Eurobasket 22

Debitant Samar: Ko začneš igrati, trema izgine

Köln, 04. 09. 2022 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
11

Zmaga nad Madžarsko v drugem krogu Eurobasketa bo v prav posebnem spominu ostala Žigi Samarju. 21-letni Jeseničan je dočakal debi na velikih tekmovanjih v članskem reprezentančnem dresu. Po tekmi je povedal, da se mu je uresničila velika želja, ki je v njem tlela vse od domačega evropskega prvenstva pred devetimi leti.

Več videovsebin
  • Vrhunci zadnje četrtine na tekmi Slovenija – Madžarska
    01:12
    Vrhunci zadnje četrtine na tekmi Slovenija – Madžarska
  • Vrhunci tretje četrtine tekme Slovenija - Madžarska
    03:21
    Vrhunci tretje četrtine tekme Slovenija - Madžarska
  • Vrhunci prve četrtine tekme Slovenija - Madžarska
    01:00
    Vrhunci prve četrtine tekme Slovenija - Madžarska
  • Nekaj lepih potez Slovenije iz druge četrtine
    01:45
    Nekaj lepih potez Slovenije iz druge četrtine

Dobrih deset minut je proti Madžarski dobil Žiga Samar. Zagotovo bi jih še nekaj več, če ne bi na začetku zadnje četrtine prejel pete osebne napake, kar je bil odraz borbene in požrtvovalne igre v obrambi. O debiju na velikih tekmovanjih je po tekmi povedal: "Že od malega sem si želel to, sploh po Eurobasketu 2013, ki je bil v Sloveniji. Sem zelo srečen, še posebej, ker smo zmagali."

Ko ga je k sebi sedem minut pred koncem prvega polčasa poklical selektor Aleksander Sekulić, je začutil tudi nekaj treme. "Na začetku je vedno prisotna trema, ampak ko začneš igrati, izgine, ker to počneš vsak dan na treningih," je pojasnil član berlinske Albe, ki bo v prihodnji sezoni sicer posojen v Hamburg Towers. 

Naključje je hotelo, da je ob vstopu na parket zamenjal svojega mentorja in najstarejšega člana reprezentance Gorana Dragića. Samar je povedal, da se s kapetanom veliko pogovarjata o tekmah in da mu ta vseskozi daje nasvete, kako postati še boljši. 

Žiga Samar je proti Madžarom ostal brez točk, a se je izkazal z zavzeto igro v obrambi.
Žiga Samar je proti Madžarom ostal brez točk, a se je izkazal z zavzeto igro v obrambi. FOTO: Fiba

Od Dončića in ostalih se lahko veliko nauči

Poleg debija jeseniškega organizatorja igre si bomo obračun z Madžari zapomnili po številnih vragolijah Luke Dončića, o katerim smo že poročali. "Ko jih vidiš, jih potem tudi sam skušaš ponoviti. Iz njih se lahko veliko naučim," skuša znanje dve leti starejšega zvezdnika Dallas Mavericks absorbirati Samar. 

Dodal je še, da se lahko od te izkušnje (Eurobasketa 2022, op. a.) ogromno nauči: "Že samo biti del prvenstva je velika stvar, da vsak dan živiš v hotelu s takšnimi zvezdami. Že biti na pripravah z Luko je velika čast. Samo pozitivne stvari lahko potegnem iz tega." 

Na druženju z mediji po obračunu je izpostavil tudi, kako ključno je bilo, da so Madžari že zgodaj – Slovenija je tekmo odprla z delnim izidom 18:2 – ostali brez možnosti za uspeh. "Pomembno je bilo, da smo tekmo že pred zaključkom pripeljali pod streho in sta se lahko Luka in Goran spočila."

Sekulić bi Samarju zagotovo namenil še več minut, če ne bi že na začetku zadnje četrtine prejel pete osebne napake. A 21-letnik pravi, da mu za to ni žal: "To je za ekipo." Zanimivo je bilo videti, kako se je v prvem polčasu opravičeval soigralcem, ko mu je v eni od obrambnih akcij pobegnil eden od madžarskih košarkarjev. "Tega si ne smem privoščiti," je bil samokritičen Samar. 

Žiga Dimec je po odlični obrambni predstavi proti Litvi tokrat na svoj račun prišel tudi v napadu. Proti Madžarom je dosegel 11 točk.
Žiga Dimec je po odlični obrambni predstavi proti Litvi tokrat na svoj račun prišel tudi v napadu. Proti Madžarom je dosegel 11 točk. FOTO: Fiba

Žiga Dimec potrdil, da je z njim vse v redu

Zanesljivo zmago nad vzhodnimi sosedi bi kaj lahko skazila poškodba Žige Dimca. Rezervni center izbrane vrste je v zadnji četrtini kar naenkrat obležal na parketu. Glasni kriki bolečin so dali slutiti, da z njim ni vse v redu, a na srečo ni bilo tako. 

"Vračal sem se v obrambo in kar naenkrat začutil, da me je nekdo udaril. Tega nisem pričakoval. Če bi, verjetno ne bi bilo tako hudo," je pojasnil 29-letnik, ki so mu slovenski navijači ob odhodu s parketa namenili glasne ovacije. "Vse je okej. Malo terapije in bo," jih je pomiril.

 Dimec je bil – tako kot vsi ostali – zelo zadovoljen s potekom srečanja: "Od začetka smo igrali zelo dobro. Na koncu smo malo popustili, ampak smo si to lahko privoščili. Važno je, da smo odpočili ključne igralce. Ostali, ki manj igramo, smo dobili priložnost, da dvignemo formo. Mislim, da je to zelo dobrodošlo pred nadaljevanjem prvenstva."

Nedeljski spored na Eurobasketu.
Nedeljski spored na Eurobasketu. FOTO: 24ur.com
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
04. 09. 2022 16.24
To kar se pa Sekulic gre s svojim izrazoslovjem in gestami proti nasprotnikovi klopi je pa sramota za grb in zastavo.
Paco Rabanne
04. 09. 2022 14.57
+4
Si zasluži priložnost, da pokaže, kar zna, absolutno!
Yoka Nono
04. 09. 2022 14.12
+8
Dober je poba.
Defragment
04. 09. 2022 13.49
+4
Ej, Rupnika naj tudi čim bolj forsirajo. Fant ima potencial.
Maiike
04. 09. 2022 13.22
+3
V Sloveniji se moramo zamisliti vlada diktatura, svobode govora ni samo posiljevanje in teror..Slovenci ko je zavladala SVOBODA SMO IZGUBILI VSE..Kot 45. samo pobijajo še ne..
N0EL
04. 09. 2022 13.44
+4
@Maiike bolnik. Pojdi na noro kvasit neumnosti.
Castrum
04. 09. 2022 13.15
+17
Naša košarka ima odlično zaledje v mladincih in kadetih. Bodočnost.
pravica1
04. 09. 2022 13.00
+22
Normalno, da je trema malo prisotna, ko igras z zlato generacijo, vendar je vseeno navdusil. Odlicen igralec bo postal!
walter2
04. 09. 2022 13.03
-13
_Nico_T_
04. 09. 2022 12.24
+23
Srečno Žiga. Upam, da dobiš čimveč priložnosti. Ti znaš biti naš Joker.
walter2
04. 09. 2022 13.03
-10
Za kaj takega bo potrebnega še veliko treninga in večletnega znoja!