Košarka

Kako je Dragić Lillardu pripravil dobrodošlico v NBA: 'Preprosto ubijal me je'

Ljubljana, 04. 12. 2021 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
8

V zadnjih leti eden najboljših košarkarjev na planetu Damian Lillard je na priljubljenem družbenem omrežju Reddit pred kratkim odgovarjal na vprašanja navijačev. Razkril je zanimivo anekdoto, kako je na pripravljalni tekmi pred svojo prvo sezono proti Goranu Dragiću spoznal, da še zdaleč ni tako dober, kot si je mislil. "Preprosto ubijal me je," se je spominjal šestkratni udeleženec tekme vseh zvezd.

Damian Lillard je poleti z ameriško reprezentanco osvojil naslov olimpijskega prvaka.
Damian Lillard je poleti z ameriško reprezentanco osvojil naslov olimpijskega prvaka. FOTO: AP

Damian Lillard si je v noči na soboto na Redditu vzel čas za navijače in odgovarjal na številna zanimiva vprašanja. Med drugim na to, kakšen je bil njegov "dobrodošel v NBA" trenutek, ko je spoznal, da je prišel na višji nivo košarke. Organizator igre Portland Trail Blazers se je ob tem hitro spomnil na slovenskega asa Gorana Dragića, ki mu je v predsezoni leta 2012 zaželel prav posebno dobrodošlico. 

'Počutil sem se povsem izgubljeno'

"Bila je prijateljska tekma v predsezoni, tik potem ko sem bil izbran v ligo NBA. Igrali smo proti Phoenix Suns, njihov prvi organizator igre je bil Goran Dragić. Velikokrat sem ga videl igrati, a nanj takrat nisem gledal kot na Chrisa Paula ali Derricka Rosa. Gorana sem spoštoval, a nisem pričakoval, da bo proti njemu tako zahtevno igrati, kot sem pričakoval, da bo proti največjih zvezdam lige," je zanimivo anekdoto začel Lillard.

"Od prve minute naprej me je 'ubijal'. Vodil je 'pick and roll' igro, zadeval mete za tri, prodiral pod obroč. Preprosto 'ubijal' me je. Sledila je minuta odmora in prvič v življenju sem se počutil popolnoma izgubljeno. Zdelo se mi je, kot da zadane vsak met, kot da je prehiter zame. Ko smo bili v obrambi, sem ga težko zadržal pred seboj. To je bil zagotovo moj 'dobrodošel v NBA' trenutek. Spoznal sem, da me tudi proti košarkarjem, ki morda niso na najvišjem, elitnem nivoju, čaka izjemno zahtevno delo," je o dvoboju s slovenskim organizatorjem igre še povedal ameriški zvezdnik. 

Dragić se je pred sezono 2012/2013, ko je v ligo NBA prišel Lillard, ravno vrnil v Phoenix po dveh letih pri Houston Rockets. V sezoni 2011/2012 je za rakete dosegal 11,7 točke in 5,3 podaje na tekmo. Naslednja je bila zanj še boljša, saj je v povprečju dosegal skoraj 15 točk in več kot sedem podaj. 

Phoenix je tisto tekmo na koncu dobil s 104:93. Dragić je na parketu v 30 minutah dosegel osem točk, devet podaj in pet skokov. Očitno pa je Lillardov spomin tudi že nekoliko zbledel, saj je "Gogi" takrat zgrešil oba meta za tri točke. Kljub temu so ga na spletni strani brightsideofthesun.com, kjer podrobno spremljalo sonca iz Phoenixa, izpostavili kot jeziček na tehtnici. "Dragić je z devetimi asistencami vodil svojo ekipo, Lillarda pa s 'posebno izobrazbo' vpeljal v ligo NBA," so zapisali. 

Tedaj 22-letni košarkar je bil edini, ki je dobil večjo minutažo od Dragića, in sicer je igral kar 35 minut. Izkazal se je s 15 točkami, s čimer je bil najboljši strelec svoje ekipe, in petimi asistencami. 

Video posnetek Lillardovo izjave si lahko v angleščini ogledate tukaj

Lillard je nato že v svoji "rookie" sezoni v povprečju dosegal kar 19 točk na tekmo, pri bliskovitem razvoju pa mu je nedvomno pomagala tudi že omenjena prijateljska tekma s Phoenixom. "Nekatere stvari sem jemal za samoumevne. Mentalno nisem bil na ravni, na kateri bi moral biti. Hitro sem nato spoznal, da moraš biti v NBA prav vsak večer na najvišjem nivoju, saj vedno igraš proti nekomu, ki je tu z razlogom," je še povedal.

V zgodovino bo šel kot eden najboljših

 31-letnik je sicer že vso svojo kariero član franšize iz Portlanda. Doslej je šestkrat nastopil na tekmi vseh zvezd, leta 2018 je bil izbran celo v idealno peterko sezone, še štirikrat pa je pristal v drugi peterki. Letos je bil po izboru ostalih košarkarjev izbran za najboljšega soigralca, ob 75-letnici lige NBA pa se je znašel tudi na prestižnem seznamu 75 najboljših košarkarjev v zgodovini. Pred prihodom v NBA je med letoma 2008 in 2012 igral za univerzo Weber State, njegovo številko 1 pa so kasneje obesili pod strop tamkajšnje dvorane. 

Dragić zaenkrat uspešnejši

Zanimiv pa je podatek, da je na medsebojnih tekmah med Dragićem in Lillardom zaenkrat uspešnejši prvi. Moštva, za katera je nastopal nekdanji slovenski reprezentant, so slavila 11-krat, Lillard pa je doslej zabeležil devet zmag. Dragić je v teh 20 tekmah dosegal po 18 točk, 6,3 podaje in 3,2 skoka na tekmo. Povprečje 32-letnega Američana pa znaša: 24,4 točke, 5,8 podaje in 2,5 skoka. Košarkarja sta se nazadnje pomerila aprila letos, ko je Miami ugnal Portland s 107:98, ne en ne drugi pa takrat ni imel svojega večera. Dragić je zmogel sedem točk, Lillard pa le pet več. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
05. 12. 2021 19.26
Kaj je to....requiem za Gogija? :)
muhhamad
05. 12. 2021 15.04
+1
ni mu dala piva kot v kocki pct
uporabnica portala
04. 12. 2021 17.09
-2
Lepo od Lillarda 🙌
APOKALIPSA21
04. 12. 2021 13.52
-4
Fino, lepo, to so naši gospodarstveniki. Še ni končan proces za maske. Nekateri ne morete brez njih, kajne koščica, si pristavil šeflo.
Suna darms
04. 12. 2021 13.13
-1
partízan bêográd.
JOSEPH HAYDN
04. 12. 2021 12.57
+1
Eden najboljših na planetu? Ni niti med top 10 igralcev v NBA
cekinar
04. 12. 2021 12.53
+0
A dragič bi bil v portlad traeilblazersih odličen kot menjava za Lillarda?
realmadrid the best
04. 12. 2021 13.32
+0