnost. Cuban se ne more obnašati tako,kot se saj je. Dobil je kuro,ki mu nese zlata jajca. Pa kljub temu je škrt. Dalas kot mesto in on kot lastnik so z Dončičem dobili na prepoznavnosti in bi morali že v drugi sezoni kupiti centra najboljšega kar bi jih lahko dobili. To bi bila osnova. V tretji njegovi sezoni bi poleg Dončiča moral zaigrati tretji zvezdnik. Lahko tudi Irving. Potem bi morali obdržati igralce, ki so dobro igrali. To pa zahteva denar. Brez tega ni naslova. Seveda ko pa pride naslov se vložek podvoji. Drugače Dončič ,Gianni te bi bi zelo vesel ....samo ali je prstan ali denar. Jaz bi se odločil za prstan...
HUSO BOSS
12. 04. 2023 10.24
-2
ŠE SEZONA DVE PA GA NOBEN VEČ OMENIL NE BO! OJ LUKE NAŠE GORE LIST
rrr123
12. 04. 2023 10.07
-3
bi lahko preživljo celo slovenijo:D
Uporabnik1888402
12. 04. 2023 10.01
-2
Luka, Durant in James recept. Pejt tja kjer je najmanj 5 zvezdnikov ...
rrr123
12. 04. 2023 09.28
-4
res mu je težko z temi miljoni
BitterTruth
12. 04. 2023 09.17
+8
Luka je v glavi 15 letnik... dokler ga pamet ne sreca ne bo nic... najprej naj shujsa, da bodo kolena zdrzala treninge, potem naj pospesi treninge, prevzame naj vlogo liderja (zal je do sedaj kazal da tega nima v sebi) in neha naj se brigati za osebno statistiko (ali naj prizna da poleg financnih ciljev nima niti malo sportnih)... to pa seveda menjava kluba, ker cubanu ocitno ni jasno da ne mores zmagat ce vsako tekmo pokasiras 120 tock... kaj pocne tam milic in druscina mi sploh ni jasno, razen to da ima luka druzbo pri cevapih in alkoholu... upam da tak talent ne bo sel v nic (je pa res da narava z eno roko da, z drugo pa vzame)
265004
12. 04. 2023 09.12
-1
kakšen pompozen začetek članka:na letalo je leta 2018 sedel šerif....Ja ,res je sedel šerif,ampak prepotenten razvajen mulo,ki mu pravila lepega vedenja in športno obnašanje nič ne pomenijo oz.misli da bo on poleg tega da mu je na tekmah dovoljeno vse,še sodil...Novinarji ga poveličujete v vsakem članku,čeprav ima obupen met in se ne zna športno obnašati...Mogoče je pa za Dalas še dobr da gre,da mal zadihajo...rešitev je če bo šel drugam,da pride nekam kjer bo tiho in bo igral in se bo obnašal kot mu bodo naročili...
titomeni
12. 04. 2023 09.34
+3
franci1972slo
12. 04. 2023 09.08
+0
Samo to bom rekel - si predstavljate, da bi se MJ ali Kobe strinjala s tem, da 3 tekme pred koncnico odigrata 1 cetrtino in potem opazujeta kako bodo izgubili? Kobe je s strganimi vezmi odmetal se prosta meta, ki ju je imel. MJ bi verjetno prej pobil soigralce v garderobi kot to dopustil. To loci najvecje od velikih. Luka je pac skomignil z rameni in na press konferenci povedal da “mu to ni vsec”. Potem pa je sel na hot dog.
JaBas
12. 04. 2023 09.01
+10
Luka naj se primarno znebi Milica in njegovega entouraga...odkar je zraven gre vse samo navzdol, od debakla na EP dalje, ko so vecer orej veselo popivali... zakaj o tem nihče nič ne piše?? Treba bo odrast iz dečka v možakarja in to pomeni predvsem drugačen odnos do samega sebe in okolja. Manj ugovarjanja sodnikom, več dela na sebi in več profesionalizma. Žal samo (izjemen) talent ni dovolj v današnjem svetu, ko je profesionalni šport neizprosen. Če želiš biti najboljši, moraš biti najboljši na vseh področjih
franci1972slo
12. 04. 2023 09.03
-6
Aha si ti tudi slisal :) Luki je naivno vsec “kako so to poceli tastari”, samo ne uposteva pa, da te tastari cez cetrtfinale niso mogli, v NBA so pa klopi greli.
ta_pametni
12. 04. 2023 09.09
+0
Drži kar pišeš, samo to nima kaj dosti zveze z Dallasovim vodstvom, ki je verjetno top 3 po nesposobnosti.
franci1972slo
12. 04. 2023 09.14
-2
ta_pametni
12. 04. 2023 09.17
+1
To nima nobene veze. Ne moreš direktno primerjati franšize z igralcem.
ta_pametni
12. 04. 2023 09.01
+0
0 šans, da Donke ostane v Dallasu. Je samo vprašanje časa kdaj bo odšel.
Pikapokapolonica
12. 04. 2023 08.49
+1
In Luka se strinja s temi mahinacijami in pomaga klubu izgubljati? Kaj dela denar.
Zanesenjak
12. 04. 2023 08.46
+0
Res se slinim ob obilici komentarjev o tej temi na raznih portalih. Resnici na ljubo se dogaja v ozadju marsikaj, ker ne bomo izvedeli nikoli oz. vsaj ta starejši ne. Dokler kdo ne napiše kakšnih spominov. V kar pa ne verjamem preveč. Skratka komentarji in komentatorji, s fantazijo na plano.
wsharky
12. 04. 2023 08.17
+4
predlagam, a kot posojen igralec igra za KK Olimpijo
dark horse
12. 04. 2023 08.10
+11
Luka bo moral najprej razčistiti pri sebi po kaj je prišel v nba. Ali zaradi prstana ali po osebno statistiko, ker to si lahko fila še bolj uspešno v kakšnem še slabšem klubu. Ko bo to razčistil pa je cajt da začne delati na sebi. Najprej glava nenehno prepiranje s sodniki in nasprotniki, kot drugo pa fizika. Vsaj 15 kg dol in dobiti mišice namesto zalitosti,že tako ima veliko problemov s poškodbami.
zmerni pesimist
12. 04. 2023 08.08
+13
Z dallasom nikoli ne bo videl prstana
Klasik
12. 04. 2023 08.00
+0
Vsak dan brezveze novice. A davki so tudi plačani v SLO.
HUSO BOSS
12. 04. 2023 08.00
-6
KOLIKO METOV ZA ZMAGO JE ZAFRKNIL LETOŠNJO SEZONO🤦‍♂️IN NA KONCU ISKATI NAPAKE V LASNIKU JE RES SMEŠNO. VSA TA STATISTIKA KI JO JE DOSEGEL DO SEDAJ NE ŠTEJE PRAV NIČ SAJ SE JE VSE SKUPAJ USTAVILO. ZMANJKALO MU JE PREDVSEM KONSTANTNOSTI KAR LOČI VELIKA IMENA OD POVPREČNEŽEV. ČAS VEDNO POKAŽE RESNICO
slayer2
12. 04. 2023 08.14
+8
apage
12. 04. 2023 08.34
+4
HUSO BOSS, si ti ziher, da gledaš prave tekme? Kaj pa pri njem ni konstantno? Ob slabših dnevih ima boljšo statistiko, kot 80% lige ne glede na nasprotnike, ki so vrhunski.... ne lapaj kr neki
titomeni
12. 04. 2023 09.16
+2
Huso pa ti nimas pojma.. Na lastniku je da najde (iscejo drugi) igralce da sestavi pravo ekipo. Glede na to da vsak ciciban ve da jim manjkajo obrambni igralci in konkretni centri, oni pa zamenjajo edina 2 ki sta igrala obrambo za 1 napadalnega, je vsekakor kriv lastnik in ne meti luke ko dobi zogo 1s pred koncem in mora metati