Košarka

Doc Rivers: Nihče nima tako visokega košarkarskega IQ-ja kot LeBron James

Los Angeles, 30. 03. 2020 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eden od najboljših trenerjev v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, ligi NBA, Doc Rivers meni, da so se mnogi košarkarji čez lužo v fizičnem smislu približali 'kralju' LeBronu Jamesu, a nihče po njegovem mnenju nima tako izrazitega košarkarskega IQ-ja kot prvi zvezdnik Los Angeles Lakersov.

V pogovoru za Sports Illustrated se je nekdanji prvak Lige NBA z Boston Celticsi (2008) med drugimi dotaknil tudi enega najboljših košarkarjev vseh časov LeBrona Jamesa, ki drugo sezono navdušuje v dresu 'Jezernikov' iz Los Angelesa.

"LeBron (James, op. p.) se je rodil s posebnim darom, tako imenovanim fotografskim spominom. Tako dobrega pregleda nad igro skozi celotnih 48 minut tekme nima noben košarkar na svetu. Vizualizacija in neverjetna zmožnost pomnjenja gresta pri njemu z roko v roki, kar s pridom izkorišča. Mnogi košarkarji onstran Atlantika so se v fizičnem smislu približali LeBronu, toda le sanjajo lahko o tako dobrem in predvsem natančnem pregledu nad igro," je več kot jasen Doc Rivers, ki se je tudi sam že večkrat med trenersko kariero spraševal o tem, kako braniti tako kakovostnega košarkarja.

Trener Los Angeles Clippersov Doc Rivers poudarja, da ima veliko košarkarjev v ligi NBA podobno telo kot LeBron James, a nihče tako visokega košarkarskega IQ-ja.
Trener Los Angeles Clippersov Doc Rivers poudarja, da ima veliko košarkarjev v ligi NBA podobno telo kot LeBron James, a nihče tako visokega košarkarskega IQ-ja. FOTO: AP

Prave taktike ni
"Tu kakršna koli taktika pade v vodo. Kombinacija telesne moči, znanja, tehnike in pregleda nad igro, kot je prisotna pri Jamesu, je močnejša od katere koli obrambe. Edini mogoč način, da kolikor toliko omejiš njegov napadalni učinek, je, da postaviš moštveno obrambo tako, da maksimalno zožiš prostor v raketi. Po drugi strani pa je treba vedeti, da tako kakovosten košarkar vidi in ve, kako in kdaj razigrati svoje soigralce. V vsakem primeru boste na slabšem," ocenjuje Rivers.

"S svojimi varovanci se nemalokrat pogovarjam o tem, kako na najboljši mogoč način izkoriščati posamične veščine. Nekdo je zelo hiter, drugi je odličen v skoku, tretji je dober v obrambi, spet četrti je natančen pri metu z razdalje ... Naloga nas trenerjev je, da takšne prednosti uskladimo v želeno celoto, saj nimamo 100 LeBronov v naši ligi. Bodimo veseli, da lahko uživamo v njegovi igri, saj tudi Jamesova kariera ne bo trajala večno," še doda trener Los Angeles Clippersov.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dinho8O
31. 03. 2020 18.44
-1
Doncic ima zagotovo višjega.
Katalonia
31. 03. 2020 10.21
+3
Cel kup igralcev je imelo in ima višji košarkarski IQ od LeBrona... On ga seveda ima visokega, vendar ne najvišjega. Tip je dominanten zaradi kombinacije IQ in svoje telesne pripravljenosti.
Definbahija
30. 03. 2020 17.55
+2
Ne plmudi!! Sm vidu v preteklih sezonah ko ga vodi samo še $$$
Definbahija
30. 03. 2020 17.56
+0
Nej mi en pove le zakaj bi šla falanga Wade Bosh James v Miami? Zarad naslova in prstana??? NOT!
JOSEPH HAYDN
31. 03. 2020 10.33
+3
Slucajno je Wade praktično celo kariero preživel v Miamiju
nikoiništa
30. 03. 2020 16.51
+4
Daj ne bluzi Doc. Kaki pregled.
mr_green
30. 03. 2020 16.09
+13
Doncic 2x bolsi
Diverzanti
30. 03. 2020 15.54
+4
Sarkazem naslov, ha, ha