POPKAST

Dino Murić o Sekuliću: Mogoče nima avtoritete, ki bi jo lahko imel

Ljubljana, 02. 03. 2023 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
39

Ne zgolj košarkar Šenčurja in brat evropskega prvaka iz leta 2017 Eda Murića, Dino Murić je tudi fizioterapevt. A to ni glavna tema pogovora v novem Popkastu, kjer se Murić med drugim dotakne prihodnosti slovenske košarke, reprezentance, Gorana Dragića, Luke Dončića in marsičesa drugega. O selektorju Aleksandru Sekuliću pa poleg pohval na račun njegovega znanja in profesionalnosti izpostavi, da mogoče nima avtoritete, ki bi jo lahko imel.

Po zaključku kvalifikacij za svetovno prvenstvo v košarki je prišel čas za razmislek o prihodnosti slovenske košarkarske reprezentance. Ta se je na prvenstvo uvrstila že pred zadnjima tekmama proti Estoniji in Izraelu, a poraza na omenjenih srečanjih sta znova pod vprašaj postavila vodenje selektorja Aleksandra Sekulića. Dino Murić dvome miri in izpostavlja, da je prihodnost slovenske košarke vendarle bolj svetla, kot mnogi namigujejo. Na omenjenih tekmah so barve slovenske reprezentance branili mladi igralci, ki nimajo veliko izkušenj. "Imamo kakovost, da se ti igralci razvijejo v nosilce. Za to pa potrebujejo priložnost in to je bila lepa priložnost, da jih začutimo. Vsi gledamo poraze, ki so se zgodili zaradi neizkušenosti. Če gledamo negativne stvari, vidimo poraz, pozitivno pa je, da smo videli, kako sposobni so ti igralci. Videli smo Gregorja Glasa, ki je sposoben igrati na visoki ravni, Žigo Samarja, ki je igral na prejšnjem prvenstvu ... Upam, da se bodo ti igralci lepo razvijali in bodo nosilci reprezentance v prihodnosti," je bil optimističen starejši brat kapetana reprezentance Eda Murića.

Poraz proti Poljski v četrtfinalu minulega Eurobasketa marsikoga, ki je povezan s slovensko košarko, boli še danes. Marsikateri član zlate generacije, ki je leta 2017 zasedla evropski košarkarski vrh, se zdaj bliža zaključku kariere in prišel je čas za osvežitve pri izboru igralcev, ki bodo na letalu proti Japonski delali družbo super zvezdniku Luki Dončiću. "Po bitki je lahko biti general in iskati vzroke. To je naloga KZS-ja in strokovnega štaba. Njihova naloga je, da najdejo nov kader igralcev, za katere mislijo, da bi lahko bili nosilci, in jih čim prej vržejo v ogenj na naslednjem prvenstvu. To je naraven proces in tako se igralci razvijajo. Zato jim je treba spregledati napake, ki se bodo dogajale za dobrobit prihodnosti," je proces sprememb v članski reprezentanci opisal Murić.

Dino Murić je spregovoril tudi o novem soigralcu Luke Dončića, Kyrieju Irvingu.
Dino Murić je spregovoril tudi o novem soigralcu Luke Dončića, Kyrieju Irvingu. FOTO: AP

"Vsi mislimo, da morajo mladi igralci vstopiti v igro in doseči 10, 15 točk in v tem primeru je igralec zelo dober, nanj se lahko zanesemo. Jaz na to gledam drugače. Vsak od njih lahko nekaj ponudi reprezentanci, še posebej, ko vidimo njihovo fizično konstitucijo. Glas lahko s svojo višino veliko ponudi v obrambi, tudi v napadu lahko zadane koš. Mladi igralci se morajo najprej dokazati v obrambi, šele potem v napadu," je načrt za uspeh mlajše generacije predstavil nekdanji član Olimpije.

Pogovor se neizogibno ustavi pri zvezdniku slovenske reprezentance, moštva Dallas Mavericks in celotne lige NBA Luki Dončiću. "Vsi bi radi imeli zvezdnika, kot je Luka. Lahko sestaviš ekipo okoli njega, po drugi strani pa lahko igraš brez zvezdnika in imaš povprečno ekipo. Tu ni pravil. Luka je naš dragulj in treba ga je čuvati. Ogromno je naredil ne zgolj za slovensko reprezentanco, ampak celotno Slovenijo. On je naš zaščitni znak," je pomembnost enega najboljših košarkarjev na svetu za njegovo domovino opisal košarkar Šenčurja.

Beseda je tekla tudi o kritikah na račun selektorja Aleksandra Sekulića in njegovi vlogi pri uspehih in neuspehih reprezentance. "Vloga selektorja je zelo pomembna. Pritisk čuti na račun njegove avtoritete, kjer so v preteklosti bile situacije, po katerih se človek vpraša, ali ima avtoriteto ali ne. Videli smo lanski incident z Goranom, kar je bolj stvar karakterja. Goran je temperamenten in hoče dati vse od sebe na vsaki tekmi. Kakšni trenutki pokažejo, da mogoče nima te avtoritete, ki bi jo lahko imel. To je neka zamera tudi z moje strani." Dodal je, da bi selektor moral imeti popolno avtonomnost pri izboru igralcev, ki mu bodo na voljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 06. 2023 18.19
+1
Saj ravno v tem grmu tiči VZROK, Sekulić NIMA AVTORITETE in zato je tudi zavozil tekmo z Poljsko, ampak kot je videti vodstvu KZS ni nič mar, Erjavcu je mar samo njegov oseben funkcionarski vzpon v EU košarki v Fibi, na KZS se namreč obnašajo kot neodrasli otroci, "predsednik osvojili bomo medaljo" naj bi Erjavcu obljubil Dončič, meni osebno se ta komunikacija zdi kot, da bi bili na ravni 7 razreda OŠ.
štajerc65
04. 03. 2023 12.20
Dokler Dragić in Doncic Luka sestavljata reprezentanco selektorja sploh ne rabimo.
MacekMuri75B
04. 03. 2023 10.41
+2
Zakaj vodenje reprezentance ne zaupajo ponovno Kokoškovu? Ali se bojijo ponovnega uspeha??
masai mara
03. 03. 2023 10.37
+5
Težko je igralcem kritizirati trenerja zaradi morebitnih kasnejših posledic. Eden tipičnih revanšističnih trenerjev je Mare Marović, ki je zaradi kritik svojcev igralcev s tribun potem te talentirane igralce popolnoma ignoriral in jih na koncu tudi unićil. To govorim iz lastnih izkušenj. Sekulić pa tudi nima dovolj znanja in izkušenj za vodenje reprezentance. Taki trenerji se lahko šopirijo in igrajo neke kvazi strokovnjake v slovenskem klubskem prostoru, kaj se zgodi na mednarodni sceni smo pa videli na primeru Trifunović. Glavni problem v slovenski košarki je pa brez dvoma vodstvo KZSja.
PALAGRUŽA
03. 03. 2023 10.34
+4
PRIŠEL JE ČAS, KO MU TREBA REČI HVALA IN ADIJO!
Bojan Bizjak 1
03. 03. 2023 08.43
+1
STRINJAM SE Z DINOM SEKULIČ JE MALO PREMIL
FAUSTOS1
02. 03. 2023 21.59
+5
sekulič je in je bil vedno šibek člen reprezentance-zakaj ga ne menjajo????
borjac
02. 03. 2023 21.12
+6
Če v VRH Košarkarske zveze Slovenije, ne zamenja Sekuliča , bomo vrgli stran še nadaljnja tri leta, še najbolj pa se bojim da bomo izgubili še te Talente od 18 let pa do 24 let, to bo pa ZLOČIN, Sekulič je pokazal v praksi, da ni sposoben tudi te mladce voditi na tekmah, tisoč izgovorov, vsi brez veze.
Lima33
02. 03. 2023 20.49
+6
Za Seku bi bilo najbolše, da oddide... To kar Seka počne na klopi je ena velika nula... Da daš Dimca v ekipo, ki nima pojma kaj mora početi na igrišču in tudi neve kako je sploh poklican v ekipo ti da za vedeti, da Seka nima pojma... Tako da Sekula se opet ženi... Za Seku pa res dober pride ta ostani doma...
Cupko
02. 03. 2023 17.53
+8
Sekulič žal ne more biti več selektor, ker nima več nobene avtoritete, kar se je videlo že ob izboru zadnjega igralca za EP.
Mekenzi
02. 03. 2023 17.19
+7
Bravo Dino Murič , edini ki ima jajce da je, povedal kr že cela Slovenija, vidi in ve, da je Sekulic lutka ki kima KZS, imamo veliko bolj sposobnih, trenerje z avtoriteto v Sloveniji, saj vidimo, da reprezentanco vodi, Luka Doncic.
Insta Btc
02. 03. 2023 17.08
+8
Sekuliću ne bi dal moje ulice, da jo vodi, kaj šele reprezentance. On in Erjavec bosta postala grobarja SLO košarke. Žal v SLO ne obstaja avtoriteta, ki bi tej agoniji naredila konec.
Rok Jurjec
02. 03. 2023 16.52
+9
Za kaj več kot pomočnika ni sposoben in to je dejstvo.
mackintosh
02. 03. 2023 16.45
+8
nima nič ne samo avtoritete. mislim, da bi velika večina kavč selektorjev bolje od njega vodila reprezentanco.
Zdene Iskra
02. 03. 2023 16.34
+2
Kako smo pa temu dejali , ko še nismo poznali "podcasta"?
Rok Jurjec
02. 03. 2023 16.56
Popkast piše, če še znam brati. Ampak ja, v obeh primerih je norčevanje iz našega jezika...
Fonzi Necjam
02. 03. 2023 16.11
+5
Bolje nič kot Sekulič.
Fargo
02. 03. 2023 16.03
+9
Sekulič ne potrebuje avtoritete, ker itak o vsem odloča Nesterovič
barjan?ek1
02. 03. 2023 15.36
+7
Sekulič prej bo zapustil repko prej bo bolj koristno za repko. Nima nobene avtoritete. ko ga poslušam v time autih, bi jih lahko jaz vodil, ki nimam pojma o košarki. Ima samo to srečo, da imamo Dončiča drugače je pa skoraj vse tekme izgubil, ko Dončiča ni bilo. Od avtoritete tudi a nima in si je obul prevelike čevlje od Kokšareva. Za slovensko košarko bo bolje da se čimhitreje odmakne od repke. Ne vem pa kdo je na razpolago, da bi lahko to našo repko vodil.
Rok Jurjec
02. 03. 2023 16.53
-1
Rok Jurjec
02. 03. 2023 16.54
-1
yeah
03. 03. 2023 11.36
-1
bandit1
02. 03. 2023 15.34
+2
To so profiji. Nič ne delajo razen nabijajo žogo, zato so plačani in preplačani. Zato naj delajo svoje delo kot vsak drug, ki dela in mora narediti svoje delo.
big brother
02. 03. 2023 15.04
+5
Ekipa, ki nima centra, kar ga Slovenija nima, imaš lahko 15 dončičev pa ne pomaga. Center in krilni center sta poziciji, ki sta včasih bolj pomembni kot ostrostrelci, ker treba kako žogo tud vlovit.
Fargo
02. 03. 2023 16.14
+2
Centri so s hitrejšo košarko postali manj pomembni. Včasih je bil Vladimir Tkačenko s svojimi 220 + cm nepremagljiv, danes bi bil tak hlod nekoristen. Ravno dejstvo, da ni več prave borbe pod košem med težkimi centri, me odvrača od spremljanja. Nasplošno se igra, tudi v NBA premehka košarka nobene obrambe, premalo prekrškov in incidentov. Vse je podrejeno šutiranju.