21°C

Dan slovenske košarke v spomin na zlate istanbulske junake

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.Š. /
KOMENTARJI
9
Slovenski košarkarji so se pod vodstvom kapetana Gorana Dragića leta 2017 na Eurobasketu povzpeli na evropski tron in ponudili slovenskim navijačem nepozabne trenutke. Košarkarska zveza Slovenije je zato 17. september razglasila za Dan slovenske košarke, v spomin na nepozaben dosežek in prvo slovensko košarkarsko odličje v članski konkurenci.

Danes minevajo tri leta, odkar je slovenska članska reprezetanca osvojila naslov evropskega košarkarskega prvaka. Pod vodstvom selektorja Igorja Kokoškova so slovenski košarkarji v velikem finalu Eurobasketa v Istanbulu premagali Srbijo (93:85) in se okitili z zlatom. To so bili nepozabni dnevi za slovenske navijače, ki so množično drli na zaključne boje Eurobasketa. Tako je 17. september zapisan v zgodovino z zlatimi črkami in Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je ta dan proglasila za Dan slovenske košarke. To je prva košarkarska medalja v članski konkurenci.

Zanimivo je, da imajo Slovenci v rokah še vedno evropsko žezlo, predvsem zaradi prenovljenega sistema tekmovanj in tudi novega koronavirusa, in tako bo še do jeseni leta 2022, ko je načrtovano naslednje EP. Z zlatom se je od reprezentančnega dresa poslovil Goran Dragić, ki sedaj blesti v končnici lige NBA z Miamijem, a ima primernega naslednika. Luka Dončić,  ki je bil v Turčiji najmlajši član izbrane vrste, je blestel že v Istanbulu, od takrat pa je še izjemno napredoval in je sedaj eden vodilnih zvezdnikov lige NBA. 

Dragić je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva (MVP), Dončić pa je bil uvrščen v prvo peterko šampionata (v njej je bil tudi Dragić, pa Rus Aleksej Šved, SrbBogdan Bogdanović in Španec Pau Gasol). V reprezentanci si je zlato takrat prislužilo naslednjih 12 reprezentantov: Goran Dragić, Luka Dončić, Anthony Randolph, Matic Rebec, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažič, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Žiga Dimecin Vlatko Čančar. 

Na ta dan se v Sloveniji začne nova košarkarska sezona in KZS jo bo letos uvedla s superpokalno tekmo med novomeško Krko in ljubljansko Cedevito Olimpijo. KZS, ki letos praznuje 70. obletnico delovanja, bo v Kranju, kjer bo na sporedu omenjena tekma, izročila priznanja in nagrade posameznikom za prispevek k razvoju slovenske košarke. KZS je tudi pozvala navijače, da tako kot prejšnja leta košarkarski praznik obeležijo na ta način, da oblečejo košarkarski dres slovenskih junakov. 

Selektor Igor Kokoškov s pokalom evropskih prvakov.
Selektor Igor Kokoškov s pokalom evropskih prvakov.FOTO: AP