Košarka

Dončić: Moram biti boljši. To preprosto nisem bil jaz

San Francisco, 19. 05. 2022 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Juvan, STA
Komentarji
22

Luka Dončić, ki je bil najzaslužnejši za preboj Dallasa v konferenčni finale košarkarske lige NBA, v katerem se meri z ekipo Golden State Warriors, je bil na prvi tekmi v San Franciscu zelo nerazpoložen. Ameriški mediji se strinjajo, da ima 23-letni Ljubljančan za sabo najslabšo predstavo v končnici v tej sezoni. Dončić, ki se je zaustavil pri dvajsetih točkah, je v drugem polčasu dosegel le dve.

Luka Dončić vs. Golden State Warriors
Luka Dončić vs. Golden State Warriors FOTO: Sofascore.com

Dallas je s sijajnim Luko Dončićem v konferenčnem polfinalu presenetil Phoenix Sunse. Sonca, sicer najboljše moštvo rednega dela lige NBA, so bila na zadnji tekmi nemočna proti razpoloženim Mavericksom, ki so si s prepričljivo zmago 123:90 zagotovili prvi nastop v finalu zahodne konference po letu 2011 in "sestanek" z ekipo Golden State Warriors. 

Luka Dončić je bil na vseh štirih obračunih rednega dela med Dallasom in Golden Statom najboljši strelec. V povprečju je dosegal 31,5 točke, 9 skokov in 5,5 podaje na tekmo. Na prvi tekmi konferenčnega finala se je Ljubljančan zaustavil pri 20. V drugem polčasu je zmogel le dve točki. 

Očitno pa je izčrpavajoča serija proti Phoenixu v taboru Teksašanov pustila posledice. Vsaj na prvi tekmi je bilo tako, saj so jo Bojevniki dobili brez večjih težav (112:87). Ko je bilo v zadnji četrtini 106:76, je trener Dallasa Jason Kidd na klop posadil vse prvokategornike in že začel razmišljati o drugi tekmi, ki bo po našem času v noči s petka na soboto. Čeprav slovenski as tako rekoč od časov igranja v Evroligi ne pozna pritiska in na najpomembnejših tekmah čez lužo iz sebe iztisne še nekoliko več, pa je bil v dvorani Chase Center v San Franciscu najmanj razpoložen v tej končnici. "Brez dvoma je odigral najslabšo tekmo v končnici te sezone. A glede na prejšnje igre ima na slab dan pravico do tega," se strinjajo ameriški mediji, ki visok poraz Dallasa upravičujejo predvsem s svežino precej manj iztrošenih gostiteljev. Ti so imeli v konferenčnem polfinalu manj dela. "Leteli so po igrišču, videlo se je, da komaj čakajo, da se tekma začne. Bili so polni energije in to je občutil predvsem Dončić, ki mu niso pustili dihati," je opazil ESPN. Triindvajsetletnika so po blesteči predstavi na sedmi tekmi proti Phoenixu mnogi oklicali za najboljšega igralca letošnje končnice, tokrat pa je bil v senci Stepha Curryja in druščine iz San Francisca. Ljubljančan si sicer močno želi, da bi dosedanji uspehi predstavljali zgolj pol poti do največjega cilja, ki si ga je zastavil ob prihodu v NBA. Osvojitev šampionskega prstana je po uvodnem visokem porazu v konferenčnem finalu še naprej oddaljena osem zmag.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Moram biti boljši, preprosto moram, to nisem jaz. Moram biti boljši za vso ekipo," je po tekmi dejal 23-letnik. "Če želimo odprto v boj za finale, kar je naš veliki cilj, potem moramo biti veliko boljši. Na ta način ne moremo zmagati, še posebej ne v San Franciscu," je še opazil Ljubljančan, ki je v drugem polčasu dosegel le dve točki, a izgubil kar šest točk. "Začenjam pri sebi. Slab sem bil. V drugem polčasu nisem našel ritma, vsa čast tudi tekmecem za dobro obrambo. Mislim pa, da smo se iz te prve tekme veliko naučili in nekaterih neumnosti v petek gotovo ne bomo več počeli," je bil prepričan prvi zvezdnik Teksašanov in pohvalil obrambo nasprotnikov, ki so jo ti ves čas izvajali proti njemu. "Odličen posel so pravili. Vedeli smo, da bodo na prvi tekmi zelo motivirani, mi pa preprosto moramo biti boljši. V prvem polčasu smo še nekako držali korak z Bojevniki, kljub številnim zgrešenim metom, v nadaljevanju pa smo bili neprepoznavni," je dodal Dončić, ki ga visok poraz ne boli. "To je končnica. Vseeno je, ali izgubiš za točko ali za trideset. Mi bomo pripravljeni za naslednjo tekmo, kot da se danes ne bi nič zgodilo. No, bomo pa boljši," je prepričan zlati slovenski reprezentant. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako zatrdno so se Bojevniki odločili zaustaviti Slovenčev učinek, je bilo vidno že na Dončićevem obrazu. "Kako je z vami? Zdi se, da vam res niso pustili dihati," je sledilo vprašanje na novinarski konferenci po prvi tekmi konferenčnega finala. "Nič ni, v redu bo. Videti pa sem precej resnejši in bolj zastrašujoč, a ne?" Luka Dončić bo v petek naredil vse, da bi bil boljši. "Vsi moramo biti veliko boljši, če želimo biti vsaj v igri za zmago. Vsak naj začenja pri sebi. V prvi vrsti moram biti jaz na precej višjem nivoju. Za finale je treba doseči štiri zmage, zato je tudi pred Golden Statom še dolga pot, mi pa jim jo želimo močno otežiti. Ne predajamo se, gledamo proti tekmi številka dve." Medtem ko so bili v taboru Teksašanov po zmagi na sedmi tekmi v Phoenixu zelo samozavestni in so bili prepričani, da bodo na tej energiji jadrali tudi na uvodni tekmi konferenčnega finala, pa so bili tokrat videti izpraznjeni. "Ta poraz nas ne bo potrl, kvečjemu nas bo dodatno podžgal. Takoj po zaključni sireni smo končali to zgodbo in gledamo naprej. Dokazali smo, da znamo reagirati po slabi tekmi in visokem porazu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Golden State ima precej več izkušenj z zmagovanjem na najvišji ravni kot zdajšnja zasedba Dallasa, kar je bilo še kako vidno že na prvi medsebojni tekmi končnice. Nenazadnje je ekipa pod vodstvom Stephena Curryja, Klaya Thompsona in obrambnega generala Draymonda Greena slavila trikrat med letoma 2015 in 2019, ko je petkrat zapovrstjo igrala v finalu. Ob zadnjih dveh naslovih leta 2017 in 2018 je bil del ekipe tudi Kevin Durant, ki je kasneje odšel k Brooklyn Netsom. "Staroselci" pri Warriorsih imajo neprecenljive izkušnje, z mlajšim jedrom ekipe, ki ji poveljuje Jordan Poole, pa so še bolj nepredvidljivi in hitri pri prehodu v napad. Dallas je v rednem delu našel način, kako se jim zoperstaviti. Dobili so tri obračune od štirih v rednem delu, a  Golden State ni bil na prav nobeni tekmi brez kadrovskih težav. Na prvi je ob zmagi Dallasa z 99:82 manjkal Thompson, na drugi, ki jo je  s 130:92 prepričljivo dobil Golden State, je manjkal Green. Ob uspehu Dallasa v gosteh s 107:101 sta manjkala tako Green kot Thompson, na zadnji medsebojni tekmi, ki jo je Dallas dobil s 122:113, pa vnovič ni bilo Greena. Po prvi tekmi konferenčnega finala je jasno, da je to povsem drugačna ekipa Bojevnikov od tiste, ki je bila ob treh porazih z Dallasom v rednem delu sezone.

Izid:
Golden State Warriors – Dallas Mavericks 112:87 (28:18, 26:27, 34:24, 24:18)
(Luka Dončić: 20 točk, 7 skokov, 4 podaje, 7 izgubljenih žog za Dallas) 
– Golden State je povedel v zmagah z 1:0.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
19. 05. 2022 21.46
GS krasi hitrost. Dallas se bo moral krepko potruditi, da jim bo lahko pariral. Kar pa ni nemogoče. Že zadnjič sem zapisal, da "tenstanje" žoge ni rešitev. Hitre podaje in več gibanja brez žoge dajejo veliko boljše rezultate.
magura
19. 05. 2022 13.17
+1
...igralo se bo 7 tekem - morajo nadoknaditi zaslužek, ki so ga izgubljali na račun covida,..
rcarlos
19. 05. 2022 12.42
+5
Zakaj Kidd ne poskusi več z Bobanom?... Res je, da bi verjetno bil hendikep v obrambi, sploh če bi GS vse zadevali, če bi pa grešili, bi bil vsaj skok Dallasov... Pa še v napadu bi lahko več igrali v raketi glede na kar nizko postavo GS... Nwm zakaj ne proba, ne pa da jim Curry pobere 10 skokov, to ni normalno... Gremo zdej po kako zmago, vsaj doma, če že ne kar na naslednji tekmi 😉
okioki
19. 05. 2022 12.09
-6
Ugovor vesti 133.člen
19. 05. 2022 11.11
+6
Tokrat ni šlo, recimo, da je bilo malo bonusa in sprostitve na zadnjo zmago. Skoraj nič niso zadeli, če bi pa končalo 10 trojk več v košu, bi zmagali. Tudi Golden State ni bil nič posebnega, zato prelahko podarjena zmaga. Curry povprečen, Tomphson slab in ima srečo, ker ima takšno pogodbo, da veliko igra. Do konca bo še dolga in sedaj bolj verjamem v Dallas. Čeprav se kažejo razpoke v centru, ki ga ni, zato mora met špilat, drugače ne bo šlo. Nasprotnik je imel veliko več skokov in asistenc, prvi so posledica zgrešenih metov, drugi pa zadetih metov. To je odgovor zakaj se dela statistika, ki pove skoraj vse, bistvo pa mogoče vseeno skrije. Kot tangice ..., pa da ne zaidemo! GO LD77 I
Borza
19. 05. 2022 10.45
+9
Tako slabo tekmo bodo Luka & Co. težko ponovno odigrali. Kako se bodo prilagodili pa bomo o tem pisali v soboto. Bodimo optimisti.
MarcMarquezKing
19. 05. 2022 10.38
+7
Ta poraz je bil , ce mene vprasate, takticna poteza. Ker Dallas niti slucajno ni tak slab. Bomo videli na koncu....
Pepo Bolcev
19. 05. 2022 10.33
+5
Nobene panike. Razlika je narasla, ko se je dallas sprijaznil s porazom. Drugace se je pa skoraj 3/4 tekme razlik gibala okrog deset pik in to ob katastrofalni igri dallasa.
Pepo Bolcev
19. 05. 2022 10.31
-4
Simon. Tvoje sdsovske fobije tukaj nikogar ne zanimajo. Spakiraj kufre pa na golaz!
Kotlar12
19. 05. 2022 10.31
+0
SIMON ROZIC
19. 05. 2022 09.59
-7
A obstoja od športnikov samo L. Dončič, da so vse vesti in cajtn'ge polne njegovih dosežkov? Mene bolj zanima, kaj ima od tega plasiranja v "nebo" naša država in proračun RS. Vsi asi so postali državljani Dubaja, Monaca, ZDA....ne vem zakaj jim delamo reklamo! Za kakšnega znanstvenika, ki e prenesel sedež v drugo državo pa nobenih častitljivih pohval.
Maxx365
19. 05. 2022 10.28
+4
Torej po tvoji "logiki" se ne sme pisati o ničemer, kar tebi ne paše oz. od česar slovenski proračun nima nič? Kdo ti pa brani brati samo o gnili politiki in zakaj potem sploh odpiraš in komentiraš članek, od katerega nimaš nič? LOL
krneki_123
19. 05. 2022 09.41
+4
Tudi med sezono so imeli nekaj katastrofalnih porazov, upajmo da bo že naslednja tekma bolje.
Paco Rabanne
19. 05. 2022 09.40
+7
Itak, to so si Dalassovi fantje samo malo ogledali, druga tekma bo raztur he he🤣GO LUKA CARE
Stane Mohar
19. 05. 2022 09.15
+6
To so imel samo prvi trening
Bajkerrado
19. 05. 2022 09.04
-1
nehi pit dan pres tekmo....lol
_Heisenberg_
19. 05. 2022 09.06
-3
Isto sem mislil. Ko si slaven zacnes pocasi v kozarec gledati,ker ti da se boljsi obcutek.Nato ti koncentracija pade a nehat pa ne mores... Ja po sebi sodim.
NisteResni
20. 05. 2022 11.34
Ne sodi drugih po sebi, Dennis Rodman tekmo kariere v finalu nabit k gorila
SproscujocChips
19. 05. 2022 08.59
+9
Ponavad po taksni zmagi, kot so jo oni imel proti Phoenixu, si custveno izcrpan. Gswju je slo vse notri, Dallasu nic. Ze druga tekma bo druga pesem...
franci1972slo
19. 05. 2022 08.51
+6
V napadu se bo sigurno prilagodil, kot vedno do zdaj, se ni za bat. Za obrambo me pa bolj skrbi.
mikica247
19. 05. 2022 08.45
+0
Ajde zdej pa gremo s komentarji strokovnjaki... lahko tudi jaz namesto vas. Nekaj v smislu; Dokler Dallas ne bo imel centra ne bo nič, Dallas žal realno ne more premagati Golden State, itd.
giovanni2
19. 05. 2022 09.01
+3
To je to. Sedaj se lahko komentiranje tega članka zaklene.