Košarka

Ameriški mediji polni hvale na račun Kokoškova, čestitke Dragića in Dončića: 'Vsa čast, Igor!'

Salt Lake City, Phoenix, 03. 05. 2018 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
13

Za podpis triletne pogodbe z ekipo severnoameriške lige NBA Phoenix Suns so nekdanjemu selektorju slovenske izbrane vrste Igorju Kokoškovu že čestitali številni bivši varovanci. Oglasila sta se tako Goran Dragić kot Luka Dončić, ameriški mediji medtem že secirajo 46-letnega Srba, ki ga vidijo kot idealnega strokovnjaka za delo z mlado ekipo sonc.

Igor Kokoškov je dolgo pred prvo tekmo na klopi Phoenix Suns že spisal zgodovino lige NBA, saj bo kot prvi evropski trener, ki se je rodil in odraščal na stari celini, prevzel vodenje katerega od severnoameriških klubov. Kokoškov bo po opravljanju funkcije pomočnika trenerja pri Utah Jazz prevzel arizonska sonca, kjer so že igrali Marko Milić, Goran in Zoran Dragić

Igor Kokoškov (v sredini) med proslavljanjem evropskega naslova z Dragićem (desno) in Dončićem.
Igor Kokoškov (v sredini) med proslavljanjem evropskega naslova z Dragićem (desno) in Dončićem. FOTO: Damjan Žibert

46-letni srbski strokovnjak je sicer še povsem v igri za preboj do finala lige NBA, Utah je v seriji s Houston Rockets izenačil na 1:1, Kokoškov pa bo vodenje Phoenixa prevzel, ko s trenutnimi delodajalci konča letošnje udejstvovanje v končnici.

Gradijo ekipo okoli Bookerja
Ameriški mediji poročajo, da se je generalni menedžer Suns Ryan McDonough s Kokoškovom v Houstonu dobil pred prvo tekmo konferenčnega polfinala, to sicer ni bilo njuno prvo srečanje v zadnjih tednih, in mu predstavil ponudbo, ki jo je selektor zlate slovenske reprezentance z minulega evropskega prvenstva očitno tudi sprejel.

Kokoškov s pokalom, ki ga je slovenska izbrana vrsta osvojila v Carigradu po zmagi v finalu nad Srbijo.
Kokoškov s pokalom, ki ga je slovenska izbrana vrsta osvojila v Carigradu po zmagi v finalu nad Srbijo. FOTO: AP

Phoenix je redni del zaključil z najslabšim izkupičkom v ligi (21 zmag in 61 porazov), pred sonci so zdaj sezone, ko naj bi pod taktirko Kokoškova zgradili novo ekipo okoli zvezdnika Devina Bookerja. Srbski trener je že nekaj časa veljal za enega najbolj zaželenih pomočnikov v NBA, kjer je oddelal že 18 sezon, član Suns pa je bil med letoma 2008 in 2013.

Dončić je na prvenstvu "trgal"
Analitik medijske hiše ESPN Mike Schmitz je med mnogimi, ki so pozitivno sprejeli novico, da se Kokoškov vrača v Phoenix. Tudi pri Jazz so bili v zadnjem času polni hvale na račun nekdanjega selektorja slovenske reprezentance, ki je po njihovem mnenju zelo pripomogel pri brušenju njihovih mladih talentov. Izpostavljajo tudi Srbov dosežek s Slovenijo, s katero si je pod taktirko Gorana Dragića in z vzhajajočim zvezdnikom Luko Dončićem pokoril Evropo.

Na mednarodni ravni je dobil nekaj izvrstnih izkušenj kot glavni trener. Mislim, da je povsem pripravljen na to, da postane glavni trener. Mislim, da razume igro, ima izvrstne osebne odnose z igralci ... Ima izjemen temperament, mislim, da bi bil izvrstna izbira (za trenerja Phoenixa, op. a.). Goran je zelo napredoval, pri tem je imel Igor veliko besede. S Kokoškovom bi Phoenix igral košarko visokega tempa. Mislim, da so ti fantje zelo dobri v takšni situaciji. Alvin Gentry, trener New Orleans Pelicans

"Kokoškov je na EuroBasketu opravil odlično delo, da je Dončića postavil na položaje, na katerih je lahko uspel. Dosegel je, da se je obramba pomikala z ene na drugo stran, tako pa je Dončiću na desni strani odprl veliko prostora. Najboljši je, ko dobi žogo v gibanju in takrat raztrga ekipe," ocenjuje Schmitz.

Čestitke nekdanjih varovancev
Ob podpisu triletne pogodbe se Kokoškov, ki je leta 2000 postal že prvi neameriški pomočnik (pri LA Clippers je sodeloval s takratnim trenerjem Alvinom Gentryjem), v Phoenix vrača kot neke vrste rešitelj. Ameriški kolegi izpostavljajo tudi njegov odličen odnos z Dončićem: če bo imel Phoenix to srečo, da bo lahko na letošnjem naboru izbiral med prvimi, bi lahko dobil tudi Ljubljančana, to pa bi bila po ocenah nekaterih "perfektna kombinacija".

"Že več let sem mu govoril, da mislim, da je glavni trener za ligo NBA," je nedavno izjavil glavni Utahov trener Quin Snyder. Kmalu po objavi novice sta se oglasila tudi Dragić in Dončić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čestitke Igorju Kokoškovu, povsem zasluženo, izvrsten trener!!!! Srečno!" je dobremu znancu in prijatelju sporočil Dragić, Dončić pa je pred odhodom na zaključni turnir Evrolige z madridskim Realom pristavil: "Povsem zasluženo!! Vsa čast, Igor." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
03. 05. 2018 22.15
+14
Čestitke Igor se vidi da se z ex Jugoslavije najbolj razumemo z Srbi bravo pa za vse kaj si naredil za slovensko reprezentanco navijam zate in za Novaka Djokovic
planetiusode
04. 05. 2018 08.30
-2
Čestitke Igor se vidi da se z ex Jugoslavije najbolj razumemo z Srbi- kdo vi ali mi?
Apostol1
04. 05. 2018 13.07
+3
Ti verjetno ne vsi ostali normalni ljudje pa
Neopredeljeni
04. 05. 2018 17.39
+1
Z srbi smo se vedno razumeli, to pa zato ker imajo jajca, hrbtenico in njihova beseda velja.
kr ena iz nekje
03. 05. 2018 21.38
-7
Nevzdrzni
03. 05. 2018 20.05
+17
Bravo igor!!!!! Polno uspehov se naprej
penintheass
03. 05. 2018 17.48
-23
mackintosh
03. 05. 2018 16.14
+63
bravo igor. eden najbolj mirnih uravnovešenih trenerjev kar sem jih videl. da ima pa tudi vso potrebno kvaliteto je pa z našo reprezentanco več kot dokazal.
NDM
03. 05. 2018 15.56
+56
najprej je predvsem clovek in potem sportnik..vso sreco...clovek z veliko zacetnico
Sniper77
03. 05. 2018 15.08
+59
Velik človek in strateg, ter hladen kot špricer. Vsa čast.
aristotel
03. 05. 2018 14.57
+64
vsa čast želim mu vse naj - naj je strokovnjak in človek na mestu kar je naredil za Slovenijo je naravnost nepozabljivo in neponovljivo kot prvi trener v NBA bo dodal svojo Evropsko noto in mislim da nas čaka presenečenje z dosti Evropskimi igralci...
ho?emVšolo
03. 05. 2018 14.57
+50
Izjemen človek! Bravo!!!!