Košarka

Dino Rađa: Naturalizacija Larkina? Za Hrvaško bodo igrali Hrvati

Zagreb, 22. 09. 2019 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška košarkarska reprezentanca je bila ena od žrtev nesmiselnega kvalifikacijskega sistema, saj se ji, tako kot Sloveniji, ni uspelo uvrstiti na minulo svetovno prvenstvo. Sedaj Hrvate čakajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, pred katerimi se je našim južnim sosedom sam ponujal eden najboljših igralcev minule sezone Evrolige Shane Larkin.

Dino Rađa je bil leta 2018 sprejet v košarkarsko hišo slavnih.
Dino Rađa je bil leta 2018 sprejet v košarkarsko hišo slavnih. FOTO: AP
Kot strela z jasnega je v hrvaških medijih nedavno odjeknila novica, da se s hrvaškim dresom spogleduje Shane Larkin. Gre za 26-letnega organizatorja igre, ki se je med drugim preizkušal tudi v ligi NBA. V zadnji sezoni je bil v dresu Anadolu Efesa eden glavnih krivcev, da je Turkom uspelo priti vse do finala najprestižnejšega klubskega tekmovanja stare celine, v katerem pa so klonili proti moskovskemu CSKA-ju. Tudi v turškem prvenstvu je bil Larkin eden najboljših košarkarjev, na odločilni sedmi tekmi finala proti Fenerbahčeju pa je za zmago svoje ekipe prispeval kar 38 točk. Hrvaški navijači so bili nad to novico seveda navdušeni, a jih je nekoliko umiril legendarni Dino Rađa. Predsednik strokovnega odbora hrvaške košarkarske zvezde je dejal, da v reprezentanci ne bo več tujih igralcev.

"Že večkrat sem poudaril, da v hrvaški reprezentanci ni prostora za tujce. To ni v interesu naše košarke in za tem bomo stali ne glede na to, kdo si bo želel zaigrati za našo izbrano vrsto," je bil jasen Rađa. Nekdanji igralec Boston Celticsov je za 24sata še izjavil, da morebitna naturalizacija katerega od tujcev hrvaški košarki ne bi prinesla nič dobrega: "To, da bi pripeljali koga od tujih igralcev, ne bi spremenilo ničesar. Poleg tega obstajajo bistveno bogatejše države, ki bi lahko z več denarja pripeljale boljše tujce."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Samo poglejte Slovenijo'
Za razvoj hrvaške košarke so, kot pravi Rađa, bolj kot reprezentanca odgovorni klubi: "Na klubih je, da proizvedejo čim več kakovostnih košarkarjev. Od reprezentance ne gre pričakovati, da bo dvignila nivo košarke v državi, to mora uspeti klubom. Zato razumem, zakaj tam igrajo tudi tuji košarkarji, saj se s tem dvigne kvaliteta treningov in tekem v ligi. Težava je, ker v naše klube prihajajo drugorazredni tujci, ki nivoja košarke ne dvigujejo. To je nesmiselno. Samo poglejte Slovenijo, z Anthonyjem Randolphom je osvojila naslov evropskega prvaka, a kaj ji je to prineslo na klubski ravni? Popolnoma nič. Poglejte finale lige ABA. Tako pri Crveni Zvezdi kot Bodučnosti je igralo po pet tujcev, kar samo škoduje razvoju domačih košarkarjev."

Za hrvaško sta sicer doslej zaigrala dva naturalizirana košarkarja. Prvi je bil Dontaye Draper, drugi pa Oliver Lafayette.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
23. 09. 2019 20.47
+0
Kako ne bo dvignilo nivoja košarke, če smo pa dobili Cedevito a Olimpijo ki bo ena izmed top ekip v Evropi samo počakajmo malo pa bomo videli
JackSSparowww
22. 09. 2019 21.25
+10
To s Tončekom je malo hudobno pripomnil, ker on ni odločil tekem na SP. Občudujem pa patriotizem, ker se mi ne zdi lepo, da v športu tričetrt Afrike igra za Francijo ali pa Anglijo, da o Elfu ne govorimo. Ni lepšega, kot španska nogometna reprezentanca - sami Španci.
09ZarMan10
22. 09. 2019 21.00
+14
Bravo Dino... To je beseda...
lodz68
22. 09. 2019 20.25
+2
Čeprav cenim Radžo je njegova izjava glede Randholfa popolnoma neumestna-ker kaže na to da je on zaslužen za zlato medaljo.Hrvaško košarka je v totalnem razsulu,še njihovi Nba igralci imajo le obrobne vloge.
luzarf@arcor.de
22. 09. 2019 20.19
+23
če bi v sloveniji igrali samo slovenci ,bi nas bilo premalo za eno postavo? da o nogometu sploh negovorimo? saj še Županov nepremoremo,kaj šele šport.
Castrum
22. 09. 2019 20.06
+26
"Za hrvaško sta sicer doslej zaigrala dva naturalizirana košarkarja. Prvi je bil Dontaye Draper, drugi pa Oliver Lafayette."....................Če vas lahko dopolnim: In najmanj 20 Srbov, Bosancev, Makedoncev in Črnogorcev.
Žac
22. 09. 2019 20.27
+5
blef
22. 09. 2019 19.39
+24