Košarka

Dončić po novi mojstrski predstavi poudaril: Ničesar še nismo dosegli

Dallas, 27. 05. 2024 08.00 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
93

Košarkarji Dallasa so si vrata do finala lige NBA na stežaj odprli s tretjo zaporedno zmago nad Minnesoto, pri kateri sta Luka Dončić in Kyrie Irving dosegla 66 od 116 točk svojega moštva. Slovenski zvezdnik je kljub izdatnemu vodstvu vnovič poudaril, da dokler ne vpišejo četrte zmage, niso storili ničesar. "Tudi če dosežemo še eno, bomo potrebovali še štiri," je svoj pogled nekoliko že usmeril v zelo verjetni finale z Bostonom. Nobeno moštvo v zgodovini končnice se namreč ni vrnilo po zaostanku z 0:3.

Luka Dončić je v navezi s Kyriejem Irvingom (oba sta dosegla po 33 točk) še tretjič zapored nadigral prvega zvezdnika Minnesota Timberwolvesov Anthonyja Edwardsa, ki so mu – predvsem ameriški mediji – pisali hvalospeve po zmagi nad prvaki iz Denverja v prejšnjem krogu. 

Slovenski zvezdnik bo imel v noči na sredo priložnost, da se prvič v karieri prebije do finala lige NBA. "Samo še eno, potrebujemo samo še eno. Ničesar še nismo dosegli. Imajo izjemno ekipo, zato nič še ni odločenega," Dončić kljub izjemnemu izhodišču pred nadaljevanjem serije ostaja previden. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če bo Dallasu uspelo dokončati delo, ga v finalu najverjetneje čaka Boston, ki v finalu vzhodne konference proti Indiani prav tako vodi s 3:0. "Tudi če dosežemo še eno (zmago), bomo potrebovali še štiri," je nadaljeval letos tretji košarkar v izboru za naziv MVP, na katerega obramba Minnesote znova ni imela pravega odgovora. 

Minnesota je Dončića skušala zaustaviti na številne načine, deloval ni nobeden: 

Kidd o svoji udarni navezi: Lepo je gledati, kako si zaupata

Enako velja za Irvinga, ki v navezi z Dončićem tvori verjetno najboljši branilski dvojec lige. Dolgoletni trener Stan Van Gundy je pred dnevi celo dejal, da gre za najboljši branilski duo v zgodovini. Njun trener Jason Kidd pa je po novi simultanki svojih prvih zvezdnikov skušal podati razlago, zakaj po težavni prvi sezoni letos skupaj delujeta naravnost sijajno. 

Luka Dončić in Kyrie Irving vs Minnesota
Luka Dončić in Kyrie Irving vs Minnesota FOTO: Sofascore.com

"Ko govorimo o zrelosti in znanju, sta kot nalašč drug za drugega. Kyrie je že dolgo v ligi, igral je z izjemnimi posamezniki in ni mu mar, če je druga izbira. To boste v tej ligi težko našli. Razume, kdaj se od njega pričakuje, da stopi v ospredje. In to je letos skupaj z Luko tudi dokazal," je povedal Kidd in dodal: "Izjemno je, da sta v debati za najboljši dvojec v zgodovini lige. To se ne dogaja pogosto." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Dončićevo znanje je neprimerljivo z drugimi. Tudi on je precej dober. Ne boji se trenutka, a prav tako se ne boji zaupati Kyrieju. Lepo je gledati, kako si zaupata. Danes sta oba zadela nekaj pomembnih metov," je še pristavil Kidd, ki je bil še nedavno tega eden izmed bolj kritiziranih trenerjev v ligi NBA, zdaj pa je le še eno tekmo oddaljen od svojega prvega trenerskega finala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić pohvalil doprinos celotnega moštva ...

Še enkrat več je bilo razvidno, da se igra Dallasa začenja in končuje pri Dončiću oziroma Irvingu. Vendar pri tem ne gre prezreti učinka drugih, v medijih manj poudarjenih košarkarjev. P. J. Washington (16 točk, 8 skokov) in Derrick Jones ml. (11 točk) sta znova dodala svoje. Daniel Gafford je bil odličen v obrambi in je zakrpal vrzel, ki je nastala po poškodbi Derecka Livelyja na začetku druge četrtine, po kateri novinec ni več stopil na parket.

Dončić, kakopak, učinka soigralcev ni spregledal. "To je bila neverjetna zmaga. Vsi smo bili v igri, vsi smo bili pri žogi. Ustvarjali smo si priložnosti in jih izkoriščali," se je smejalo 25-letnemu Ljubljančanu, ki ga ni zaustavilo niti občasno podvajanje. Dejal je, da mu slednje celo ustreza, saj se posledično odpira več prostora za soigralce. Enako velja, ko je Minnesota skušala podvajati Irvinga. 

Tako Luka Dončić kot Kyrie Irving sta na tretji tekmi konferenčnega finala dosegla po 33 točk.
Tako Luka Dončić kot Kyrie Irving sta na tretji tekmi konferenčnega finala dosegla po 33 točk. FOTO: AP

... In za Irvinga prihranil nekaj superlativov

Ta je na začetku zadnje četrtine, ko Dončića ni bilo na parketu, dosegel pet izjemno pomembnih točk. Z metom preko roke Karl-Anthonyja Townsa pa je dve minuti pred koncem povišal prednost Dallasa na šest, po čemer se gostje niso več vrnili. "Neverjetno. Zato ga kličejo gospod zadnja četrtina. V zadnji četrtini je dosegel 12 točk, a sem imel občutek, da jih je dal 20. Rojen je za odločilne trenutke," je svojo (košarkarsko) boljšo polovico še pohvalil Dončić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Edwards ne razmišlja o koncu serije

Na drugi strani bo prvemu zvezdniku Volkov Edwardsu v slabo uteho, da je ob 26 točkah poskrbel za akcijo tekme, ko je v tretji četrtini pošastno zabil preko Gafforda. A 22-letnik, ki so ga nekateri po odličnih predstavah v prvih dveh krogih končnice primerjali celo z Michaelom Jordanom, kljub velikemu zaostanku ne meče puške v koruzo. 

Dallas Mavericks vs Minnesota Timberwolves
Dallas Mavericks vs Minnesota Timberwolves FOTO: Sofascore.com

"Nimamo kaj, moramo ostati pozitivni. Razmišljati moramo o naslednji tekmi in naslednji zmagi," je poudaril košarkar, ki je v zadnji četrtini zmogel vsega štiri točke. Dosegel je edini koš iz igre za Minnesoto v zadnjih štirih minutah igre. 

"Nikoli ne razmišljam, da izpad pomeni konec sveta. Vedno skušam ostati pozitiven. Opravil sem ogromno dela, da sem prišel do sem, zato poraz zame ne bo konec sveta," je še dodal Edwards, ki si je v zadnji četrtini vzel le tri mete iz igre.

Anthony Edwards je s pošastnim zabijanjem poskrbel za potezo tekme.
Anthony Edwards je s pošastnim zabijanjem poskrbel za potezo tekme. FOTO: AP

Trener Volkov Chris Finch pa je posebej omenil novo skromno predstavo v končnici tekme. V vseh treh dosedanjih obračunih je bilo do zadnjih nekaj minut sila izenačeno, potem pa je v prid Dallasa presodila tudi individualna kvaliteta. "Že celotno serijo imamo težavo pri zaključevanju tekem. Zadnje tri minute vedno izgubljamo. To moramo spremeniti in skušati ostati v stiku." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
27. 05. 2024 20.29
-2
Rad bi neki, da me buta...buta buta Luka :)
PomisliNaSonce
27. 05. 2024 20.19
+1
Hočem neki da me buta, buta buta Luka :)
javornic
27. 05. 2024 17.32
+4
Vsako tekmo Dallasa gledam. Vsak vecer pokonci. Luka in Kay bravooo! Vsako tekmo boljsi! TO THE FINALS!!!
brusilec
27. 05. 2024 16.12
+5
vse lepo.. niso pa v nobeni tekmi res prevladali.. zmagat za 1 ali pa 3 točke je bolj sreča.. tale zmaga je bila lepša, je bilo pa tudi blizu. obe ekipi so dobre, en slab strelski dan ali pa dnevi parih igralcev in tekma je akoraj odločena. držimo pesti da bo naslednja tekma za 4:0 in da bo z še lepšo razliko.. privoščim jim, zaslužijo si.. tudi prstan.
MajaZzz
27. 05. 2024 18.42
-2
Se strinjam prve dve tekmi so izgubili zato ni bilo dvoma da bo 3. Tekma prava zmaga in tudi je bila sicer v zadnji minuti in pol ampak je bilo suvereno.
tekač
27. 05. 2024 16.03
+10
Meni je všeč Ivning, ima veliko karizmo in prav tako Luka. Lepo je gledati tekme prijateljev in celega moštva Dalasa. Odlični posamezniki in odlična obramba in sigurno najbolj borbeno moštvo....
mmickica
27. 05. 2024 14.51
+8
XVXC
27. 05. 2024 14.10
+27
Luka ni samo vrhunski igralec, je tudi predvsem atraktiven in zato še kako zanimljiv gledalcem. Takih igralcev kot je on v NBA ni. So vrhunski atleti, stroji za doseganje točk, Luka je pa košarkarski umetnik, pri njem ni videti sile, giblje se graciozno in lahkotno. Poleg tega pa vedno ponudi dodatno atrakcijo. Užitek za gledalca. Če je kdo garal in še gara od mladih let je to Luka. Nihče ni postal tako dober brez stalnega garanja - treningov, tekem, treniral od jutra do večera. Dejstvo! Ko je bil star 13 let, je sam odšel v Španijo, deželo kjer ni poznal nikogar in katere jezika ni govoril. Si sploh lahko predstavljate, kako se je počutil? Starše je videl za konec tedna. Luka vsi Slovenci ti privoščimo novo pogodbo, pa še več, dober si kot igralec, dober si kot človek, vsaj obnašaš se bistveno drugače kot 98% tistih, ki jim je stopila slava v glavo. Kar pogumno naprej, novim zmagam naproti, pa zasluži svojo prvo milijardo. Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih športnikov, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci, fovšljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe!
Podlesničar
27. 05. 2024 14.50
-24
Verjetno bi luka že končal kariero brez tvojih vzpodbudnih komentarjev. 😂
Maxx365
27. 05. 2024 15.25
+19
Morda pa pričakuješ, da jo bo končal zaradi tvojih hejterskih, če boš le vztrajal dovolj dolgo, kekec.
Ana desetnica
27. 05. 2024 16.13
+9
Če nimaš za povedati nič dobrega, ne piši!
drimtim
28. 05. 2024 13.34
patria
27. 05. 2024 13.38
-5
Prstan je že na prstu. Dallas nima konkurence.
awontuwej
28. 05. 2024 10.07
+1
flintwestwood
27. 05. 2024 13.01
-1
Dobta končnica ter zadnje tri tekme sploh, do zadnjega borba, užitek pogledati, ko bi bili tudi drugi športi (F1) še taki "do zadnjega"
cekinar
27. 05. 2024 13.33
-10
Poanta je v tem ,da se Irving ni cepil (takrat kot član Brooklyn Netsov) in je zato najboljši"clutch"player v ligi,..vsi ostali cepljeni zvezdniki odpovejo v ključnih trenutkih ,je dokazano po covid eri.
Lock Down
27. 05. 2024 13.36
+6
Maxx365
27. 05. 2024 13.37
+5
cekinar
27. 05. 2024 13.37
-8
cekinar
27. 05. 2024 13.42
-7
lock down,v "nepristranskem" laboratoriju so dokazali učinke covid cepiv in eden izmed teh učinkov je zmanjšana koncentracija kadar gre za pomembne odločitve ,zdaj mi pa napopajte minuse ,vsi ki ste cepljeni.
tekač
27. 05. 2024 13.42
+7
Cekinar,pa zato,ker se ni cepil tudi nobeden pes ne laja na njega..
Lock Down
27. 05. 2024 13.50
+2
Po uradni statistiki NBA so v letošnji sezoni najboljši "clutch" igralci: 1. Jalen Brunson, 2. Tyrese Maxey, 3. Kyrie Irving, 4. Antony Edwards, 5.Luka Dončić. Vsi razen Irvinga so cepljeni, tako da tvoja teorija ne drži vode in ve vem, od kje ti ta podatek.
cekinar
27. 05. 2024 13.59
-6
že,ampak to imaš podatke za redni del,zdaj se pogovarjamo o playoffu.
cekinar
27. 05. 2024 13.59
-6
Lock Down
27. 05. 2024 14.06
+4
Ne palamudi. A so v rednem delu imeli cepilci/necepilci kakšen drugačen status? Cepljenje je bilo pred dvema letoma, zato ne muti z nekim covidom, ker izpadeš neresen, zaradi česar se ti vsi smejijo.
cekinar
27. 05. 2024 14.11
-7
ok,je morda "Uncle Drew"res "le"3.clutch lige,ampak v cepljen ne bi bil med 20 ,niti med so izjeme ,kot Brunson ,maxey..irving je v 2020 že vedel kako mora postopat.
cekinar
27. 05. 2024 14.14
-7
lock down,problem je da se več ne bojo dolgo smejali,oz. tako bom napisal:smejte se ,dokler še lahko,ko bojo učinki cepiv udarili ven ,sem videl na nekaterih ...enim prej drugim pozneje.
cekinar
27. 05. 2024 14.18
-6
od skoraj 500 igralcev v ligi sta pač slučajno 2 pred Irvingom .
cekinar
27. 05. 2024 14.32
-4
Stres,nervoza,slabša kondicija so le eni od dejavnikov (nezaželeni)zavoljo covid cepiv.
TwoOld
27. 05. 2024 16.55
-1
hahahaha. Cekinar. A to so te poklicali strici iz tretje dimenzije in ti s pomočjo starodavnih frekvenc telepatsko povedali? :D
bu?e24 1
27. 05. 2024 17.32
-1
Podlesničar
27. 05. 2024 12.24
-17
Ko igra cela ekipa, so zelo dobri, ko igra samo Dončić s 50 tockami in triple dubli... potem pa nimajo za burek.
Maxx365
27. 05. 2024 13.27
+12
Ne bluzi spet nekaj na pamet. Na hitro sem izbrskal samo nekaj njegovih trojnih dvojčkov Dončića od februarja naprej: 39/12/10 proti Charlotte, 29/12/13 Utah, 18/10/18 Spursi, 27/10/12 Bullsi, 39/10/10 Detroit, 35/11/11 Miami, 30/12/16 Toronto… vse je Dallas zmagal. Tako da tvoja hejterska teorija niti približno ne drži.
Lock Down
27. 05. 2024 13.31
+5
Hahaha podlesničar, videti je, da ti nimaš za burek, kavčar hejterski.
Podlesničar
27. 05. 2024 13.38
-12
Tekme pred končnico ne moreš primerjat s končnico... če bi igrali, tako kot v rednem delu, bi bil Donko že na Krku.
Maxx365
27. 05. 2024 14.03
+7
V končnici 5. tekma proti OKC - trojni dvojček, 6. tekma proti OKC - trojni dvojček, 2. tekma proti Minnesoti - trojni dvojček... in vse so zmagali. Pravim, bluziš.
TwoOld
27. 05. 2024 16.57
+3
Poslušaj, ti im-becil zaostali. Kaj ti mora brnet po glavi, da sovražiš najboljšga košarkaša kar ga je celo naše (bivše) področje sproduciralo, mi nikoli ne bo jasno. Kako si lahko tak be-bac od be-baca, da si dejansko proti Lukatu? Nkol ne bom štekal tega.
Vamos
27. 05. 2024 18.28
+1
Ana desetnica
27. 05. 2024 12.13
+6
mptour
27. 05. 2024 11.47
+4
Ko zmaga je Ljubljančan, ko izgubi je Slovenec.
Ana desetnica
27. 05. 2024 12.15
+15
Glej, zame je vedno in povsod Slovenec, še posebej pa dober človek. Vsako leto podari pediatrični kliniki darila za otroke. In ne mi govoriti, da si to lahko privošči. Imamo kar nekaj miljonarjev, ki bi si to lahko privoščili, pa ne dajo niti za sendvič.
Resnico ti povem
27. 05. 2024 11.17
+16
Dončič, Pogačar, moška odbojkarska ekipa noro, kaj vsi delajo! Fantje le tako naprej. Sami šampioni in to že leta, segajo v vrh.Pa ne samo oni, vsake toliko časa je nekdo in to že v vsakem športu, ki ga poznamo. Za Lukata in Dallas sem pa že rekel, ko so prvo ekipo izločili, da gredo do vrha. Luka ima zadosti, teh analitikov, ki mu neprestano težijo, da nima prstana, itd... Sedaj imajo pravo ekipo. Gremo Dallas, gremo Slovenci, podpirajmo jih. Ker to je vse živa zgodovina, ki se piše pred našimi očmi.💪🇸🇮💪🇸🇮💪🇸🇮
Podlesničar
27. 05. 2024 11.53
-11
bodočipartizan
27. 05. 2024 11.08
-11
24 pisete o vsakem vetrcu, ki ga spusti Dončič, o tem, da naše najboljše moštvo premaga svetovne prvake pa ne?!?!
TwoOld
27. 05. 2024 16.59
+3
Pojma_Nimaste
27. 05. 2024 10.55
+22
upam da se usi ki so negativno komentirali o Luki v preteklih mesecih zdaj pogreznejo u zemljo.. dokazal je česa je vredn in vam useh utišal... no zdj ko osvoji prstan ga bomo nazaj prisvojili za Slovenca in bili blazno ponosni nanj, potem pa ko pride video kako ob proslavljanju prstana posluša Ceco se ga bomo nazaj odrekli... never ending cycle huh
tmj
27. 05. 2024 11.04
+4
poslusa slovenske narodne fehtarji pa tko naprej
RdečiKarton
27. 05. 2024 11.33
+0
@tmj Ne bedim ob 3h ponoči zaradi glasbenega okusa Luke. Vsi vemo da je slab. Bedimo zaradi njegovih fantastičnih predstav na parketu!
27. 05. 2024 11.55
-1
No ja sam sm dvomu o njemu sploh o slabem metu za 3 ampak sm vesel da me je na tak nacin utisov letko naprej :)
flintwestwood
27. 05. 2024 12.59
-7
"slovenske narodne" pa res kradejo avstrijske ter jih prirejajo v slovenščino, no pa še to kdaj ne...šaxi šenk mir ejn foto 😂 ne gre tu okoli glasba dobro od rok!
jedupančpil
27. 05. 2024 10.27
-10
denar sveta vladar :)
Glotar
27. 05. 2024 10.27
-51
dosadni ste že s tem donincem...a je spet zmanjkal pomembnih novic?
tmj
27. 05. 2024 10.40
+18
pomembna novica??? potres v aziji? migranti? vojna rusija? vojna izrael? ne bot smesen
Pagliaccio 46
27. 05. 2024 10.43
+12
Kaj pa naj ? Lige moškega skupinskega sinhronega plavanja je bilo že prejšnji teden zaključena
Jake97
27. 05. 2024 11.31
+8
Glotar a si samo žalostn ker o tebi noben nč ne poroča ?
PPP1000
27. 05. 2024 10.17
+25
Naša mašina 🇸🇮! Lukaaaaa goooo👍
motorist_mb
27. 05. 2024 10.05
-1
Kidd ne da da bi Boston bol dolgo lenaro 💪
dolgi
27. 05. 2024 09.54
+25
Tole je bila precej gladka zmaga. Upam da bo Lively nared za nadaljevanje, ker je v izjemni formi in bi bilo težko brez njega. Sicer pa ja, ni konec dokler ni konec, statistika nič ne pomeni. Pomembno bi bilo zmagati že naslednjo tekmo in nato spočiti v veliki finale.
Maxx365
27. 05. 2024 11.16
+1
Sploh ni bila gladka, razen če gledaš le končni rezultat. Če bi gledal, bi pa videl, da se je rezultat v bistvu dolgo lomil. Še dve minuti pred koncem je bilo samo dve točki razlike 107:105 in kaj lahko bi se izid zapeljal tudi v drugo smer.
dolgi
27. 05. 2024 12.29
+4
sem gledal in je bila relativno gladka zmaga sploh v primerjavi s prejsnjima tekmama.
Maxx365
27. 05. 2024 14.08
-1
100:100, 104:104... ni bilo ravno gladko do dveh minut pred koncem.