Košarka

Dončić: Škoda zamujene priložnosti, a že gledamo proti domačim tekmam

San Francisco, 21. 05. 2022 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
57

Za slovenskim zvezdnikom Luko Dončićem je nova bleščeča predstava v košarkarski ligi NBA. Toda 42 točk, od tega 24 v prvem polčasu, ko so gostje iz Dallasa povedli tudi za devetnajst točk, ni bilo dovolj za zmago v San Franciscu in izenačitev serije, tako da Teksašane sedaj čaka podoben izziv kot v konferenčnem polfinalu proti Phoenixu, ko jim je na koncu tudi uspel veliki met in so se z zmago na sedmi tekmi uvrstili v polfinale lige NBA. Jim bo uspelo tudi proti bojevnikom? Dončić je prvi, ki verjame v to ...

Luka Dončić je bil v prvem polčasu sijajen. Dosegel je 24 točk, Dallas pa je vodil tudi za devetnajst. Na odmor se je odšlo s +14 za goste. V nadaljevanju je sledil veliki preobrat ...
Luka Dončić je bil v prvem polčasu sijajen. Dosegel je 24 točk, Dallas pa je vodil tudi za devetnajst. Na odmor se je odšlo s +14 za goste. V nadaljevanju je sledil veliki preobrat ... FOTO: AP

Dallas je na drugi tekmi konferenčnega finala proti domači ekipi Golden Sate Warriors zamudil veliko priložnost, da pride do "breaka" v seriji. Po drugem zaporednem porazu pa bo sedaj znova pred hudo preizkušnjo, ko na naslednji tekmi v domači dvorani ne bo imel "pravice" izgubiti. Zamujene priložnosti so se v taboru Teksašanov zavedali prav vsi. V prvi vrsti igralec tekme v Chase Centru Luka Dončić

Stephen Curry na drugi tekmi
Stephen Curry na drugi tekmi FOTO: Sofascore.com

"Dal bi vse dosežene točke, skoke in asistence, v zameno za to zmago v San Franciscu. Potrebovali smo jo, jo dolgo časa uspešno napadali, nato pa smo v določenem trenutku popustili, kar gre tudi na račun očitnega dviga nivoja igre gostiteljev, ter na koncu izgubili. Poraz boli, še posebej po tako dobro odigranem prvem polčasu, ko smo imeli odgovor na vse zamisli domače ekipe. Delovali smo samozavestno in odločno. Tako kot je treba na takšnih tekmah," je zbranim novinarjem hitel pripovedovati prvi strelec tekme Luka Dončić, ki je v 38 minutah dosegel 42 točk. Dosegel je pet trojk, vpisal pa je še pet skokov, osem podaj, tri ukradene žoge in blokado.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na nek način sem zadovoljen, da sem uresničil napovedi, da moram biti boljši kot na prvi tekmi. Bil sem, a vse skupaj je zaman, saj na koncu šteje le rezultat in ta je v korist bojevnikov," je "opazil" Dončić, ki so ga nekateri mediji, prijazni do bojevnikov, želeli vreči iz tira, saj so na dan tekme curljale novice o njegovi bolezni in napovedi, da na drugi tekmi ne bo igral. 

Luka Dončić je bil z 42 točkami najboljši igralec druge tekme finala zahodne konference. Kljub njegovi novi izjemni predstavi je zasedba Dallas Mavericks utrpela še drugi poraz in podobno kot proti Phoenixu sedaj zaostaja z 0:2 v seriji.

"Da, tudi do mene so prišle te informacije, a v istem hipu sem jih zanemaril. Nisem vzel resno vsega tega, skušal sem biti osredotočen na drugo tekmo, ki je bila zelo pomembna. Imel sem nekaj težav z ramo in bolečinami, a nič takšnega, da bi me oviralo pri delu. Play-off je in treba je stisniti zobe. Zavedali smo se, kaj bi nam prinesel "break" v seriji, sedaj pa se moramo obrniti k temu, da čim bolje opravimo z domačo nalogo. Pravzaprav z dvema domačima nalogama, saj moramo dobiti obe tekmi v naši American Airlines Areni," je bil slikovit 23-letni Ljubljančan, ki se je zabaval ob izjemnem vzdušju v Chase Centru. "Tu je vedno lepo igrati, saj so navijači še posebej bučni. V končnicah je vzdušje še bolj naelektreno in kar sili, da iz sebe iztisneš vse, kar imaš," je dodal evropski prvak s Slovenijo iz leta 2017, ki je bil kritičen nad svojo igro v zadnji četrtini. "Zgrešil sem nekaj "zicerjev", tudi kakšen prosti met. Ne bi smel. Vsaka takšna napaka se pozna. Da, bil sem malce utrujen, a to ni opravičilo." Ljubljančan je prepričan, da je tokrat zatajila Dallasova obramba ... "V drugem delu nismo bili na nivoju. S takšno obrambo ne moreš zmagati v San Franciscu. Tega se zavedamo in to moramo izboljšati. Imajo strelce, ki so med najboljšimi na svetu, zato je treba biti ves čas zbran. Manjkala je tudi primerna agresivnost."
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodstvo z devetnajstimi točkami in poraz za devet
Tabor Dallasa na čelu s prvim zvezdnikom Dončićem se zaveda izgubljene velike priložnosti. Vodstvo za devetnajst točk v prvem polčasu in končni poraz za devet. "To še najbolj boli. Dokazali smo, da lahko igramo v Chase Centru, imeli smo tekmo v rokah, potem pa je po malem zmanjkalo vsega. Predvsem obramba ni bila prava, izgubljali smo tudi skok. Stvari, brez katerih ne moreš zmagati v San Franciscu." Prav skok naj bi bil prednost Teksašanov, a tokrat je bil na strani bojevnikov. "Pogovarjali smo se o tem pred tekmo. Vemo, da jim ne smemo dati drugih priložnosti v napadu, ob tem pa bi morali biti precej bolj čvrsti pri obrambnih skokih. To je nekaj, kar moramo popraviti do nedelje. Nujno." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zbrani novinarji so zlatega slovenskega košarkarskega dečka naravnost vprašali, ali ima Dallas dovolj energije, znanja in še česa za nov preobrat v seriji. Morda še večji in zahtevnejši, kot je bil tisti v konferenčnem polfinalu proti najboljši ekipi rednega dela Phoenixu. 

Ljubljančan je v 38 minutah igre dosegel 42 točk. Zabil je pet trojk, vpisal pa je še pet skokov, osem podaj, tri ukradene žoge in blokado.

"Pripravljeni smo in bomo. Sedaj prihaja naš teren in v Dallasu smo mi gospodar. Verjamemo v uspeh, za ohranitev možnosti za finale moramo nujno zmagati v nedeljo. Pričakujem bučno atmosfero in to, da bomo uprizorili podobno reakcijo, kot je bila ta proti Phoenixu. Izgubili smo bitko, vojne še ne," je prepričan Slovenec, ki pričakuje povsem drugačen razplet v Teksasu. 

Luka Dončić na drugi tekmi
Luka Dončić na drugi tekmi FOTO: Sofascore.com

"Dokazali smo v tej končnici, da se odlično počutimo doma. Čutimo, da je to naša trdnjava in da jo lahko ubranimo proti vsem. Škoda zamujene priložnosti, a mi smo povem osredotočeni na prihajajoči domači tekmi," gleda naprej alfa in omega igre ekipe Dallas Mavericks. Dončić se je spomnil tudi uvrstitve njegovega Reala v finale Evrolige po zmagi nad večnim tekmecem Barcelono. "Vsaj ena lepa novica danes. Vesel sem za njih, tudi zame bo to dodaten motiv pred tretjo tekmo v Dallasu. Upam, da bo šel Real do konca."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izid:
Golden State Warriors - Dallas Mavericks 126:117   (25:32, 33:40, 25:13, 43:32)
Luka Dončić 42 (12/23 iz igre, 5/10 za tri, prosti meti 13/15), 8 podaj in 5 skokov v 38 minutah.
- Golden State vodi z 2:0 v zmagah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nism doma
22. 05. 2022 15.39
+2
Glede na to da je v svoji 4.sezoni dallas popeljal do konferenčnega finala in to s tako ekipo pove dosti...
Goli000
21. 05. 2022 19.18
+0
Gandolfino ti pa si poznavalec 5-1. Vsa čast
gandolfino
21. 05. 2022 18.44
-1
Bomo videli kaj bo zdaj v 3. tekmi v Turkish Airlines Areni, jaz napovedujem edino zmago Mavsev v tej seriji saj je v interesu lige da je čimveč tekem, tako da bojo sodniki malo pomagali če bo treba. Pa tudi Kerr bo naročil 'bojevnikom' naj se šparajo. Na koncu pa bo 5:1 v tej seriji in GSW se v finalu srečajo z Bostonom.
gandolfino
21. 05. 2022 18.41
-2
Dončiću napovedujem bleščečo kariero v stilu Malone-a ali Barkely-a. Zmerom bo blizu ali nikoli ne bo prstan zares njegov, tako da bo Nowitzky ostal največja legenda Mavsov za vse večne čase. Ves rešpekt Dončiću ampak Nowitzky je le Nowitzky. Edini Slovenci s prstani bojo za vse večne čase tako: Vujačič, Nesterovič in Udrihov Beno💍👑 NBA Champions∞
NisteResni
22. 05. 2022 17.14
Od teh treh k si jih nastel je edini Rašo ljudina, druga dva loh s svojim odnosom loh sam ližeta Dončiću stumfe
d g
21. 05. 2022 18.03
-2
d g
21. 05. 2022 17.59
-2
Kako laho drugu
d g
21. 05. 2022 17.56
-2
A ko pljuvajo Jokica in Djoncica in Djokovica ni sovrazno
d g
21. 05. 2022 17.56
-2
To so ne dovoljeni komentarji
Slovenec Slo
21. 05. 2022 17.25
-3
Kje ste zdaj vsi tisti " poznavalci " košarke , ki ste napovedovali napredovanje Dallasa, medtem ko sem bil sam napaden, ko sem le realno napisal da je Golden State občutljivo boljši na vseh pozicijah !
gandolfino
21. 05. 2022 17.18
-9
Jokić je MVP za Donkića pa rečte kar hočete, celo 2x MVP je medtem ko je Donke bil le Rookie of the Year - pa še to samo 1x! Jokić>>Dončič
CURVANORD Zanetti
21. 05. 2022 17.33
+4
Rookie of the Year si lahko le 1x, ker naslednjo sezono nisi vec Rookie
NisteResni
22. 05. 2022 17.16
+1
Kaj ma pa Jokić za pokazat v playoffu? Oba sta tate mate, po mojem mnenju sta ona in Freak vodilni posamezniki v ligi.... Balkan prevlada bi se temu loh rekl
rcarlos
21. 05. 2022 16.47
+2
Dvomim, da lahko Luka tako dobro igra tudi naslednjo tekmo... Oziroma bolj je vprašljivo, če lahko tako dobro igra še Brunson in če lahko Dodo in Dinwiddie dodata svoje... V tem primeru je vse mogoče... Upajmo in čakajmo, da ritem ujame Dinwiddie, pa bi Mavsi morali meti mal šans :D
Pepo Bolcev
21. 05. 2022 16.11
-2
bolani risss in njegov vecvrednostni kompleks. Luka komaj caka, da bere te tvoje nebuloze. Res si strucko! In zelo inovativen v razmisljanju!
Senzor
21. 05. 2022 15.31
+2
Z boljšo obrambo in uspešnimi prodorni lahko uspejo. Ni še vse izgubljeno. GSW ima vse ključne igralce visoke in izredno učinkovite v obrambi in napadu.
Senzor
21. 05. 2022 15.28
+2
Slaba obramba. Morali bi igrati 1 na 1. Pri prednosti, ki so jo imeli prvi 2/4 ne bi smeli delati poskuse s trojkami.
Ugovor vesti 133.člen
21. 05. 2022 15.20
+6
Žal se je pokazalo, da brez pravega centra ne bo šlo. Tekmo je odločil center GS Lonley, več kot 20 košev, in dvomestno število skokov. Dallas nima takšnega, Powell 0 točk, Kleber 3 (1 trojka, pa je kao center). Dallas s pravim povprečnim dobrim centrim, ki zna igrati pod košem bi haral do prstana NBA. Upam, da vsaj kdaj Luka prebere te komentarje resničnih ljubiteljev, upam si trditi tudi zelo dobrih opazovalcev NBA dogajanj. Odkar je Dončić v NBA gledam vse njegove tekme.
NisteResni
22. 05. 2022 17.21
Kako je z vec kot 20kosi Lonleya igralec tekme Dončić z 42točkami.... Res si odličen opazovalec, če gledas vse tekme, pa tud razlike med točko in košem ne poznaš
bohinj je zakon
21. 05. 2022 14.27
-1
Včeraj mu ni šlo. Toda naslednjič.....
okioki
21. 05. 2022 13.52
-11
ADIJO PRSTAN.EDINO TISTEGA BOŠ DOBIL OD TVOJE.!!!🤣🤣🤣
zafršolal
21. 05. 2022 12.47
+5
Žal je tako, če manjka igralcev, ki znajo igrat košarko. Če ti en Kleber ne zna druzga kot stati na trojki z iztegnjenima rokama, pa še takrat zgreši, nimaš kaj drugega za pričakovat. Vodit žoge pa sploh ne zna, jih je pri Heliosu ene 5 boljših za to... Kaj pa zna DFS, ko mu ne grejo trojke? Ga je kdo kdaj videl, da si je nasproti branilca sam skreiral pot do koša, od kar igra za Dalkas? Jaz še ne... Pa še več je takih polovičarjev... Mnogo premalo za kaj resnega... Če v tej ekipi ne bi bilo LD77, bi bil ta Dallas 8. V Evroligi...
rcarlos
21. 05. 2022 14.35
+3
DFS je zelo dober obrambni igralec... Je pa res, da mu manjka konstantnost pri metu, če bi še tu porihto, bi ibl kar dober... Najbolj je danes manjkal Dinwiddie, upajmo, da se vsem odpre na naslednji tekmi :)
JOSEPH HAYDN
21. 05. 2022 11.05
+9
Izkušnje naredijo svoje in se vidi, da fantje iz GSW-ja igrajo skupaj že res lep čas. Kakorkoli tudi to je šola za Dallas tako glede končnice kot tudi dejstva, da rabijo okrepitve. Za izgubit nimajo sedaj nič, tudi proti Phonixu se zaostajali 2:0 pa naredili preobrat. Kljub vsemu pa je GSW svetlobna leta pred Phonixom in bo mnogo težje
ochi
21. 05. 2022 11.00
+7
kakorkoli že, warriorsi so veliko bolj kompletna ekipa z dolgo klopjo. letošnji finale nba zna biti napet boj, ker katerakoli ekipa pride z vzhoda bo peklenska za njih.