Košarka

Dallasu pomagajo vsi, le sami si ne ...

Ljubljana, 03. 04. 2023 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Vidrih
Komentarji
16

Le še tri tekme so do konca rednega dela košarkarske lige NBA, Luka Dončić in Dallas Mavericksi pa se vedno bolj spogledujejo z zgodnjimi poletnimi počitnicami. Moštvo iz Teksasa je v nizu treh zaporednih porazov, a na njihovo srečo 'kiksajo' tudi neposredni tekmeci, zaradi česar sanje o končnici še ostajajo žive.

Luka Dončić je proti Atlanti zbral 22 točk, sedem skokov in prav toliko asistenc.
Luka Dončić je proti Atlanti zbral 22 točk, sedem skokov in prav toliko asistenc. FOTO: AP

Štirje porazi in zmaga proti Indiana je izkupiček serije gostovanj Dallasa po vzhodni konferenci. Boli predvsem zadnji spodrsljaj proti Atlanti, ko so Mavericksi klonili po podaljšku s 130:132, Luka Dončić pa je imel s težkega položaja met za zmago, a žoga ni želela skozi obroč. "Zavedamo se položaja, v katerem smo. Lovimo tekmece. Moramo najti način, kako priti do zmage. Trenutno nam zmeraj nekaj malega zmanjka. Moramo zmagovati tekme in trenutno žal ne zmagujemo," je po tekmi, v svojem slogu 'politično korektno', povedal trener Jason Kidd, Kyrie Irving, ki je bil z 41 točkami prvi strelec ob porazu proti Hawksom, pa je dodal: "Izgubljamo boleče tekme. To je čustveno izčrpljajoče, a hkrati smo profesionalci. Kar je še zabavno, je, da imamo kanček upanja, žarek upanja na koncu predora in se lahko še zmeraj prebijemo v končnico. A hkrati sem pomirjen glede na trud, ki smo ga vložili. Le kot moštvo moramo bolje igrati v zaključkih tekem."

A vse besede so le dimna zavesa, ki poskuša zakriti vse težave, ki v ključnem delu sezone pestijo ekipo iz Teksasa. Od petih tekmecev na zadnji 'gostujoči turneji' Dallasa v tej sezoni sta le dve moštvi imeli več zmag kot porazov v tej sezoni. Mavericksi so bili velikokrat blizu, a v ključnih trenutkih, ko so se tekme lomile, še zmeraj zelo daleč. Tri tekme pred koncem rednega dela stojijo na robu prepada. Z vetrom v hrbet, prsmi nagnjenimi naprej in lovijo ravnotežje ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako lahko Dallas še pride v končnico?

Da so Mavericksi z izkupičkom 37 zmag in 42 porazov še v igri za razigravanje za končnico, je svojevrsten čudež. Sploh glede na slabo serijo, v kateri so se Dončić in druščina znašli. Izgubili so namreč kar šest od zadnjih sedmih tekem. A na njihovo srečo ne blestijo niti neposredni tekmeci za 10. mesto, ki še zagotavlja 'repasaž' za zaključne boje. Oklahoma City Thunder ima zmago več od Dallasa, dve zmagi več imajo Minnesota Timberwolvesi. Obe ekipi sta v noči na ponedeljek izgubili, predvsem pa se tolčejo po glavi pri Minnesoti, saj so jih ugnali zdesetkani Portland Trail Blazersi, pri katerih so manjkali kar štirje člani udarne peterke, na čelu s superzvezdnikom Damianom Lillardom. Volkovi so bili pred tekmo na stavnicah nesporni favoriti za zmago, s katero bi si že zagotovili vsaj 10. mesto.  A Portland je, glede na kvote, poskrbel za največje presenečenje v zadnjih 30 letih v ligi NBA.

Dallas, Oklahomo in Minnesoto do konca rednega dela čakajo še tri tekme. Lanski finalisti zahodne konference, ki so trenutno v najslabšem položaju, bodo vse dvoboje odigrali pred domačimi gledalci. Tekmeci bodo ekipe Sacramento Kings, Chicago Bulls in za konec San Antonio Spurs. Oklahomo čakata gostovanji pri prvakih Golden State Warriorsih in Utah Jazzu, ki imajo kot zadnji na zahodu še teoretične možnosti za končnico, ter domači obračun z Memphis Grizzliesi. Minnesota bo gostovala pri Brooklynu in San Antoniu, nato pa gostila New Orleans.

Luko Dončića in soigralce do konca rednega dela čakajo še tri tekme.
Luko Dončića in soigralce do konca rednega dela čakajo še tri tekme. FOTO: AP

Jasno je, da Dallas potrebuje tri zmage, zadostovali bi tudi dve, če bi Oklahoma izgubila preostale tri tekme. Skrbi predvsem dejstvo, da imajo Mavericksi tako proti Thunderjem kot tudi Timberwolvesom slabše razmerje zmag in porazov na medsebojnih tekmah (zmaga in dva poraza), kar pomeni, da morajo imeti zmago več od omenjenih moštev, da jih prehitijo na lestvici. Varovanci Jasona Kidda tako nujno potrebujejo zmage, ob tem pa morajo upati, da bodo še naprej 'kiksali' tudi tekmeci. Minnesota je sicer v nizu treh zaporednih porazov, Oklahoma pa je klonila dvakrat zapored.

Seveda pa tudi to, da se košarkarji Dallasa zavihtijo (nazaj) na 10. mesto, še ne pomeni, da bodo zaigrali v končnici. Da se kot osmi nosilec prebijejo v izločilne boje, morajo namreč po vrsti premagati še deveto najboljše moštvo zahoda ter za konec še poraženca dvoboja med sedmo in osmo ekipo rednega dela. Teoretične možnosti torej še naprej so, a vse bolj kaže na to, da bo se bo Dončić prvič po svoji debitantski sezoni v ligi NBA na počitnice podal bistveno prej, kot bi si sam želel.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
03. 04. 2023 18.17
+4
Dallas končnice to sezono ne bo videl. Bo pa Luka imel čas za saniranje ne dovolj ozdravljenih poškodb. Nato pa bo moral dvigniti telesno pripravljenost na višji nivo, kar pomeni nekaj kilogramov manj, da bo bolj gibljiv. Bo še naporno zanj, saj ga čaka še svetovno prvenstvo v košarki in nato nova sezona v NBA.
AVTOHTONsLOVEnc
03. 04. 2023 16.12
+2
Nimaš kaj, bo pa Luka bol spočit za svetovno! :) Vse je za neki dobr! :)
Trembalajek
03. 04. 2023 14.40
+3
Dallas bo 10., ker bo zmagal vse tri tekme, Oklahoma pa samo eno. Luka in Kyrie se bosta menda strgala z verige, trener bo pa kar naš Marko, ker bo Kidd v interesu kluba "zbolel".
jezenslovenec
03. 04. 2023 16.19
+2
Pod nujno morajo najprej zamenjati trenerja, če temu Kiddu sploh lahko rečemo trener.
bonkintos
03. 04. 2023 16.24
PA KAJ POL DESETI ...POGLEJ Z KATERIM BI IGRAL KONČNICO...ŠKODA ČASA ZA NASPROTNIKE DALASA...
User416781
03. 04. 2023 13.44
+0
Že ves čas trdim, da je Luka dober, ampak izjemno precenjen. Že samo, ko je Irving prišel v ekipo, je večinoma št. 2, če bi bil v ekipi, kjer bi imel konkurenco, Luka niti približno ne bi bil Luka. Seveda je odličen, ampak ne tako, kot se želi ves čas prikazati. Ima pa lepe superge in lepe tatooje.
Ivar The Boneless
03. 04. 2023 13.58
+5
User416781
03. 04. 2023 15.47
Ivar The Boneless
03. 04. 2023 13.27
+5
Mah naj sr Luka spočije, ta sezona je izgubljena. Kidd je totalna katastrofa. A ste vidrli, ko sta včeraj igrala Wood in Mcgee je Dallas čisto druga ekipa.
Top Gun
03. 04. 2023 13.25
+2
kar sanjajte fantje
wsharky
03. 04. 2023 12.19
+4
če ne bo končnice bo pa Lukec predčasno šel na dopust in bo kak teden ali dva prej popil pivo ali dve na luksuzni jahti nekje v tropskih krajih
The Dude
03. 04. 2023 12.20
+6
Bigbadjohn
03. 04. 2023 14.54
Ampak lahko se zredi- eno pivo= sedem lepinj...