Košarka

Prvaki šele v končnici strli Dallas, Green polaskal Luku: Ta frajer je dober

Miami, Oakland, 22. 12. 2018 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dallas Mavericksi z ljubljanskim košarkarskim superzvezdnikom Lukom Dončićem niso uspeli prekiniti niza porazov na, vsaj na papirju, najtežjem gostovanju pri branilcih naslova v ligi NBA Golden State Warriorsih (120:116). Dončić je prispeval 19 točk in pet podaj, tekmo pa je z metom za tri točke odločil domači zvezdnik Kevin Durant. Miami brez Gorana Dragića boljši od Milwaukeeja (94:87).

Dončić v eni od akcij na tekmi v ORACLE Areni v Oaklandu,
Dončić v eni od akcij na tekmi v ORACLE Areni v Oaklandu, FOTO: AP

Luka Dončić, ki je bil doma v Sloveniji razglašen za najboljšega športnika iztekajočega se leta, je zadnjo tekmo rednega dela lige NBA proti ekipi Los Angeles Clippers končal z 32 točkami, petimi podajami, štirimi skoki in štirimi ukradenimi žogami, kar je njegov najboljši dosežek v tej statistični kategoriji. Dončić je postavil nov zgodovinski mejnik, postal je šele drugi najstnik s takšnim statističnim dosežkom v ligi, pred njim je to leta 2003 uspelo LeBronu Jamesu, ki ga je pred sobotno večerno tekmo z Golden State Warriorsi izpostavil kot enega od igralcev, s katerimi bi si v prihodnje želel igrati.

TEKMA

Ljubljančanu na prvi tekmi s še enim velikanom ameriške in svetovne košarke, Stephenom Curryjem, ki je njun prvi medsebojni obračun v Dallasu zaradi poškodbe izpustil (Mavsi so tisto tekmo dobili s 112:109), motivacije torej ni manjkalo. A še en član šampionske ekipe Bojevnikov, Kevin Durant, je bil na koncu tisti, o katerem se je v soboto zvečer govorilo največ, saj je k zmagi prispeval 29 točk, vključno z odločilnim metom za tri točke 15 sekund pred koncem, dodal pa je še 12 skokov in osem podaj.

Zabijanje Dončića in grd padec, po katerem se je Ljubljančan vseeno pobral:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barnes približal Mavse na koš razlike
Durant in Andre Iguodala sta zaporedoma zadela z razdalje in v zaključku tretje četrtine poskrbela za malce višje vodstvo (94:87), a se gostje niso predali, četudi so v zadnjih 12 minutah zaostali že za dvomestno število točk. Harrison Barnes je na obračunu z nekdanjimi delodajalci nekaj manj kot minuto in pol pred zadnjim piskom sirene zadel za znižanje na 117:115, nato pa je z zgrešenim polaganjem Mavsom novo priložnost ponudil Durant, a je Teksašani niso izkoristili. Dončić je igro zapustil dobrih šest minut pred koncem tekme in se ni več vrnil na parket, bojda zaradi udarca v levo stegensko mišico oziroma kolk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V vrstah Warriorsov je Curry dosegel 22 točk, švedski veteran Jonas Jerebko pa se je izkazal z dosežkom sezone (23 točk) in pomembnim prispevkom s klopi. 2,08 metra visoki Skandinavec je zgrešil le dva meta iz 12 poskusov v 21 minutah, v igro je vstopil s klopi, pristavil pa je še šest skokov in tri podaje ter bil za svoj osebni rekord deležen ovacij publike ob odhodu na klop. Dončić ni bil najbolj razpoložen pri metu, zadel je pet od enajstih poskusov, trikrat za tri točke v prvem polčasu, ko je dosegel več kot polovico (14) končnega števila točk (19). Dallas je še ob polčasu vodil za tri (61:58), DeAndre Jordan pa je skupno prispeval kar 23 skokov in izenačil svoj najboljši dosežek v sezoni.To je bila že 12. zaporedna zmaga Bojevnikov nad Mavsi v domači Oracle Areni. 

Green: Dončić? Frajer je dober ...
Pred gostovanjem v Portlandu, kjer se bo končala Dallasova "mini turneja", ekipi trenerja Ricka Carlisla ni uspelo prekiniti niza porazov, ki je zdaj dolg že pet tekem, izjemno slab je tudi izkupiček teksaškega moštva na gostovanjih (2-13). Vseeno si je Dončić tudi za tokratno predstavo prislužil kar nekaj pohval, tokrat se je oglasil kontroverzni član prvakov Draymond Green. Ta je kljub težavam s poškodbami napovedal, da ga to pri metu ne bo oviralo, ko je zadel prvi trojki po novembru pa je proti klopi gostov začel gestikulirati, češ: "Pokrijte me!"

"Ta frajer (je) dober. Ja, ima to. Težava bo. Že zdaj je težava," je o Dončiću dejal Green, ki je s tesnim pokrivanjem Ljubljančana "poskrbel" tudi za trk z mladim navijačem v tretji četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

MVP

Thomas Bryant je bil nezgrešljiv iz igre na dramatični tekmi Washingtona in Phoenixa, na kateri je ekipa nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova izgubila po kar treh podaljških:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Washington Wizardsi in Phoenix Sunsi so se razšli šele po treh podaljških (149:146). Bradley Beal je prvič v karieri prišel do trojnega dvojčka (40 točk, 15 podaj in 11 skokov), poleg tega pa je deset točk dosegel v tretjem dodatku igre za končni uspeh igralcev iz ameriške prestolnice. Obenem je center domačih Thomas Bryant (31 točk) zadel vseh 14 poskusov iz igre ter tri proste mete; šele sedmič se je v NBA zgodilo, da je igralec dosegel vsaj 14 točk brez zgrešenega meta, zadnji je bil to Gary Payton pred skoraj 24 leti.

METI

Igralci ekipe Los Angeles Clippers so s 132:111 porazili Denver Nuggetse, najboljšo ekipo zahodnega dela lige, kjer je na drugem mestu ekipa Oklahoma City Thunder. Ta je s 107:106 v Salt Lake Cityju ugnala ekipo Utah Jazz. Moštvo iz mesta zimskih olimpijskih iger leta 2002 je pokopal Paul George s 43 točkami. Denver je po štirih zmagah v nizu doživel najhujši poraz v sezoni proti Clippersom, za katere sta po 21 točk zbrala Danilo Gallinari in Tobias Harris. Dve manj je dosegel prvi strelec Nuggetsov, Srb Nikola Jokić, ki pa je moral zaradi dveh hitro dobljenih tehničnih napak, prepiral se je s sodniki zaradi po njegovem nepravilno dosojenega prekrška, že v tretji četrtini predčasno pod prho. Denver pred tem ni izgubil za več kot deset točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Philadelphia 76ers, tretja ekipa vzhodnega dela lige, je v derbiju nadigrala prvo v celotni ligi, Toronto Raptors, s 126:101. Gostje iz Kanade so pripotovali brez treh pomembnih članov ekipe Kawhija Leonarda, Serga Ibake in Jonasa Valančiunasa, kar so igralci Sixersov na čelu z Joelom Embiidom (27 točk, 11 skokov) in Benom Simmonsom (26 točk, 12 skokov, osem podaj) v polni meri izkoristili.

TEKMA

Houston Rocketsi so na krilih najkoristnejšega igralca minule sezone Jamesa Hardna (39 točk) premagali teksaške rivale San Antonio Spurse (108:101).

TEKMA

Izidi rednega dela sezone lige NBA:

Golden State Warriors ‒ Dallas Mavericks 120:116
(Luka Dončić 19 točk, 5 podaj, 3 skoki in 1 ukradena žoga v 30 minutah za Dallas.)

Miami Heat ‒ Milwaukee Bucks 94:87
(Goran Dragić zaradi operacije ne igra za Miami.)

Los Angeles Clippers ‒ Denver Nuggets 132:111
Washington Wizards ‒ Phoenix Suns 149:146 (podaljšek)
Philadelphia 76ers ‒ Toronto Raptors 126:101
Houston Rockets ‒ San Antonio Spurs 108:101
Utah Jazz ‒ Oklahoma City Thunder 106:107

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
23. 12. 2018 11.10
Dončić ima rekord, on je najboljši bel novinec v NBA vseh časov.
saturnsky23 saturnsky23
23. 12. 2018 10.54
-6
Dončić, Donćić, svaki dan tri puta najmanje. Pusti ga malo Srbom, koji dan.
pako-san
23. 12. 2018 07.59
-4
cekinar
23. 12. 2018 08.03
-3