Košarka

Dončić na predstavitvi ekipe: Moramo slediti Dirkovim stopinjam

Dallas, 01. 10. 2019 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
8

Ni skrivnost, da je Luka Dončić že dolgo časa prvo ime Dallas Mavericksov, v vrstah katerih ga v ligi NBA oktobra čaka začetek druge sezone med severnoameriško košarkarsko elito. Mavericksi so v ponedeljek organizirali dan za medije, kjer je bil soj žarometov poleg Dončića usmerjen tudi v Kristapsa Porzingisa, ki ga čakajo prve tekme v novem klubu. Na tako imenovanem Media Dayu je bila tudi naša dopisnica Tadeja Lampret.

Več videovsebin
  • Pogovor z Luko Dončićem na predstavitvi ekipe Dallas Mavericks pred novo sezono v ligi NBA
    00:48
    Pogovor z Luko Dončićem na predstavitvi ekipe Dallas Mavericks pred novo sezono v ligi NBA
  • Luka Dončić na predstavitvi ekipe Dallas Mavericks pred novo sezono
    03:31
    Luka Dončić na predstavitvi ekipe Dallas Mavericks pred novo sezono
  • Iz 24UR: ''Dončića ne bi zamenjal''
    02:24
    Iz 24UR: ''Dončića ne bi zamenjal''
  • Dončić: Zaigrati želimo v končnici
    02:28
    Dončić: Zaigrati želimo v končnici

Luka Dončić je izvrstno prvo sezono v ligi NBA kronal z nagrado za novinca leta, a z Dallas Mavericksi je v rednem delu na koncu precej zaostal za mesti, ki vodijo končnico. Uvrstitev v izločilne boje bo tudi v prihajajoči sezoni velika želja za Teksašane in 20-letnega Ljubljančana, ki je po hitrem postopku, sploh pa po letošnji upokojitvi legendarnega Dirka Nowitzkega, postal prvi obraz Dallasa in eden največjih zvezdnikov severnoameriške lige.

"Ena od reči, zaradi katerih je tako poseben, je sposobnost, da ko stopi na igrišče, občutno izboljša ostale štiri tipe," je na dnevu za medije v Dallasu povedal trener Rick Carlisle, ki je šel še dlje in nekdanjega člana ljubljanske Olimpije ter madridskega Reala primerjal kar z velikim Larryjem Birdom, enim najboljših košarkarjev vseh časov.

Izkušeni trener Rick Carlisle je Dončića (oba na fotografiji) primerjal z velikim Larryjem Birdom.
Izkušeni trener Rick Carlisle je Dončića (oba na fotografiji) primerjal z velikim Larryjem Birdom. FOTO: AP

Carlisle: Ne bi ga zamenjal za nikogar
"Nevsakdanji je. Zelo unikaten organizator igre. Takšnega tipa še nikoli nismo videli v NBA in ne bi ga zamenjal za nikogar," je še dejal Carlisle. "Malo je strašljivo, a tudi razburljivo, da ima ta skupina igralcev, ki jo bosta vodila Dončić in Porzingis, priložnost definirati, kako bo klub videti v prihodnje. Težava je, da bodo ljudje, ne vsi, ampak ljudje na splošno, merili njegov napredek glede na statistiko. Ampak moramo biti odkriti, to leto bo drugačno," je še povedal Carlisle.

To je bil prvi medijski dan Dallasa po sezoni 1997/1998, ki je minil brez prisotnosti Nowitzkega. Ta se je upokojil ob koncu minule sezone, v kateri je Dončić osvojil naziv novinca leta. Ljubljančanova navdušujoča statistika prve sezone je bila 21,2 točke, 7,8 skoka in 6 podaj na tekmo, a je slovenski košarkar na vprašanje, kaj si želi v svoji igri popraviti, preprosto odgovoril, da vse. "Vse številke se morajo povišati. K temu stremim," je izjavil.

Toda Dončić ostaja z nogami trdno na tleh, čeprav ga čaka odgovorna naloga prevzeti štafetno palico iz rok Nowitzkega, ki je pod dežnikom Mavsov preživel kar 21 let in v tem pogledu postavil nov rekord v NBA, ki si ga je doslej delil s Kobejem Bryantom (20 let kot član Los Angeles Lakersov).

"Dirk je bil tu 21 let. Želim ostati tukaj in slediti Dirkovim stopinjam. Dokler me bodo želeli, bom ostal tu. Pritisk? Čutim ga že od šestnajstega leta. Všeč mi je pritisk," je dejal Dončić, ki je s 16 leti debitiral za člansko ekipo Reala. "Želimo si končnico in mislim, da nam bi lahko uspelo. Zagotovo je to moj cilj za sezono. Celotna ekipa se veseli nove sezone. Da me Carlisle ne bi zamenjal za nikogar? Navdušen sem. Toliko izjemnih igralcev je v tej ligi, samo zadovoljen sem, da je to rekel. Osrečil me je," je dodal.

Ugasnil telefon, da ne bi videl rezultata odbojke
V posebnem pogovoru za 24UR, več izjav si boste lahko ogledali tudi v naših informativnih oddajah, je Dončić med drugim govoril tudi o odbojkarskem finalu med Slovenijo in Srbijo.

"Če sva se z (novim soigralcem, srbskim centrom Bobanom, op. a.) Marjanovićem kaj pogovarjala o odbojki? Sva, sva ... (smeh) Škoda. Gledal sem tekmo, čeprav prek interneta in je malo zamujala, zato sem moral ugasniti telefon, da ne bi videl rezultata," je za 24UR povedal Dončić.

"Upam, da bomo prišli v playoff, to je naš glavni cilj. Porzingis? Super, tudi zunaj igrišča se pogovarjava po telefonu, tudi dobiva se na večerjah, tako da je najina kemija odlična. Upam, da bomo to pokazali tudi na igrišču. Pripravljal sem se bolj individualno kot kaj drugega. Preteklo je že kar šest mesecev, odkar sem odigral zadnjo tekmo, tako da komaj čakam, da bomo lahko spet kaj igrali."

Vesel, ker se bo s Porzingisom 'vsaka podaja spremenila v asistenco'
Veliko se v prihajajoči sezoni pričakuje od njegovega sodelovanja z latvijskim asom Kristapsom Porzingisom, ki so ga vse od prihoda v ZDA pogosto primerjali ravno z Nowitzkim. Porzingis je okreval po poškodbi, ki mu je od januarske selitve iz vrst New York Knicksov preprečila, da bi odigral kakšno tekmo v novi sredini. 

"Telesno se dobro počutim. Sem stoodstoten. Resnično se počutim bolje kot kadar koli," je pred mediji dejal Porzingis, ki se je na družbenih omrežjih v zadnjem času večkrat pohvalil, v kako dobri formi je. "Bili bomo trn v peti ostalim ekipam. Moramo razviti kemijo na igrišču," je še povedal 24-letni Latvijec.

"Vem, da se bo vsaka podaja, ki mu jo bom poslal, spremenila v asistenco," pa ga je pohvalil Dončić. Dallas prihaja v odločilni del priprav za novo sezono. Prvo tekmo predsezone bo odigral 8. oktobra proti Oklahoma City Thunder.

Medijem so se predstavili tudi vsi novi člani ekipe, denimo srbski center Boban Marjanović, medtem ko je Dončić dajal izjave:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

disorderliness
01. 10. 2019 15.16
-1
O, Jezus Marija! "Teksašan"? Kaj za boga svetega je to?
disorderliness
01. 10. 2019 15.40
+0
Morda gre za sir, kot n.pr. Fužinšan ali Štepanjšan.
Malo_sutra
01. 10. 2019 15.11
-4
Dirk ja, vlece se zadnjih 10 let k krava
Zeljejedec
01. 10. 2019 12.56
+7
BOm kupu nba pass za celo leto vse ekipe tko da bom ob 130 eu ampak worth it
Mauzahecmauzares
01. 10. 2019 12.56
-2
Dalas ima doktrini antiafro kar je po svoje OK. Imajo vso pravico.
CestniKolesar370Wattov
01. 10. 2019 12.30
+4
Bioritem imam pripravljen. Spat ob 3, vstajanje ob 9.
procesoid
01. 10. 2019 11.46
+5
Kristafom Porzingisom? Obup od novinarstva...
blef
01. 10. 2019 11.30
+14
Komaj čakam, da se začne. Upam, da je ob vseh obveznostih imel dovolj časa, da se je dobro pripravil.