Košarka

Derbi z Budućnostjo bo zaznamoval legendarni 'Dule trica'

Ljubljana, 28. 01. 2023 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
3

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v nedeljo v Stožicah na obračunu 17. kola rednega dela Lige ABA pomerili z Budućnostjo VOLI. Dvoboj s podgoriškim kolektivom bo zaznamovala tudi slovesnost med glavnim odmorom, v času katerega bo ljubljanski klub upokojil dres velikana slovenske košarke, Dušana Hauptmana. Litijana, ki je dres Olimpije nosil več kot šestnajst let, so zaradi izjemnega meta izza črte poimenovali kar "Dule trica". V dresu zmajev je tako preživel praktično svojo celotno kariero in bil kapetan takratne Smelt Olimpije, ki je v Lozani osvojila naslov prvaka Pokalnih prvakov in v Rimu zasedla tretje mesto v elitni Evroligi.

Jurica Golemac in Amar Alibegović
Jurica Golemac in Amar Alibegović FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljančani se po dveh zaporednih gostovanjih in porazih v Beogradu in Badaloni vračajo na domači parket. Zmaji bodo gostili podgoriško Budućnost VOLI, se skušali maščevati za oktobrski poraz v Podgorici ter se hkrati vrniti na zmagovalne tirnice. Na derbiju kola v regionalni ligi bomo spremljali obračun četrto- in petouvrščenih ekip na lestvici. Cedevita Olimpija ima po 15 odigranih srečanjih na svojem računu 12 zmag, Budućnost pa je odigrala tekmo več in zmagala dve manj kot ljubljanski kolektiv. Prvi medsebojni obračun med moštvoma je v Morači pripadel domačinom, ki so šele v zadnji četrtini strli odpor Zmajev, ki so se predstavili v oslabljeni zasedbi. Semafor je na koncu kazal 80:74 v korist Budućnosti, za katero sta Phil Booth in Alpha Kaba dosegla po 18 točk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zeleno-oranžni zasedbi so bili strelsko najbolj učinkoviti Josh Adams (20), Yogi Ferrell (17), Alen Omić (14) in Marko Jeremić (13). "Budućnost je naš stari rival. Gre za ekipo, ki je dobro pokrita na vseh igralnih položajih in je sestavljena iz dvanajstih izkušenih igralcev. Mi smo se vrnili domov in imamo nekaj časa za trening. Ne pričakujemo, da se bo kateri od fantov, ki so poškodovani, vrnil na nedeljski tekmi. Od teh, ki so v pogonu, se nihče ni dodatno poškodoval, zato pričakujemo dobro energijo. Napravili bomo vse, da zabeležimo zmago. Vabimo navijače, da se nam pridružijo v dvorani, saj bo nedelja velik dan tudi za celoten klub in za vse nekdanje igralce našega kluba, saj bomo upokojili dres našega kapetana, Dušana Hauptmana. Ob tej priložnosti v dvorano resnično vabimo vse, saj bomo potrebovali pomoč do uspeha, ki si ga vsi želimo, in ki bi nas držal pri vrhu lestvice," je pred nedeljskim obračunom s podgoriškim moštvom za uradno spletno stran kluba povedal glavni trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac.

Alen Omić
Alen Omić FOTO: Luka Kotnik

"K nam prihaja Budućnost, ki vedno igra agresivno, ekipa pa je sestavljena iz dobrih igralcev. V zadnjem obdobju so pripeljali dve novi okrepitvi. V napadu naši tekmeci igrajo agresivno, prav tako zelo dobro skačejo v napadu. Mi se bomo morali dobro pripraviti na naše tekmece. Potrebujemo novo zmago in to je naš glavni cilj. Naša naloga je, da se tekmecem odločno zoperstavimo, napravimo korak naprej in zabeležimo zmago na domačem igrišču. Potrebujemo tudi pomoč navijačev, zato jih vabim, da se nam pridružijo v Stožicah, saj je z njimi vse lažje," je pred dvobojem dejal center Cedevite Olimpije Alen Omić, ki je v preteklosti igral tudi v dresu kluba iz Podgorice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako kot Cedevita Olimpija tudi Budućnost VOLI nastopa v Evropskem pokalu, le da je del skupine B. Trenutno je podgoriška ekipa pri sedmih zmagah in petih porazih. Zadnjega so doživeli prav minulo sredo na gostovanju pri grškem Promitheasu, ki je bil od prvakov regionalne lige iz leta 2018 boljši z rezultatom 81:72. Najboljši strelec v vrstah Budućnosti je bil Erick Green s 16 točkami, sledila sta Cameron Reynolds in Petar Popović, ki sta oba dosegla po 14 točk.

Dušan Hauptman je za Olimpijo igral nepretrgoma polnih šestnajst let.
Dušan Hauptman je za Olimpijo igral nepretrgoma polnih šestnajst let. FOTO: Cedevita Olimpija

V regionalni ligi je Budućnost na zadnjih sedmih tekmah zabeležila pet zmag. Tudi v zadnjem kolu so bili košarkarji iz Podgorice uspešni, z rezultatom 90:86 so premagali MZT Skopje Aerodrom. Štirje košarkarji Budućnosti so dosegli dvomestno število točk, najboljši strelec pa je bil Trae Bell-Haynes z 22 točkami, temu izkupičku pa je dodal še šest asistenc.

Tekma v znaku legendarnega Duleta
Nedeljski košarkarski spektakel v Stožicah bo, kot sporoča uradna spletna stran kluba, zaznamovala tudi upokojitev dresa dolgoletnega kapetana ljubljanskega kolektiva, Dušana Hauptmana

Dušan Hauptman je v dresu zmajev preživel praktično svojo celotno kariero in bil kapetan takratne Smelt Olimpije, ki je leta 1994 v Lozani osvojila naslov prvaka Pokalnih prvakov in v Rimu zasedla tretje mesto v elitni Evroligi.

Slednjemu se bodo poklonili med glavnim odmorom, zato vse navijače naprošajo, da po zaključku druge četrtine ne zapuščajo svojih sedežev. Dres zmajev je Hauptman nosil med letoma 1982 in 1998, v tem obdobju pa je osvojil sedem naslovov slovenskega državnega ter šest naslovov slovenskega pokalnega prvaka.

Dušan Hauptman (levo)
Dušan Hauptman (levo) FOTO: Damjan Žibert

Hauptman je bil kapetan takratne Smelt Olimpije, ki je leta 1994 v Lozani osvojila naslov prvaka evropskih pokalnih zmagovalcev, obenem pa je bil kapetan moštva, ki je v Fibini Evroligi leta 1997 osvojila tretje mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po osamosvojitvi je Hauptman v evropskih tekmovanjih zaigral na 120 tekmah v dresu Zmajev, skupno pa dosegel 1755 točk, kar je dovolj za povprečje 14,6 točk na tekmo. Ob slavju Smelta Olimpije v Lozani leta 1994 je dosegel 27 točk in bil z Romanom Horvatom najbolj zaslužen za veliko zmago nad Taugresom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mišelin
28. 01. 2023 11.52
+2
legenda kapo dol dule trica LITJiski ponos
RUBEŽ
28. 01. 2023 11.06
+2
xydipsy
28. 01. 2023 10.45
+4
Mi ga še danes kličemo Dušan . . .