Košarka

Dončić: Omejitve v pogodbi? Ni jih, igral bom za Slovenijo

Ljubljana, 10. 08. 2021 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec, Marko Juvan, STA
Komentarji
509

Dallas Mavericksom je uspelo doseči dogovor o podaljšanju pogodbe za nadaljnjih pet let s slovenskim košarkarskim superzvezdnikom Luko Dončićem. Gre za najvišjo v zgodovini lige NBA, ki si jo je prislužil tako mlad igralec po izteku pogodbe za novinca. Dallas je ob tej priložnosti v ljubljanskem hotelu Intercontinental pripravil tudi novinarsko konferenco.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dončić podpisal pogodbo
    03:04
    Iz 24UR: Dončić podpisal pogodbo
  • Iz SVETA: Podpis pogodbe
    05:19
    Iz SVETA: Podpis pogodbe
  • Luka Dončić o tem, kako bo igral Dallas v naslednji sezoni
    00:23
    Luka Dončić o tem, kako bo igral Dallas v naslednji sezoni
  • Luka Dončić v superlativih o vodstvu Dallasa
    00:20
    Luka Dončić v superlativih o vodstvu Dallasa
  • Luka Dončić o tem, kam bi peljal delegacijo Dallasa
    00:31
    Luka Dončić o tem, kam bi peljal delegacijo Dallasa
  • Luka Dončić ob podpisu večletne pogodbe z Dallasom
    00:29
    Luka Dončić ob podpisu večletne pogodbe z Dallasom
Luka Dončić ob podpisu pogodbe z Dallasom
Luka Dončić ob podpisu pogodbe z Dallasom FOTO: 24ur.com

Petletna pogodba bo vredna 207 milijonov dolarjev (175 milijonov evrov), kar je po pravilih lige NBA najvišja možna pogodba, ki jo je Dallas lahko ponudil Luki Dončiću, in hkrati najdražja pogodba za novinca (Dončić v pogodbenem smislu še vedno velja za novinca, saj ima veljavno pogodbo, ki jo je sklenil ob prihodu v Dallas, čeprav je za teksaški klub že odigral tri polne sezone) v zgodovini lige NBA. Nova pogodba bo začela veljati s sezono 2022/23, ko se izteče trenutna pogodba slovenskega zvezdnika. V pogodbo je vključen tudi tako imenovan "player option" oziroma možnost, da se Dončić po četrtem letu pogodbe odloči, ali bo pod istimi pogoji ostal v klubu še za eno leto, zahteval novo pogodbo ali prekinil sodelovanje.

Del Dallasove odprave v Ljubljani so lastnik kluba Marc Cuban, svetovalec in legenda kluba Dallasa Dirk Nowitzki, glavni trener Jason Kidd, generalni menedžer Nico Harrison in njegov pomočnik Michael Finley.

22-letni Ljubljančan je ob podpisu pogodbe med drugim dejal: "Poleg pogodbe lahko z veseljem oznanim tudi, da bomo povečali obseg dela Fundacije Luke Dončića. Gre za mednarodno neprofitno organizacijo, ki bo pomagala meni ljubim krajem, kot sta domača Slovenija in severni Teksas. V sodelovanju z 2K Foundations bomo v Sloveniji kmalu odprli dve košarkarski igrišči. Preuredili bomo igrišča, na katerih sem vadil kot otrok, in zelo se veselim, da bodo imeli otroci priložnost igrati na istih igriščih kot jaz in gojiti iste sanje, kot sem jih jaz. Komaj čakam na prihodnost, ki me čaka na košarkarskem igrišču in ob njem." Na novinarski konferenci, ki je potekala v slovenskem, angleškem in španskem jeziku, je 22-Ljubljančan razlagal, kako srečen je, da ostaja del Dallasove družine. "Zame je to poseben trenutek. Hvala Dallasu za priložnost. Nisem si mislil, da se bo to zgodilo. Hvala številnim. Tudi ljudem v Madridu, BDA, dekletu, ki me podpira, očetu in mami, vsem, ki so mi stali ob strani. Očitno ni bila slaba ideja, da sem odšel v Madrid."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luka Dončić je v sezoni 2017/18 postal najmlajši MVP (Most Valuable Player oz. najkoristnejši igralec) Evrolige in z Real Madridom tudi osvojil naslov prvaka. Nato se je prijavil na nabor severnoameriške lige NBA, ko so ga kot tretji izbor izbrali pri Atlanta Hawks in ga takoj zamenjali s Traejem Youngom, ki so ga kot 5. izbor izbrali pri Dallas Mavericksih.

V krstni sezoni je Dončić povprečno dosegal vsaj 20 točk, pet skokov in pet podaj na tekmo, s čimer je postal šele peti novinec v zgodovini NBA, ki mu je to uspelo, in si hkrati tudi prislužil naziv novinca leta. V naslednjih dveh sezonah se je z Mavericksi dvakrat uvrstil v končnico in dvakrat klonil proti Los Angeles Clippersom. V obeh omenjenih sezonah je tudi zaigral na tekmi vseh zvezd (All Star Game) in bil izbran v najboljšo peterko sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vedno za Slovenijo'

"Danes so se moje sanje uresničile. Košarka mi je v življenju dala ogromno in me popeljala na številne čudovite kraje. Počaščen in vznemirjen sem, da bom ostal v Dallasu kot del Mavericks," je na novinarski konferenci povedal 22-letni Dončić. 

Dončić je minulo sezono v povprečju dosegal po 27,7 točke, 8 skokov in 8,6 podaje na tekmo, ob tem je 47,9-odstotno metal iz igre, 35-odstotno za tri. Dallas okoli Dončića želi zgraditi ekipo za osvojitev naslova. Klub se namreč ni prebil dlje od prvega kroga končnice, vse odkar je leta 2011 s Kiddom in Nowitzkim osvojil naslov prvaka.

Po pravilih lige NBA bo Slovenec v novi pogodbi užival šele od sezone 2022/23 dalje. Letos ga bo Dallas namreč plačal še po veljavni oziroma osnovni, ki jo je Ljubljančan kot novinec v tekmovanju podpisal pred tremi leti. Ta mu je v prvi sezoni prinesla 6,5 milijona dolarjev, v drugi 7,6, letos osem in naslednjo 10,1 milijona. Po novi pogodbi od 2022/23 bo Dončić prvo sezono dobil 35,7 milijona, zadnjo, peto, do katere ima pravico igralec sam, 47,1 milijona oziroma v povprečju 41,4 milijona, poročajo različni ameriški mediji. Ob tem izpostavljajo, da ne morejo vsi igralci, starosti Luke Dončića, doseči maksimalne vsote za podaljšanje. Po pravilih lige NBA morajo za to izpolnjevati določene pogoje. Dončićev vrstnik Trae Young je na primer podpisal pogodbo za podobno vsoto, a teh številk ne bo dosegel, če v prihodnje ne bo izpolnil določenih pogojev. Najprej mora biti igralec na naboru izbran dovolj visoko, da že v startu izpolni finančni maksimum za novinca. Pri podaljšanju pogodbe za novinca za pet let mora klub spoštovati pravilnik lige, ki določa, da sta prvi dve leti zagotovljeni, za tretje in četrto leto imata obe strani različne možnosti, do zadnje, pete sezone pa je upravičen igralec oziroma lahko on sam izbere možnost podaljšanja ali prekinitve. Če bo torej Dončić izbral, da bo v Dallasu ostal vseh pet sezon, bo v tem času skupno prejel 207 milijonov dolarjev.

Luka Dončić v družbi vodilnih mož Dallasa na čelu z lastnikom kluba Markom Cubanom.
Luka Dončić v družbi vodilnih mož Dallasa na čelu z lastnikom kluba Markom Cubanom. FOTO: Aljoša Kravanja

Za podpis maksimalnega podaljšanja je nato potreben še en pogoj. Ali da je bil igralec v eni od prvih treh sezonah v ligi NBA izbran za najkoristnejšega igralca (MVP), ali da je bil uvrščen v eno od prvih treh postav prvenstva ali pa da je bil proglašen za najboljšega obrambnega igralca lige. Dončić je izpolnil drugo od teh treh možnosti - bil je član najboljše peterke lige NBA v zadnjih dveh sezonah, medtem ko mora biti na primer Young za izpolnitev maksimalnega podaljšanja v prihodnji sezoni MVP ali član ene od najboljših peterk lige. Poleg tega, da je Dončić postal najmlajši igralec v zgodovini lige NBA z maksimalnim podaljšanjem oziroma s takšno vsoto, je postavil tudi nov klubski rekord Dallas Mavericks. Doslej je Mark Cuban največ odštel za latvijskega centra Kristapsa Porzingisa; leta 2019 je podpisal za 159 milijonov dolarjev.

Rekorder lige NBA je Stephen Curry, ki je pred nekaj dnevi drugič v karieri podpisal pogodbo za več kot 200 milijonov. Pred štirimi leti je bila vsota 201 milijon, zdaj pri 33 letih pa je z Golden State Warriors podaljšal za pet let za 261 milijonov dolarjev. Luka Dončić je zdaj postal član elitne skupine +200 milijonov, v kateri so poleg Curryja še Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Russell Westbrook, James Harden, Rudy Gobert in Paul George. "Veliko je ljudi, ki so zaslužni, da so se danes uresničile sanje nekoč dečka, ki je želel igrati v ligi NBA. Zagotovo se moram v prvi vrsti zahvaliti svojemu managerju Enriqueju Villalobosu, pa seveda mojemu dekletu, očetu in mami. Danes sem res srečen," je med drugim dejal Dončić. "Res gre za veliko vsoto denarja. Nisem še razmišljal, kako jo bom porabil, ali s čim se bom nagradil. Najprej moram dojeti, da je vse res," je dodal Dončić.

Jason Kidd je po koncu lanske sezone prevzel vodenje ekipe Dallas Mavericks.
Jason Kidd je po koncu lanske sezone prevzel vodenje ekipe Dallas Mavericks. FOTO: AP

Novinarske konference oziroma podpisa pogodbe so se v Ljubljani udeležili lastnik kluba Cuban, novi trener Dallasa Kidd, svetovalec Nowitzki, generalni direktor Harrison in njegov pomočnik Finley. Delegacija kluba je v Slovenijo prispela v ponedeljek, da bi Dončiću predstavila novo pogodbo. "To je zgodovinski dan za Dallas Mavericks. Del ekipe je postal igralec, za katerega smo vedeli, da je dober, nikoli pa si nismo mislili, da bo postal še toliko boljši. Podaljšanje pogodbe je šele nadaljevanje kariere bodočega člana hiše slavnih, za katerega sem prepričan, da nam bo prinesel veliko veselja in ponosa," je ob tem povedal Mark Cuban. Dončić je minulo sezono v povprečju dosegal po 27,7 točke, 8 skokov in 8,6 podaje na tekmo, ob tem je 47,9-odstotno metal iz igre, 35-odstotno za tri. Dallas okoli Dončića želi zgraditi ekipo za osvojitev naslova. Klub se namreč ni prebil dlje od prvega kroga končnice, vse odkar je leta 2011 s Kiddom in Nowitzkim osvojil naslov prvaka. "To ni zgodovinski dan le za Luko Dončića in Dallas Mavericks, to je dan, ki si ga morajo zapolniti vsi mladi igralci po vsem svetu. Luka je dokaz, da se da z vztrajnim delom, potrpežljivostjo in voljo preseči vse ovire. Če je njemu uspelo, lahko še marsikomu," je v Ljubljani dejal Jason Kidd. Čeprav ni bil na odru novinarske konference, se je o slovenskem virtuozu pod koši pred slovenskimi mediji razgovoril tudi Dirk Nowitzki. "Luka je izjemna oseba. Ne samo, da je odličen košarkar, eden najboljših na svetu, predvsem je pravi vodja na terenu in izven njega. To je nenazadnje dokazal s Slovenijo na olimpijskih igrah. Ustvaril je pravo kemijo v ekipi, ki si jo želimo tudi mi v Dallasu," je dejal Nemec.

Luka Dončić je na novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje, ali ima v novi pogodbi kakršne koli omejitve za igranje v slovenskem dresu. Bil je kategoričen: "Ne. Igral bom za Slovenijo," je povedal, njegov šef Mark Cuban pa ga je dopolnil: "Veselje, ki ga igralci doživljajo ob zastopanju svoje države, in radost, ki jo dajo ljudem ob uspehih, sta zame bistvo športa."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (509)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alpheca 1
12. 08. 2021 12.58
LUTHER KING, pardon LUKA KING!!!
KrTakoNeki
11. 08. 2021 13.46
+1
...in ne tako kot Beno Udrih, ki se ni nikoli odzval na reprezentančno vabilo... Lahko je bil še kao tako uspešen, ko je to poden od podna... Za reprezentaco igrat je čast, ni vse v denarju in naši dve ekipi iz l 2017 in sedaj na Olimpijadi so res ČASTNI igralci...Čestitke!
obožeobože
11. 08. 2021 13.21
+0
Pej so požrli wala in pol!
MihaMo?nik
11. 08. 2021 12.55
-1
Da bi prišel pozdravit navijače na sprejem, to pane ... je bila Severina bolj pomembna ...
pravica1
11. 08. 2021 13.19
+0
Bila. Modeli so na zasluženem dopustu, naj delajo kar želijo. :D
MacekMuri75B
11. 08. 2021 15.15
Foušija je slovenski nacionalni šport. Luka pa je še mlad in MORA narediti tudi kakšno neumnost.
Tifany
11. 08. 2021 12.52
+5
Bravo Luka! Samo pazi na mrhovinarje okrog tebe, da ti ne poberejo vsega!!
Ugovor vesti 133.člen
11. 08. 2021 12.18
+9
Pravi ljubitelji in če samo delnI poznavalci košarke, razumemo kaj pomeni Luka Dončić v svetovnem merilu. Vse kar je dobil, dobi in bo dobil, si je prigaral s svojim delom, talentom, osebnostjo, ker nihče ne meče denarja stran za mačka v žaklju. Še posebej me veseli, da omenja tudi očeta, kar je edino pravilno, saj mu je on dal ljubezen do košarke, gene, višino, ga vpeljal v vse. SREČNO LUKA in OSTANI TAKŠEN KOT SI.
ho?emVšolo
11. 08. 2021 12.33
+3
Kritika4
11. 08. 2021 13.24
+1
Res sem vesel teh pozitivnih komentarjev, ni kaj dodati.
ROSINANT
11. 08. 2021 11.38
+2
Če hočeš postati približno podoben Dončiču moraš imeti noro rad košarko, moraš prvi priti na trening in zadnji oditi in vaditi vmes, da o nekem notranjem, genskem talentu ne govorim. Poleg vsega mora biti tudi okolilica ravno prav naravnana, tudi učitelj slovenščine, zgodovine in moralne vzgoje ter gospodinjstva.
ROSINANT
11. 08. 2021 11.41
+1
Da imaš vse to, moraš imeti tudi srečo, da si pri desetih letih ne zlomiš kazalec na roki
vomo
11. 08. 2021 10.49
-4
Slo davčna ZAKONODAJA je iz KOMUNISTIČNIH ČASOV, v katerih je bilo dovoljeno, da bogastvo LAHKO SAMO IMAJO KOMUNISTIČNI VELJAKI, a narod je moral biti REVEN. Kje je tu LOGIKA, da iz naše dežele podimo USPEŠNE PODJETNIKE IN ŠPORTNIKE. Komu sploh služi, takšna DAVČNA ZAKONODAJA.....Če ni kao bedaka, da bo ostal v naši lepi deželi in tem parazitom pustil večino svojega težko prisluženega denarja.
vomo
11. 08. 2021 10.43
-2
Zelo hitro bo zbledel izraz LUKA MAGIC in se spremenil v LUKA DENAR, če se ne bo spremenil in zavedal, da smo mu v tej igri zelo pomembni mi mali slovenceljni, kateri mu stojimo od vsega začetka ob strani in spremljamo njegovo uspešno pot. zato nikoli več take napake, ko te ti mali slovenceljni čakajo skupaji z njihovimi otroci, da jim pokloniš neki malega in se jim zahvališ....počasi lepe besede ne bodo imele več pomena, če ne bo spoštovanja...
Tomb Raider
11. 08. 2021 10.36
+11
Respect tudi lastniku, da mu dovoli igranje za reprezentancu..tnx :)
zani10
11. 08. 2021 10.08
-10
Boljse , da ne igra za slovenijo, zgresi skoraj vsako 3jko pol...
capalacinka
11. 08. 2021 09.19
+0
Kaj je košarka? To je šport, kjer običajni ljudje gledamo milijonarje, ki se podijo za žogo 😃
zani10
11. 08. 2021 10.12
+1
METKA102
11. 08. 2021 10.44
+3
Ja, res, takole je: velika množica revežev kupuje predrage vstopnice, da smejo gledati kako se bogataši igrajo z žogo. Morda prav takrat pozabijo na svoje bedno življenje in so zato pripravljeni dati še zadnji fičnik, da lahko gredo na tekmo. Nekateri celo najamejo kredite, da lahko prepotujejo pol sveta, da vidijo 'svoje' igralce. Kakor komu drago.
milan01
11. 08. 2021 12.52
+1
Smešno, če nisi neumen ko stena in se znaš sam zorganizirat, te lahko potovanje in ogled tekme staneta podobno kot 7 nočitev v Umagu, oziroma veliko manj kot 7 nočitev v Portorožu. Sam sem za NBA karto (Dallas:Miami) odštel 20 dolarjev, ker dvorana ni bila polna sem nato sedel v sredini, nekje v 15. vrsti. za let iz Dunaja sem odštel 250€, za apartma na Miami Beachu (ki sem si ga delil z dvema prijateljema) smo odšteli 75€ na noč (torej 25€ na osebo), celoten 12 dnevni izlet, z vso hrano, pijačo, spominki, nakupi, transportom, mestnim prometom me je na koncu stal 1000€. Me zanima koliko si zapravila za dopust letos METKA. Lep pozdrav
milan01
11. 08. 2021 12.56
Če želite, podobno poceni organizacijo, lahko ponudim privat organizacijo iz moje strani bilokam po svetu, za pol manjšo ceno kot vam jo ponujajo turistične agencije, seveda pa bom tudi jaz pokasiral nekaj, če ne znate sami organizirat.
resslovenka
11. 08. 2021 09.16
+10
Fenomen Luke Doncica? Iz otroka zrastel v svetovnega zvezdnika. S trudom, odrekanjem in trdim delom. 😎
resslovenka
11. 08. 2021 09.13
+7
Hvala Luka Doncic. Veliko srce imaš in svoje domovine se nikoli ne sramujes. Zaradi takih, kot si ti se počutimo ponosni biti Slovenci. ❤️
gz9999
11. 08. 2021 08.30
+18
Cuban je res car. Redko kdo od NBA šefov ima tako razumevanje za reprezentačne nastope.
gz9999
11. 08. 2021 08.30
+3
Styria
11. 08. 2021 08.24
+10
Luka, čestitke, res neverjeten dečko...poglej ti to zasedbo, ki je prišla po njega: Cube, Kidd, Nowitzky, Finley :)
batom@pinkponk.com
10. 08. 2021 21.48
+1
Vemo, vemo. You go dallas baby. Byebye.
nikhrast
10. 08. 2021 20.46
+5
Upam da bo preživel tam dolgo kariero, večina igralcev tega ne doživi, kot pravijo, "they are traded" kot sužnji stoletja nazaj. Tako ko gledaš NBA, NHL, MLB... se čudiš da kar naenkrat tvoj najljubši igralec igra v enem drugem klubu.
Uporabnik2068339
10. 08. 2021 20.20
+4
LUKA CAR!!!!!
extradeluxe
10. 08. 2021 20.02
+2
Pred mano je bila uspešna kariera košarkaša. Igral sem s par let starejšimi. Trener mi je dodelil številko 10 po Draženu Petroviču. Nato smo se enih 10x preselili in košarka je ostala zadaj. Bravo naši košarkaši.
MojsterSplinter
11. 08. 2021 12.20
Žalostna zgodba... Lepo, da imaš še vedno rad košarko.